Læsetid: 6 min.

’Jeg skulle bare være deres slave’

Alene i Libanon arbejder mere end 250.000 asiatiske og afrikanske kvinder som tjenestepiger. For mange af dem er det en hverdag med overgreb, indespærring og vanvittige arbejdstider, men forlader de deres arbejdsgiver, står de uden for loven som illegale immigranter. Søren Klovborg fortæller kvindernes historie i ny dokumentar
Filippinske Mary Joy fortæller i dokumentaren ‘Mellemøstens Skjulte Slaver’ , hvordan hendes arbejdsgiver klædte hende af og slog hende, når hun begik fejl. Mary Joy er en af mere end 250.000 asiatiske og afrikanske kvinder, der arbejder som tjenestepiger i Libanon. Et arbejde fyldt med overgreb. Dokumentaren vises på DR1 den 16. maj.
14. maj 2016

»De låste mig inde, når de gik ud,« fortæller 26-årige Mary Joy fra Filippinerne og dækker sit ansigt med sine hænder.

Der klippes videre til en kvinde i et andet værelse. Hun ser direkte ind i kameraet, mens hun fortæller om de vilkår og overgreb, der var en del af hendes hverdag – som tjenestepige for en libanesisk familie.

»Jeg skulle bare være deres slave. De løj for mig. De var rige, men de ville ikke betale mig. De boede i et stort hus, men jeg skulle sove på gulvet,« fortæller hun.

En tredje kvinde beskriver fra et tredje værelse, hvordan hun stak af, da manden i huset forsøgte at voldtage hende. Hun forsøger at holde op med at græde. Det lykkes ikke.

Dokumentarist Søren Klovborg og journalist Puk Damsgaards nye dokumentarfilm Mellemøstens Skjulte Slaver er mættet med den slags beskrivelser og fortællinger fra afrikanske og asiatiske tjenestepiger, der lever og arbejder under slavelignende forhold – ude af både lovens og omverdenens syne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ulrik mortensen
ulrik mortensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Herman Hansen

...Historien fortæller meget om, hvilke enorme etiske-, moralske- og kulturforskelle der er mellem Europa og Mellem Østen. Der hersker et helt andet menneskesyn, som ikke kan forenes.

Claus Oreskov

@Herman Hansen. Øh vores kultur og vores værdier - tænker du på folkemordene på de forskellige koloniserede folk, eller er det antisemitismen og Holocaust du tænker på, eller er det bare den vestlige verdens atom bombe lager som er vores dyrebare kultur?

Sup Aya Laya, Bill Atkins og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Troels E. Lund

Både folkemord på koloniserede folk, antisemitisme og Holocaust er jo europæisk kulturel appropriation, et forsøg på at tilegne sig disse elementer af den muslimske kultur.
Men disse forsøg nåede end ikke muslimerne til knæhaserne, de var med deres drab på 600 millioner mennesker alene under deres 800 år lange kolonisering af det indiske subkontinent langt mere brutale i omfang og også tidsmæssigt var deres kolonisering langt længerevarende end de europæiske efterligninger.
Bare et enkelt eksempel er underlæggelsen af Afghanistan omkring år 1000. Her blev hele hindu befolkningen slagtet i sådan en grad, at området stadig kaldes Hindu Kush, hinduernes slagtning.

At betegne disse gerninger som europæisk kultur vidner om et både ahistorisk, primitivt og egocentrisk syn på kulturelle forskelle.

Hvis vi ønskede at afvæbne misbrugere og sætte alle mennesker fri, kunne vi godt gøre det:

1. I stedet for kun at have papir-pas, skal vi også registrere alle rejsende lokalt og centralt. Når hun en gang er registreret, kan hun sige sin email, afgive fingeraftryk, og henvise til sin tidligere kontrol ved en grænse. Hvis dansk politi stoler på deres kolleger ved den filipinske grænse, har hun egentlig ikke brug for sit fysiske pas, men dansk politi kan printe et nyt til hende.

2. I stedet for en masse at forbyde fri passage, skal vi holde enhver person ansvarlig for tidligere forhold. Hvis du har samme fingeraftryk, iris-scan, mobilnummer, email, og dna profil, så behandler vi dig som samme person. Hvis du vil have Danmark til at hemmeligholde en tidligere identitet, så skal du lave en aftale med Danmark, du skal ikke forsøge dig med et nyt pas.

3. Hver grænsekontrol og hver politistation gemmer både informationer lokalt, og sender dem til en central, både deres egne observationer, og de data de fik tilsendt elektronisk.

4. Vi skal samkøre som ind i helvede. Hvis politiet ved, jeg tidligere har siddet i en bil med nummerplade XXX, så er det OK at hente mit billede frem, hvis den bil er ved at passere grænsen. Hvis alting ligner, behøver de slet ikke stoppe mig, men kan registrere, at jeg øjensynligt er på vej ind i tyskland. Hvis de vil snakke, kan de tekste mit mobilnummer, før de starter en biljagt.

5. Hvis der er forvirring omkring din identitet, så deler vi alle vores informationer og alle vores observationer med vores nabolande og med USA, før vi sender dig videre. Nu er du færdig med falsk pas.

I virkeligheden er det jo slet ikke et problem, at folk kan rejse frit. Det er et problem, at nogle ganske få mennesker tror, de er immune overfor registrering og retsforfølgelse og lokale regler.