Note
Læsetid: 1 min.

Bogfolk

Ja, det er ham, der fyrede en pistol af i Politikens Hus en februaraften i 1919
Kultur
2. april 2016

Inger Christensen

Da Brøndums forlag fyldte 25 år udkom Inger Christensens Sommerfugledalen. Et requiem for første gang. Nu fejrer forlaget 50 års jubilæum og gør det med maner og en særudgave af den kendte sonetsamling i det enkle og smukke layout som også originalen udkom i. Nyt er tilføjet et efterskrift »Rejsen til Makedonien« af Hans Jørgen Brøndum og Iselin C. Hermann om, hvordan digterens mesterværk blev til i forlængelse af hendes rejse til Makedonien, som hun tog til på invitation af den lokale PEN klub sammen med de to forlæggere. Bogen udkommer den 8. April og kommer til at koste 198 kr.

Tomas Espedal

»Kameraet er en av de tingene jeg er avhengig av; sigaretter og alkohol, lamper og blomster, natur og mennesker. Hotellrom. Alle slags rom; stuer, kjøkken, baderom, arbeidsrom, soverom, det beste er når rommene ikke er mine egne. Vi eier ingenting. Og sånn sett er fotografering en eksakt vitenskap; i samme øyeblikk vi forsøker å fastholde den vi elsker, er hun borte.« Sådan skriver forfatteren i efterskriftet til bogen Mitt privatliv, der nu også udkommer i Danmark, ganske vist på norsk, via hans danske forlægger Arild Batzer. Bogen er en fotografisk skildring af Espedals liv.

Emil Bønnelycke

Ja, det er ham, der fyrede en pistol af i Politikens Hus en februaraften i 1919. Det var i forbindelse med den store finale på recitationen af hans dødsmesse Rosa Luxemburg ved ekspressionistaftenen. Han mente, at det var det, der skulle til. Skuddet gjorde, at man mere så ham som sensationsmager end som forfatter af betydning. Det råder forlaget Gladiator nu bod på ved at udgive Bønnelyckes tre tekster Spartanerne, Rosa Luxemburg og Berlin i en samlet udgave i deres sandalserie. Johan Rosdahl har skrevet forord, og udgivelsen, der er på 332 sider, koster fra og med 12. april 200 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her