Baggrund
Læsetid: 6 min.

Kunsten er ikke at forstå, men at mærke

I Holstebro har to performancekunstnere etableret Kunstpartiet, der med tomater og totalteater vil erobre byens borgmesterpost i 2017. Information tog til partifest i byens mindste hus for at finde meningen med det hele
Giuseppe/Jeppe og Linda fra Kunstpartiet lover spaghetti og solenergi til alle danske hjem.

Giuseppe/Jeppe og Linda fra Kunstpartiet lover spaghetti og solenergi til alle danske hjem.

Astrid Dalum

Kultur
23. april 2016

En 31-årig lille italiener iklædt hvid smoking går i cirkler, mens han tackler sin eksistentielle krise.

»Jeg errr Giuseppe ... Nej, nej, nej ... Jeg errr Jeppe ... No, Giuseppe ... Nej, nej, nej! JEG ER JEEEPPEEEE!«

Jeppes krop eksploderer i et jubelhop, lykkelig over afklaringen. Så sætter jublende Jeppe i sprint – frem og tilbage og indimellem de omtrent 40 tilskuere, der er mødt op uden for Bomhuset, Holstebros mindste hus, for at fejre Kunstpartiet. Til daglig er det 223 år gamle, 32 kvadratmeter bomhus Danmarks eneste museum for kleinkunst, men nu fylder den lille italiener det til bristepunktet med totalteater.

Det hele er manisk og forvirrende. To børn, en dreng og en pige, løber i cirkler rundt om Bomhuset, mens drengen råber »Linda! Linda!«, som også er navnet på Jeppes ’førstedame’. Selv er Jeppe brudt ud i sang. Han akkompagneres af en række unge trompetister fra Holstebros orkesterefterskole, der blæser den gammeltyske melodi fra »Mackie Messer« om den kapitalistiske hajfisk:

»Jeg er Jeeeeppeeeee! Kandidaaaaaten! Til vor byyyyys – borgmesterpooost! Og min Linda! Som er min koooone! Bli jeg boende – her hos jeeeeeg!«

Et par meter væk på en bænk sidder en irakisk flygtning i 20’erne med åben mund og polypper. Med sin smartphone filmer han det 2,5 meter høje monster med Edvard Saksehånd-fingre og sort-røde gevandter, der stylter rundt i manegen og vinker forbipasserende ind mod Bomhuset.

– Hvad synes du om alt det her?

»No speake englesh. Iraq, Iraq«, svarer irakeren og filmer videre med et kæmpe grin.

Borgmesterkandidat Jeppe har lige dæmpet en protest fra 10 folkeskoleelever, der råbte på mere kage. »Lad dem få tomate,« siger Jeppe til stor jubel fra de unge protestanter og det noget ældre publikum. Jeppe læser nu højt af Kunstpartiets manifest:

»Vi vil producere italienske spaghetti og solenergi til enhver dansk hjem! Vi vil plante et tomat-Dannevirke over Holsebro. Applaus!«

Stor applaus.

»Vi vil forvandle tomate til GOLDEN ÆBLER!« råber Jeppe og smider en guldfarvet tomat højt op i luften og ind i den grinende forsamling.

Så er der valgkage og champagne i baghaven.

Tillidslokker

I halvandet år frem er performancekunstnerne Giuseppe Bonifati og Linda Sugataghy, alias Jeppe og Linda, såkaldte artists in residence i Holstebro Kommune. De har stiftet Kunstpartiet, der under mottoet ’En ny ånd svæver over Jylland’ vil forsøge at erobre borgmesterposten i 2017. Projektet er et partnerskab med Nordisk Teaterlaboratorium, også kendt som Odinteatret, der er berømt og berygtet for sine abstrakte performances. Pengene til de to kunstnere er hentet i kommunekassen samt i Statens Kunstfond og Balletskolen Holstebro.

»Hvor meget tilid har du til mig?« spørger Jeppe de fremmødte og tilføjer: »Fra en til fem centimeter.«

Så klipper han en tilsvarende lok af deres hår og lægger i en stor papmaché-gris, der står ved siden af en hvid piedestal med en rød tomat på. Sparegrisen har mudder på trynen fra et rigtigt grisekys, da Kunstpartiet i sidste måned var på valgkampsturné hos lokale landmænd.

»Det er vores valgkampskiste,« fniser Jeppe i en fordanskning af det amerikanske udtryk. This is our war chest.

Rygtet i Bomhuset tilsiger, at Kunstpartiet har måtte love kulturforvaltningen, at Jeppe ikke rent faktisk vil stille op til kommunalvalget i 2017. Ellers ville kommunen trække støtten. Måske er det af frygt for en medieskandale, som da den fiktive kandidat Deez Nuts (på dansk: de her klunker) stillede op til det amerikanske præsidentvalg sidste år og længe stod til at få ni pct. af stemmerne i delstaterne Iowa, Minnesota og North Carolina.

Måske passer historien om kulturforvaltningens trussel slet ikke. Men den er ret sjov – og Kunstpartiets støtter virker som folk, hvor sandheden ikke altid behøver at komme i vejen for en god historie.

Mening med galskaben

Bag Bomhuset ligger en tjat græs, omtrent ni kvadratmeter, hvor de 40 gæster nu står klemt og skutter sig for vinden. Selv om det er koldt, morer alle sig kosteligt over Jeppes taler og generelle mani.

»Jeg har fulgt dem siden januar måned. Jeg var med, da de kravlede op i vinduerne ovre på [hotel] Schaumburg. Se lige de her fotos,« siger Kaja Pedersen, folkepensionist.

Hun griner og swiper rundt mellem en række fotos med Jeppe, der dingler faretruende ud af et vindue på tredje sal på det skagengule byhotel.

– Jeg prøver at forstå, hvad Kunstpartiet går ud på ...

»Jamen ... Ikke noget særligt, tror jeg. Du skal ikke forstå det. Det tror jeg ikke, der er nogen, der kan. Du skal bare mærke det,« siger Kaja Pedersen og klemmer min arm.

Med den frie hånd trækker hun tråde til Alberto Giacomettis skulptur Kvinde på Kærre, i Holstebro kendt som ’Maren’, byens vartegn. ’Maren’ blev købt for 210.000 kr. i 1956, men vurderes i dag til at være en lille milliard kroner værd. Indkøbet af ’Maren’ kickstartede Holstebro Kommunes kulturpolitik, den første af sin art i Danmark.

»Hvad er kunst i det hele taget? Hende Maren å æ woun, hvad er hun for en?« spørger Kaja Pedersen.

– Hun er mange penge værd, mener nogen ...

»Jaja, og der er dem, der vil sælge. Sådan er det altid med kunst, folk forstår det ikke, og ved du hvad, der er altid nogen, der utilfreds’. Alt går deres næse forbi, og så siger jeg: Prøv at let’ røven fra stolen og kom i gang, for hulen!«

Jeppe går nu rundt mellem gæsterne og mader dem med tomatpesto, mens Linda hælder champagne op i glas og skærer lyserød kage ud.

Sanselighed

Under strukturreformen i 2006 var Holstebro den eneste kommune, der i sin visionsplan skrev ordet ’kultur’ i allerførste linje. Det er også en ræverød plet midt i Venstres jyske hjerteland. Ved kommunalvalget i 2013 fik Socialdemokraterne 44,4 pct. af stemmerne, hvilket gav stensikkert genvalg til borgmester H.C. Østerby (S). Holstebro lod sig ikke charmere af, at Venstre havde kastet det tunge skyts ind i valgkampen i form af profilen Ulla Tørnæs, som i stedet er blevet uddannelses- og forskningsminister. »En ringe trøstpræmie,« gnægger flere af de fremmødte i Bomhuset.

Ifølge Eva Hallgren og Kent Sommer er Holstebro en succes, netop fordi kommunen satser så meget på kunsten og kulturen. De sipper champagne og chitchatter med andre af Kunstpartiets støtter:

»Det her er ligesom Odinteatret. Man skal ikke forstå alt, man ser. Man oplever det, man mærker det, føler det ...« siger Hallgren.

Kent causerer i takt:

»Og man er helt træt bagefter, for man er blevet spillet til alle sanser.«

En kvinde bryder ind:

»Du skal også komme ned, når vi har latinamerikansk dansemusik om torsdagen. Et godt glas vin, et hyggeligt sted, 60 kroner i entré og hjem kl. 22, ikk’?«

Bagest i cirklen vender Kaja Pedersen sig mod den irakiske flygtning, der har forladt bænken og vovet sig tættere på, mens Jeppe agiterer for, at publikum skal stemme på Kunstpartiet:

»Forstår du, hvad han siger?« spørger Kaja Pedersen og smiler. »No speak englesh,« svarer irakeren. Lidt senere går han, vistnok uden at få et stykke af den lyserøde kage.

Seancen er ved at være slut, og Jeppe råber skiftevis navnene på flere af de fremmødte og giver dem små takkekuverter. En af dem rækker han til Jan Ferslev, som har skrevet Jeppes valgkampssang over »Mackie Messer«.

»Du min musikrådgiver!« siger Jeppe, mens Ferslev åbner og læser højt af kuverten:

»... Vi er endnu i begyndelsen af vores utopiske program, og vi har mange opgaver at løse. Men vi tror, at sammen med dig vil vi kunne realisere en ny kulturrevolution,« gnægger Jan Ferslev og lader fingrene løbe over brevets sidste linjer, som står skrevet i fed:

KUNST! KUNST! KUNST! KUNST!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her