Læsetid: 1 min.

Dannelse

Lad os alle protestere mod at gøre sprog til ren kommunikation og dannelse til karrierekompetence. Nej, vi skal uddanne de unge til selvstændigt tænkende individer
30. april 2016

Det er ikke rart at nærlæse regeringens forslag til en reform af de gymnasiale uddannelser, men det bør man gøre, så man forstår, hvilket grundskud mod hele dannelsesbegrebet, der lægges op til.

Og med undervisningsministerens ’opdateret dannelse’ er der ikke bare tale om en uskyldig justering af et traditionelt dannelsesbegreb, men om et fundamentalt opgør med den.

Som Thomas Aastrup Rømer er inde på i et debatindlæg her i avisen, så sker dette angreb med ord som ’kompetencer’ over ’dannelse’ og ’pædagogisk styring’.

Forestillingsevne, kreativitet, tænkning og kunst – alle elementer i en traditionel dannelse – bliver til, at eleverne skal anvende deres fag til at undersøge og løse konkrete problemer. Læring bliver til ren anvendelse, mens sansen for eksempelvis litteratur og læsning bliver sekundær.

I konkurrencestatens hellige navn vil man erhvervsrette de unges uddannelse, og det er et fundamentalt angreb på et traditionelt dannelsesbegreb, hvor det handler om at danne mennesker til at blive selvstændige individer, der siden hen skal præge samfundet som borgere. Nu vil man i stedet direkte og målrettet uddanne de unge til at blive en bestemt slags samfundsborgere i konkurrencestaten.

Det er den hidtil mest ulækre og totalitære styring af ungdomsuddannelserne. Unyttige kreative fag som litteratur er således truede. Man skal godt nok som undervisningsministeren udtrykte det fortsat læse Sartre i fransk og Goethe i tysk, men hvad betyder det så, at sprogfagene skal målrettes og lægge mere »vægt på elevernes kommunikative kompetencer frem for eksempelvis litteraturanalyse.«

Lad os alle protestere mod at gøre sprog til ren kommunikation og dannelse til karrierekompetence. Nej, vi skal uddanne de unge til selvstændigt tænkende individer.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu