Læsetid: 6 min.

’Man kan være en kæmpe pik, uanset hvad man har i bukserne’

Portrættet af en nøgen Donald Trump har sendt kunstneren Illma Gore i kamp med Trumps tilhængere, med Facebook og eBay og har medført talrige trusler. Billedet er ifølge kunstneren blevet vurderet til halvanden million dollar, men ingen amerikanske gallerier vil have noget med billedet at gøre
Nøgenbilledet af Donald Trump skulle ifølge kunstneren starte en diskussion om, hvorfor størrelsen på mænds kønsdele skulle være definerende for en mands magt og vælde.

Illma Gore

29. april 2016

En blyantstegnet penis har fundet vej til den amerikanske valgkamp. Portrættet »Make America Great Again« viser den republikanske præsidentkandidat Donald Trump. Fuldstændig bar. Og med en meget lille penis.

Det kunne have været blevet ved det: Et tissemandsbillede af Donald Trump. Men den kontroversielle tegning er blevet et omdrejningspunkt både i den amerikanske valgkamp og i en debat om censur af kunstnere. At Donald Trump selv i en tv-debat har garanteret for størrelsen på sine genitalier, har givet sagen endnu et absurd twist.

Kunstneren bag »Make America Great Again« er den 24-årige australsk-amerikanske Illma Gore, som beskriver sig selv som en ’kønsflydende’ streetart- og performancekunstner.

Ideen med at afklæde den kontroversielle politiker ved hjælp af blyanten er at starte en diskussion om, hvilken betydning vi tillægger vores fysiske fremtoning – særligt hvordan størrelsen på mænds kønsdele skulle være definerende for en mands magt og vælde.

Den krop, der er afbildet på »Make America Great Again«, har en af kunstnerens venner stået model til. Siden har Illma Gore tilføjet Donald Trumps ansigt med det karakteristiske kobberhår og de sammenknebne øjne.

»Det er sjovt, for hvis man fjerner hans ansigt, så er det et kunstværk. Kroppen kunne man se på et kursus i fornem kunst. Men når man putter denne mands ansigt på det, får det pludselig nye konnotationer,« siger Illma Gore.

»Jeg mener ikke, at genitalier definerer vores magt eller status, men mange anser mænds maskulinitet for at være kædet sammen med deres penis. Men man kan være USA’s præsident, om man har en stor pik eller en lille pik. Og man kan være en kæmpe pik, uanset hvad man har i bukserne. Jeg ønskede at starte en debat om, hvordan vi ser vores kroppe som kønsspecifikke.«

Små hænder

Bolden blev dermed kastet op i luften, og Donald Trump greb den. På Fox News midt under en debat skrev han sig ind i historien som den første præsidentkandidat, der har omtalt sin penis. Marco Rubio, en anden republikansk kandidat, havde tidligere drillet Trump med hans små hænder, og under debatten tog Donald Trump så ordet og holdt begge sine hænder op:

»Kig på disse hænder, er det små hænder? Og hvis de er små, må noget andet også være småt. Jeg garanterer jer, der er ikke noget problem. Jeg garanterer jer. Alt i orden!« sagde han nikkende og pegede ud mod publikum, der hvinede og klappede.

Selvom det må være enhver kunstners drøm at blive en del af en så omsiggribende begivenhed som den republikanske valgkamp, ærgrer udtalelsen Illma Gore:

»Det er sørgeligt for Amerika, at en potentiel præsident føler et behov for at forsvare sin penis,« siger Ilma Gore. »Den betyder ikke noget; der er større problemer i verden. Selvom ethvert kunstnerisk ego ville elske sådan noget, gjorde det mig virkelig ked af det. For det handler om mere end bare Donald Trump. Han repræsenterer en kæmpe gruppe af amerikanere, der tror på det samme som ham.«

To hustruer

Men hvis der er større problemer i verden, hvorfor tegner Illma Gore så netop Donald Trump med en lille penis?

»Fordi Donald er den type mand, der lægger betydning i noget, der i virkeligheden ikke definerer, hvilken person man er. Det viser sig blandt andet i den måde, han taler om kvinder.«

Illma Gore henviser som eksempel til en Twitter-fejde, hvor der bliver delt sengekantsbilleder af hans hustru Melania Trump. Udfordrende billeder, der stammer fra hendes modeldage. Det mentes, at det var tilhængere af modkandidat Ted Cruz, der stod bag delingen af billederne.

Fejden eskalerede, da Donald Trump lagde et modelbillede af en smuk og forførende Melania Trump op på Twitter og sammenlignede det med et lidet flatterende billede af Heidi Cruz, Ted Cruz’ hustru – sammen med teksten: »Et billede siger mere end tusind ord.«

Blokeret på Facebook

Også Facebook har blandet sig i balladen. I februar lagde Illma Gore den nøgne Donald Trump til fuldt skue på sin profil på Facebook. Kort efter fjernede Facebook billedet og blokerede hende på grund af deres regler om nøgenhed. Desuden blev hun truet med et sagsanlæg, formentligt fra Donald Trumps eget juridiske team.

Som modreaktion lagde Illma Gore billedet på sin hjemmeside til fri afbenyttelse, og så gik nøgenbilledet ellers sin virale sejrsgang. På tre dage blev det delt 50 millioner gange. Flere mennesker blev suspenderet fra Facebook som følge deraf. Facebook blokerede og afblokerede billedet af flere omgange. Status i dag er, at man igen kan se billedet på det sociale medie:

»Det var faktisk det med Facebook, der gjorde mig mest ked af det. For Trump er Trump. Facebook skulle være det sted, hvor man kunne udtrykke sin personlige holdning,« fortæller Illma Gore.

Også det verdensomspændende aktionshus eBay har fået en rolle i sagen, da de ikke vil have noget med værket at gøre og fjerner det, hver gang Illma Gore forsøger at sælge det. Nu har hun erklæret, at hun donerer 100 dollar til modkandidaten Bernie Sanders, for hver gang det bliver taget ned.

På nuværende tidspunkt er »Make America Great Again« ifølge Illma Gore vurderet til halvanden million dollar. Men amerikanske gallerier nægter at have noget med den nøgne Donald Trump i pastelfarver at gøre. Derfor kunne billedet indtil i sidste uge ses på Maddox Gallery i Mayfair London, hvor interessen var enorm, og folk stod i kø foran galleriet.

Dødstrusler

»Make Amerika Great Again« er også blevet et absurd symbol på kunstnerisk frihed i valgkampen. Illma Gore modtager trusler, hvor personer fortæller i detaljer, hvordan de vil voldtage og dræbe hende. Hun bliver også hånet med, at hun må være blevet voldtaget som barn og have haft en skrækkelig barndom på grund af sine forældres dødsfald.

Selvom hun definerer sig som en ’kønsflydende’ kunstner, bliver hun netop af nogle beskyldt for også at være sexistisk. I en af kommentarerne til den nøgne Trump på Facebook står der:

»Dette er ufatteligt barnligt og utroligt sexistisk. Du ville have fråde om munden af galskab, hvis nogen tegnede en kvinde, de ikke kan lide, med en flad brystkasse eller en gabende vagina. Jeg afskyer manden og håber ved Gud ikke, han kommer i Det Hvide Hus. Men dette er et ynkeligt billigt point. Der er masser ved manden at gøre grin med uden at være nødt til at forfalde til jokes om små penisser. Bliv for fanden voksen, barn.«

Ikke ondsindet

Illma Gore mener ikke selv, det er en barnlig tissemandstegning: »Jeg synes, kroppen er smuk og naturlig. Hvis jeg havde forsøgt at få ham til at se dum ud, kunne jeg godt forstå det. Men den er ikke lavet på en ondsindet måde, selvom jeg ikke kan lide manden. Vi burde ikke grine af det eller opfatte det som en ydmygelse. Begge dele er forkert. Jeg havde bare en idé, som jeg sendte ud til folks fortolkning.«

Illma Gore har tidligere demonstreret for frigørelse fra kroppen samt for feministiske og homoseksuelles rettigheder. I 2015 stillede hun sin egen krop til rådighed i kunstens navn. Med projektet »Human Canvas« kan man for 10 dollar købe sig til at få tatoveret sit navn eller en personlig besked på hendes krop som led i et enestående kunstværk.

3.000 mennesker har købt plads på Illma Gores lille krop, som nu bærer andres navne, skældsord, udsagn og frierier. Ideen er, at hun hvert femte år vil stille sig nøgen i en måned på et galleri, så man kan studere kunsten og se, hvordan både påskriften og kroppen forfalder. Pengene fra både »Human Canvas« og »Make America Great Again« vil Illma Gore donere til hjemløseprojekter.

»Jeg var selv hjemløs som teenager og er i dag en ansvarlig og voksen person. Okay, det kan diskuteres! Men jeg havde dengang brug for regeringen og økonomisk støtte, som er den slags, Trump er imod.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Graae
  • ingemaje lange
  • Allan Hansen
  • peter fonnesbech
  • Kurt Nielsen
Anders Graae, ingemaje lange, Allan Hansen, peter fonnesbech og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Karl Aage Thomsen

Kære information. Tak fordi I med artiklen om pikansjoserne, giver et indblik i, hvor plat præsidentvalget i stormagten. USA er. Valget drejer sig jo ikke om politik, men kun om personfnidder,
Nemlig at svine hinanden til så groft som muligt. For ind i det hede hule Amerika. Helt til grin, at de ovre there kalder sig en Stormagt. Tænk sig, at præsidentkandidaterne overgår sgu Put-in i platheder.
Katho

June Beltoft, Rikke Nielsen og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Nu har trump jo selv startet festen med at henvise til sine genitalier

Rikke Nielsen, Hanne Ribens og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
Lennart Kampmann

Donald Trump næres af medieomtale, uanset fortegnet. Negativ omtale skaber lige så meget trafik i hans retning.
Eneste måde at imødegå Trump, hvis man vil, er at ignorere ham og tilbyde et troværdigt alternativ.

Mange amerikanere er vrede og vil have en karismatisk leder, uagtet hvad denne leder står for. Trump bærer massernes vrede fremad.. Duk jer!

Med venlig hilsen
Lennart

Ib Christensen

Det er ikke afhængigt af hudfarve, partifarve, religion eller køn om der er et røvhul!

Kan håbe at det er budskabet danske medier ønsker at sikre os information om.
Selv om jeg undre mig over artikler som denne, artikler om biluheld på Amerikanske veje, artikler om "rigtige" Amerikanske betjente, mens vi ikke sikres information om demonstrationer og protester i andre mere nærliggende EU medlemslande.

Randi,

Det er ikke korrekt. Hændernes størrelse er i den politisk korrekte amerikanske kultur en euphimisme for tissemandens størrelse. Det er noget enhver amerikaner ved. Jeg så Cruz bemærkning på tv om størrelsen på Trumps hænder, og alle grinede lummert. Kommentatorerne var bagefter heller ikke i tvivl om hvad Cruz talte om.

Benjamin Bach

Det er efterhånden lang tid siden, at Huffington Post flyttede Trumps valgkamp fra Politics til Entertainment.

Desværre er den i december flyttet tilbage. HP skrev:

Back in July, we announced our decision to put our coverage of Trump’s presidential campaign in our Entertainment section instead of our Politics section. “Our reason is simple,” wrote Ryan Grim and Danny Shea. “Trump’s campaign is a sideshow.”

Since then Trump’s campaign has certainly lived up to that billing. But as today’s vicious pronouncement makes abundantly clear, it’s also morphed into something else: an ugly and dangerous force in American politics. So we will no longer be covering his campaign in Entertainment. But that’s not to say we’ll be treating it as if it were a normal campaign.

http://www.huffingtonpost.com/arianna-huffington/a-note-on-trump_b_87444...

Kurt Nielsen, Rikke Nielsen, Niels Duus Nielsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Toke Andersen

Som om exceptionelt idioti, tilsyneladende grænseløs uvidenhed, uærlighed, sygelig afstumpet menneskelighed og verdens vildeste hentehår, ikke var nok ;)

Randi Christiansen

Og hvorfor mon trump har så meget succes? Mon det er fordi hans tilhængere er meget trætte af at blive gennemf..... af the establishment. Når man er en lort, får man lort. Shit!

Prøv at lyt til Trumps udenrigspolitiske tale i The National Interest. Der giver han en sammenhængende fremstilling af sine ideer. Man kan være uenig, men det er hverken uintelligent eller afstumpet.

Randi, Cruz bemærkning var naturligvis dobbelttydig. Ligesom hvis jeg om en kvinde siger, at hun har to store - lang pause - øreringe.

Randi Christiansen

Ja, og når udtalelsen er dobbelttydig, så har den, som vælger hvilken betydning, ansvaret. Men ok, jeg har ikke hørt, hvor tyk cruz' aflevering var

Randi,

Cruz har selv beklaget sin bemærkning efter at hans datter offentligt har sagt, at den var upassende. Hele sagen er et problem for Cruz fordi han appelerer til religiøse og konservative amerikanere. Trumps vælgere er formentlig ligeglade eller synes at det er sjovt.

Henrik Brøndum

Det er selvfølgelig en fjer i hatten for Trump at hans modstander Cruz laver et så desperat træk. Fra min skoletid erindrer jeg, at de stakler der lå allernederst i hierarkiet - kunne finde på at komme med sådan en i et desperat forsøg på at komme væk fra sidstepladsen. Det kan godt være at Cruz ikke er en stjernepolitiker - men så dårlig havde jeg ikke troet han var - bliver i fuld offentlighed irettesat af sin datter efterfølgende?

Snakken om den politiske sæbeopera fjerne fokus fra de forhold, der gør at Sanders har den overraskende store opbakning han har.

Kurt Nielsen, Flemming Berger, Niels Duus Nielsen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Donald Trump’s Short Fingers: A Historical Analysis:

"Ever since Spy magazine first labeled Donald Trump a “short-fingered vulgarian” in the 1980s, the licensing maven and presidential candidate has been pushing back, insisting with trademark bravado that his fingers are, in fact, “not so short." He has even claimed, though never in the presence of rulers, yardsticks, or tape measures, that “my fingers are long and beautiful, as, has been well-documented, are various other parts of my body.”

Now, thanks to months of exhaustive research, VF.com has uncovered photographic evidence that we believe will settle the question of Trump’s finger length once and for all. Scroll down to see for yourself. (Note: this project was underwritten in part by a generous grant from the California Baby Carrot Growers Association.)"

Vibeke Rasmussen

Graydon Carter, Steel Traps and Short Fingers (7. oktober 2015):

"Like so many bullies, Trump has skin of gossamer. He thinks nothing of saying the most hurtful thing about someone else, but when he hears a whisper that runs counter to his own vainglorious self-image, he coils like a caged ferret. Just to drive him a little bit crazy, I took to referring to him as a “short-fingered vulgarian” in the pages of Spy magazine. That was more than a quarter of a century ago. To this day, I receive the occasional envelope from Trump. There is always a photo of him—generally a tear sheet from a magazine. On all of them he has circled his hand in gold Sharpie in a valiant effort to highlight the length of his fingers. I almost feel sorry for the poor fellow because, to me, the fingers still look abnormally stubby. The most recent offering arrived earlier this year, before his decision to go after the Republican presidential nomination. Like the other packages, this one included a circled hand and the words, also written in gold Sharpie: “See, not so short!” I sent the picture back by return mail with a note attached, saying, “Actually, quite short.” Which I can only assume gave him fits."

Randi Christiansen

Eller også har han bare en usædvanlig stor krop .... han ser da noget kvabset ud. Men tænk hvilket helt umuligt scenario at en mand, der føler sig nødsaget til at gå i dialog om sine fingres længde, skulle vinde nomineringen og derefter over den demokratiske kandidat.

Torben Selch

Gud ved hvilke reaktioner det ville have været kommet hvis Hillary var blevet poseret således.. Der er lidt Pussy Riot over det stunt .. Ikke at kunstneren laver sådanne værker, men at det trækkes ind i caffe latte miljøet. Cruz desperat? - eller media 'etablissementet'?
Man kommer også til at tænke på Simon Spies - som vitterlig bragte sig selv i ovenstående situation - live. "Dårlig reklame er bedre end ingen reklame" sagde han vist.