Læsetid: 1 min.

Bogfolk

På direkte live tv hos tyske ZDF ville Böhmermann undersøge og tematisere grænsen for den kunstneriske ytringsfrihed, så han viste godt, at han med sit smædedigt overskred den juridiske grænse mellem kunstnerisk frihed og fornedrende tale
Kultur
16. april 2016

Jan Böhmermann

Den tyske komiker har i den grad aktualiseret den litterære genre ’smædedigt’ med sin grove satire over den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan. På direkte live tv hos tyske ZDF ville Böhmermann undersøge og tematisere grænsen for den kunstneriske ytringsfrihed, så han viste godt, at han med sit smædedigt overskred den juridiske grænse mellem kunstnerisk frihed og fornedrende tale. I den tyske straffelov findes der en paragraf 103, ifølge hvilken den der fornærmer udenlandske statsoverhoveder kan straffes med mellem 3 måneder og 5 års fængsel.

Imre Kertész

Mange ungarske forfattere er fulde af sorg over nobelpristagerens død. Blandt andre Péter Esterhazy, der besøgte Kertész ved hans dødsleje. Esterhazy fik for nylig kræft og skriver dagbog om sin sygdom, som det ungarske magasin Élet és Irodalom bringer i uddrag. I det nyeste nummer findes således teksten om besøget hos Kertész, hvor man kommer helt tæt på og får refereret nogle af de sidste lyde, han frembringer, og nogle af de sidste halve sætninger og ord, han frembringer. Jeg mindes ikke nogensinde på den måde at have været så tæt på en stor forfatters død.

Johannes Sløk

En anden afdød forfatter, og tidligere Shakespeare-oversætter, ville være blevet 100 år den 27. april. Allerede nu vælter det ind med Sløk-bøger på redaktionen. En af dem er en antologi redigeret af to unge cand.theol’er Christian Hjortkjær og Hans Nørkjær, der aldrig har mødt manden og myten Sløk, og de har fået samlet en flok af skribenter, der ikke plejer at skrive om manden, alle »de uoplagte oplagte«, som det hedder. Der er derfor lagt op til en antologi med vægt på Sløk som den uregerlige, den frække drenge i klassen af aarhusteologer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her