Læsetid: 3 min.

Hjul og stejle bakker

Fra højdeforskelle på flere hundrede meter i Sydtyskland til det flade hollandske lavland – her er otte smukke steder at cykle i Europa, uanset om det skal gå over stok og sten eller i et mere adstadigt tempo
Fra højdeforskelle på flere hundrede meter i Sydtyskland til det flade hollandske lavland – her er otte smukke steder at cykle i Europa, uanset om det skal gå over stok og sten eller i et mere adstadigt tempo

Clara Selina Bach

20. maj 2016

Gastromi og øliv

Ærø. 60,5 km er der Ærø rundt, så den smukke sydfynske ø er stor nok til at udfordre de fleste familier på cykelferie og lille nok til overkommelige småture på kryds og tværs af øen.

Skal turen være længere, så tag Fyn med og brug for eksempel det helt nye regnvandsresistente cykelkort fra Nordisk Korthandel, der også viser vej til seværdigheder og badestrande i området.

Kig ind på VisitFyn.dk og bliv inspireret til en kulinarisk rute forbi steder med øl, vin, frugt og skønne lokale restauranter, der bruger øens egne råvarer.

scanmaps.dk/0251f59

Fladt er også godt

Holland. Man skal ikke være længe i Amsterdam, før man opdager, at Holland er et cykelland ligesom Danmark. Det flade terræn er perfekt for dem, som nyder friluftsture uden intens fysisk anstrengelse.

Der er mange muligheder for kulturelle dagsture igennem de pittoreske landsbyer og naturrejser ad landets veludviklede net af cykelstier.

Ønsker man inspiration, kan man besøge ruteplanlæggeren på det hollandske turistbureaus hjemmeside, hvor man for eksempel kan finde ruter, der er velegnede til racercykler, eller som går via de nationale cykelstier.

holland.com

Helt fri for biler

Sydengland. Tag off road i det sydlige England og ufordr din styrke og balance på en mountainbike, eller vælg de kilometervis af ruter helt uden biler og med fladere terræn til en storslået naturoplevelse med børn.

Det sydlige England er spækket med charmerende småbyer fra middelalderen, men her er også tre af Englands nationalparker.

Skal turen være i den komfortable ende af skalaen, kan man overnatte i en cottage, ellers tag teltet med og sov på et af de mange campsites i områdets store skove.

visit-hampshire.co.uk/cycling

Med vin på motoren

Italien. En cykeltur i Italien have et gastronomisk element, og det er ikke kun, fordi det kuperede terræn opbygger en seriøs appetit.

I Toscana er der mange muligheder for at finde vin- og olivengårde ikonisk flankeret af højtragende cypresser.

Men også det grønnere og mindre kendte Umbrien byder på velsmagende stop, for eksempel området omkring Spoleto, der ikke kun byder på flere fine museer og en borg på toppen af en klippe, men også en del gode restauranter omtalt i årets Michelin-guide.

Bakkerne kræver gode ben, og trafikken et vågent øje.

viamichelin.com

Rå natur nær ved

Mors. I Danmarks nordvestlige hjørne er det den rå natur, der trækker. Øen Mors i Limfjorden byder på sandstrande, stejle skrænter og bølgende grønne bakker.

Hvis bakkerne bliver for udfordrende, kan man få lidt medvind ved at leje en elcykel på Morsø Turistbureau, der oplader cyklerne med solenergi.

På den lille naboø Fur kan man langs de stejle skrænter stadig være heldig at finde fossiler, og på den vestlige side af Limfjorden ud mod Vesterhavet ligger Nationalpark Thy med et rigt fugleliv, i noget der stadig minder om en vildmark.

visitmors.dk

Overkommelige bakker og priser

Kroatien. Istrien er den vestligste del af Kroatien; en halvø, der rager ud i det Adriatiske Hav og skærmer Kvarnerbugten på sin østlige side.

Landskabet veksler imellem rå bjerge og grønne vinmarker, og så snart man bevæger sig ind i landet, bevæger man sig hurtigt op i højden til meget lidt turistede bjerglandsbyer.

I det istriske indland ligger for eksempel den smukke middelalderby Draguc med gamle stenhuse godt 400 meter over havet. Overalt får man rustik kroatisk mad, ofte grillet kød og simpelt forarbejdede grønsager, til absolut overkommelige priser.

istra.hr

Tæt til en dukkert

Sydsverige. Tag på cykeltur på en ø, der kun er 15 kilometer bred og 140 kilometer lang – sydsvenske Öland – der efter sigende er det sted i Sverige, der har flest solskinstimer.

Terrænet er relativt fladt og derfor ganske velegnet til cykelferie med børn, og så er der altid tæt til en forfriskende dukkert i havet til vandhunde i alle aldre.

Der er mange forskellige overnatningsmuligheder på øen, men man kan også bare benytte sig af den svenske Allemandsretten, og slå sit telt op i skovbunden. Husk at rydde op efter dig selv.

danmark.visitsweden.com

Tysk alpeetape

Tyskland. Alpeetaper er måske ikke det første, man tænker på, når man tænker på Tyskland, men vores germanske storebror byder bestemt på cykeludfordringer.

Underskønne panoramaudsigter går hånd i hånd med stejle stigninger på den alpine Allgäu-rute, der er én af omkring 80 ruter, som Tysklands rejsebureau anbefaler.

Men der er også muligheder for dem, der søger kulturelle oplevelser mere end fysiske udfordringer. For eksempel kan man opleve pilgrimmenes historie og 800 år gamle klostre på Mönchsweg, der såmænd starter så tæt på som ved færgen fra Rødby.

germany.travel/dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu