Baggrund
Læsetid: 5 min.

Hvor var Hitler hvornår?

En tysk revisor har brugt over 20 år på at sammenstykke samtlige opholdssteder og rejser i Adolf Hitlers liv. Merkwürdig? Måske, men med udgivelsen er fakta endelig på plads i den historiske oplysnings tjeneste, mener forfatteren
Adolf Hitler var et menneske, der ikke brød sig om regelmæssigt kontorarbejde, og som ofte traf spontane beslutninger, afhængigt af hvad han syntes om sit aktuelle selskab. Det gør oversigten over, hvor Hitler var hvornår, om end mere nødvendig. Nazistpartiets – og dermed Tysklands – absolutte magtcentrum var nemlig altid dér, hvor Hitler opholdt sig, forklarer Sandner og henviser til filosoffen Hannah Ahrendts formulering: »Magtcentrummets uentydighed er det afgørende karakteristikum for det totale herskab.« Med andre ord: Hvis magtens placering er diffus, fungerer undertrykkelsen mere effektivt.

Adolf Hitler var et menneske, der ikke brød sig om regelmæssigt kontorarbejde, og som ofte traf spontane beslutninger, afhængigt af hvad han syntes om sit aktuelle selskab. Det gør oversigten over, hvor Hitler var hvornår, om end mere nødvendig. Nazistpartiets – og dermed Tysklands – absolutte magtcentrum var nemlig altid dér, hvor Hitler opholdt sig, forklarer Sandner og henviser til filosoffen Hannah Ahrendts formulering: »Magtcentrummets uentydighed er det afgørende karakteristikum for det totale herskab.« Med andre ord: Hvis magtens placering er diffus, fungerer undertrykkelsen mere effektivt.

Bilderwelt

Kultur
4. maj 2016

Han misser med øjnene i krigsbunkerens sparsomme lys. Men selv efter mere end 20 år virker han hverken tynget af eller lettet over den foreløbige afsked med Hitler. På en improviseret hylde bag ham har afskeden ellers materialiseret sig i fire bind på næsten 2.500 sider, som nu præsenteres under de bevarede ruiner af den sønderbombede Anhalter Bahnhof i Berlin.

Værkets indhold er intet mindre end stikord og billeder over samtlige opholdssteder og rejser i Adolf Hitlers 56 år lange liv – herunder opholdenes formål og ledsagere.

Harald Sandner, revisor, it-ekspert og forfatter til den ekstremt omfattende ’opholdsdagbog’, er tydeligvis vant til at forsvare sin usædvanligt stærke interesse for verdenshistoriens formentlig største massemorder.

»Hvem er mere spændende end Hitler? Han er gået fra at være den mest hyldede person til i dag at være verdens mest hadede person. Det er historisk unikt,« siger Harald Sandner, der kalder den tyske diktator for »fascinerende på den værst tænkelige måde«.

Afmystificerende datatæppe

I researchprocessen, der begyndte tilbage i 1990’erne, har Sandner benyttet sig af et uhørt væld af tekster og billeder fra arkiver, aviser og biografier, men også af utallige samtaler med øjenvidner, private breve og fotos fra både Tyskland og resten af Europa. Med det færdige værk har han skabt en såkaldt itinerar – en antik og middelalderlig betegnelse for sirlige optegnelser over kongers og fyrsters rejser og ophold, så man selv årtier senere kunne tjekke, om dokumenter, underskrifter og opholdssted faktisk passede sammen.

»Mit værk er netop ikke en kommenterende biografi. Det komplementerer derimod de mange biografier om Hitler med fakta,« forklarer Sandner om sit »sammenflettede datatæppe«.

Han er selv den første til at indrømme, at han er »noget besat af at udrydde fejl i data«.

»En af mine vigtigste drivkræfter har været at udrydde de mange myter, fejl og selvmodsigelser, man igen og igen støder på i f.eks. fjernsynsudsendelser om Hitler,« siger Sandner. »Han er trods alt stadig allestedsnærværende i medierne.«

En anden bevæggrund er, at »Aufklärung ist Abwehr«, som Sandner citerer den østrigsk-jødiske Simon Wiesenthal for: Oplysning er forebyggende.

En weekend i Hitlers liv

Fredag 29. marts 1935:

Biltur/ Berlin (Staaken, Spandau, Charlottenburg, Tiergarten).
Tale ved reception for den spanske ambassadør Francesco Cortijo.
Uropførelse af ’Viljens Triumf’ i Ufa-Palast ved Zoo.
Besøg ved udstilling om polsk kunst i Akademie der Künste.

Lørdag 30. marts 1935:

Berlin -Tempelhof og flyrejse/ München – Oberwiesenfeld

Søndag 31. marts 1935:

München. Mad på ’Hotel fire årstider’ med Eva Braun.
Deltagelse i Emil Maurices forlovelse med Hedwig Ploetz.
Overnatning i hotellet, da lejligheden på Prinzregentenplatz renoveredes til slutningen af april. Af sikkerhedsmæssige årsager må lejligheden ikke fotograferes. Det er det eneste sted, hvor Hitler kan være alene om dagen og ved aftensmaden.
Hitler besøger ofte Heinrich Hoffmann, altid i bil.

Kilde: Harald Sandners ’Hitler – Das Itinerar’

Mary Evans Picture Library

»Jo mere vi ved, desto mindre plads er der til mytedannelse,« konstaterer Sandner.

»Dermed understreges det samtidig, at Hitler ikke var et fænomen, men en person, et menneske.«

Føreren var tilmed et menneske, der ikke brød sig om regelmæssigt kontorarbejde, og som ofte traf spontane beslutninger, afhængigt af hvad han syntes om sit aktuelle selskab. Det gør en itinerar om end mere nødvendig. Nazistpartiets – og dermed Tysklands – absolutte magtcentrum var nemlig altid dér, hvor Hitler opholdt sig, forklarer Sandner og henviser til filosoffen Hannah Ahrendts formulering:

»Magtcentrummets uentydighed er det afgørende karakteristikum for det totale herskab.«

Med andre ord: Hvis magtens placering er diffus, fungerer undertrykkelsen mere effektivt. Også derfor er det i Sandners øjne vigtigt én gang for alle at placere nazimagtens centrum helt ned på dags- eller endda timebasis.

Lokalhistoriske myter

Harald Sandners egen biografi har også spillet en rolle i dette livsværk. Han er født 1960 og vokset op i Coburg, der lige akkurat lå på den heldige side af grænsen mellem Vesttyskland og DDR.

»Dermed har krigen altid været præsent for mig siden min barndom. Og dermed spørgsmålet: Hvor ofte var Hitler i Coburg, og hvad lavede han her?« siger Harald Sandner.

Her borer Sandner ikke bare i et ømt punkt i Coburg, men i utallige tyske byer, hvor legenden ligesom i Coburg hedder: Ach, Hitler var vist kun her et par gange. Enten fordi byen var for liberal, for uinteressant eller bare for langt ude på bøhlandet. For det meste er det bare skønmalende fortrængning.

I virkeligheden var Coburg ifølge Sandner en af de første nationalsocialistiske byer i Tyskland, her regerede den første NSDAP-borgmester i 1929, og her foregik nogle af de første jødeforfølgelser. Hitler holdt desuden her sin første offentlige optræden uden for München i 1922, og han blev kåret til æresborger allerede i 1932. Føreren har påviseligt været 14 gange i Coburg. Hvis hans transitter gennem byen tælles med, er tallet endda 40 – en af grundene er, at Hitler som fan af komponisten og antisemitten Richard Wagner ofte var i Bayreuth blot 70 km fra Coburg.

Andre eksempler er det noble berlinske Hotel Adlon, hvor Hitler angiveligt aldrig skulle have været. Det gendriver Sandner med fotos af diktatoren på vej ind på hotellet – bl.a. fra juli 1934, hvor Hitler for første gang optrådte offentligt efter ’De lange knives nat’ og mordet på den fingerede mytterist Ernst Röhm.

»Også i en storby som Hamborg har legenden historisk heddet, at byen var så kosmopolitisk og liberal, at Føreren helst undgik den,« fortæller Sandner.

»Det passer ikke. Alene i perioden 1926 til 1939 opholdt diktatoren sig sammenlagt 75 dage i Hamborg,« siger Sandner og tilføjer beskedent:

»På dette lokalhistoriske plan ligger en af styrkerne i mit arbejde.«

Familiens første demokrat

Polen, Rusland, Italien, Frankrig og Schweiz er eksempler på andre lande, hvor Føreren – og dermed dataarkæologen Sandner – har rejst. Ud over de faste tjenstlige og private rejsemål i Tyskland har Sandner ikke kunnet afkode specifikke mønstre i Hitlers ivrige rejseaktivitet.

En påfaldende særhed er dog, at han angiveligt først i 1945 oplevede et bombeangreb på tyske byer ved selvsyn.

»I løbet af krigen forsøgte han ofte bevidst at afskærme sig fra realiteterne. Derfor var han også overrasket over ødelæggelserne i Berlin,« fortæller Sandner.

Han har i rekonstruktionen desuden ikke kunnet skelne mellem officielle og private rejser, fordi »privatmennesket Hitler« ikke eksisterede.

»Hele hans hverdag var iscenesat med faste omgangskredse og faste forløb. Han gled aldrig ud af rollen som Føreren.«

Den attitude har haft stor betydning for den daværende tyske opfattelse af Hitler. Det gælder også Sandners familie, der udgør endnu en grund til, at han i over 20 år har brugt halve nætter og formuer på at rejse rundt og opstøve fakta og fotografere Hitlers opholdssteder.

»Det interessante er jo, at alle mine forfædre faktisk har haft et forhold til Hitler. Jeg er strengt taget den første demokrat i min familie,« siger Harald Sandner.

»Min vigtigste erkendelse i løbet af arbejdet her er nok, hvor glad jeg er for at leve i dag og ikke dengang.«

Åben for revision

Selv om det formentlig kun er sex, der sælger lige så godt som Hitler, så har forlaget med en pris på omkring 3.750 kroner indtil videre kun sendt ca. 600 eksemplarer i trykken. De formodes overvejende at ryge til biblioteker og forskningsinstitutioner.

Før Sandner tager afsked med pressen, bedyrer han, at han aldrig selv har haft et decideret forhold til Hitler.

»Det har jeg altså kun til min kone,« siger han med et afvæbnende grin.

»Og hun siger, at jeg er helt normal.«

Men har han efter 20 år i Førerens selskab så taget decideret afsked med ham?

»Som det ofte er med den slags projekter, udvikler det en vis karakter af afhængighed,« siger Harald Sandner.

»Man kan ikke tale om en egentlig afsked. Jeg er siden udgivelsen faldet over nogle data, som jeg kunne have fyldt et hul med. Det ærgrer selvfølgelig. Så måske kommer der en revideret udgave en dag.«

Harald Sandner: ’Hitler – Das Itinerar. Aufenthaltsorte und Reisen von 1889 bis 1945’.

Berlin Story Verlag, 2.432 sider inkl. CD med søgefunktioner: 499 euro

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Duus Nielsen

»Aufklärung ist Abwehr«

»Dermed understreges det samtidig, at Hitler ikke var et fænomen, men en person, et menneske.«

Og selv om han unægteligt var et ret specielt eksemplar af racen, er der ingen grund til at tro, at den forkvaklede tankegang, han stod for, ikke vil få en renæssance. Derfor er det vigtigt, at vi ikke gør Hitler og nazismen til en "inkarneret ondskab", som vi har lagt bag os, men anerkender, at vi alle altid har denne mulighed i os. Som Pico della Mirandolas Gud sagde til Mennesket:

"Det skal stå i din magt at udarte til lavere former, der er dyriske; det skal stå i din magt efter din egen viljes beslutning at hæve dig til højere former, som er guddommelige."

http://www.sdu.dk/~/media/3601A89963F44773AB3A897A474324A7.ashx

Ervin Lazar, Frank Hansen, erik mørk thomsen, Torben Jørgensen, Anne Eriksen, Torben R. Jensen, Hans Larsen, Anders Jensen og Arne Lund anbefalede denne kommentar

Imponerende arbejde - godt, det findes den slags ildsjæle. Desværre er de jo nok en uddøende race, eftersom tiden råber på overfladiskhed og hurtige "konklusioner".

erik mørk thomsen, Torben Jørgensen og Torben R. Jensen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jeg har forsøgt nogenlunde det samme med mit liv. Det eneste jeg ikke gøre rede for (endnu) er hvornår jeg var på forlænget weekend i henholdsvis Aberdeen og Stockholm, med min gamle nu afdøde mor. Min kalender afslører intet (jeg skriver ellers meget i min kalender) og ej heller min dagbog. Jeg ved med sikkerhed jeg har været begge steder i nullerne, for jeg har souvenirs: hotelværelse shampoo. Aberdeen skal jeg nok få opklaret, da det var broderen vi besøgte. Hans kone kan sikkert huske det. Men Stockholm? Jeg var på kontanthjælp i samme periode, så kan det virkelig være så jeg simpelt, at jeg har udeladt bemærkninger af frygt for at blive opdaget?

Grethe Preisler

Find Holger!

Per Jongberg

Hvis bogen holder, det teksten lover, saa skulle den kaste lys over diverse fremmede industriforetagenders bidrag til Hitler "coming and rise" ... men det goer den jo nok naeppe ?

Massemorder ! Tja han tager jo nok prisen eller er det mon ikke snarere Stalin. De mange senere mordere, Truman, ....og et par Bush'er og Obama naar vist ikke disse to til sokkeholderen, men mordere ... jo, det er de lige saa vel som de to pristagere.

Erik Karlsen
Bill Atkins

Vigtigere end hvor Hitler var hvornår, er hvem der støttede ham og hans regime, politisk og økonomisk.

Per Jongberg, Grethe Preisler og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar