Nyhed
Læsetid: 2 min.

Karismatiske Kasparov i sejt comeback

Eksverdensmesteren scorede over 50 procent i eksklusiv turnering
Kultur
3. maj 2016

Det amerikanske skakmesterskab i Saint Louis blev for nylig vundet af stormester Fabiano Caruana, der ubesejret i de 11 runder sluttede med 8,5 points, et helt point foran Hikaru Nakamura og Wesley So på en delt andenplads. Disse tre spillere, der alle spiller for USA (selvom deres fødeland er henholdsvis Italien, Japan og Filippinerne), fik ud over topplaceringen en uhyre kærkommen bonus i form af at blive inviteret til en efterfølgende eksklusiv turnering i lynskak, benævnt Ultimate Blitz Challenge.

Den blev med en præmiesum på 50.000 dollar afviklet over to aftener – og som fjerdemand havde man sensationelt sikret sig deltagelse af eksverdensmester Garri Kasparov, der efterhånden er blevet 53 år og ikke har spillet seriøs turneringsskak siden 2005.

Kasparovs fans – og dem er der stadig rigtig mange af – frygtede, at han ville være for rusten til at tage kampen op mod tre spillere, der er i deres ungdoms vår og alle rangerer blandt de 10 stærkeste i verden: Caruana nr. 2, Nakamura nr. 6 og So nr. 10 på den nyeste ratingliste. Tilmed skulle der spilles hele 18 runder med 5 minutters betænkningstid pr. parti – og tre bonussekunder pr. udført træk. Ville den gamle mester være hurtig nok på fingrene og tilstrækkelig frisk i hjernevindingerne til at kunne stå distancen, eller ville de unge løver kaste sig over ham som råt kød?

Ved begyndelsen til første runde flokkedes stimer af journalister og pressefotografer ved det bord, hvor Kasparov skulle spille hvid mod Wesley So – og ifølge sagens natur kom de ikke til at vente længe. Efter 38 træk havde Kasparov sikret sig en spektakulær gevinst – og han fulgte op med stærkt spil i den følgende fase, således at han efter fem runder lå på en delt førsteplads. Men efterhånden indsneg der sig en del fejl og overseelser i hans spil. Et par gange havde han således besvær med springerens lumske gangart (den der ’to-plus-én‘-hoppen omkring på brættet!), og det kostede dyrebare points på tavlen.

Kasparov kæmpede

Da turneringen nærmede sig sin afslutning stod det klart, at Nakamura, der altid har været en veritabel ’lynhaj’, ville sætte sig på førstepladsen – og at den nybagte amerikanske mester, Caruana, noget overraskende ville havne på sidstepladsen. Kasparov kæmpede tappert for at komme op på andenpladsen. Det lykkedes akkurat ikke, men gevinster i de to sidste runder, heriblandt over Nakamura, sikrede ham en score på over 50 procent, idet slutstillingen blev: 1. Nakamura, 11 points af 18 2. So, 10 p. 3. Kasparov, 9,5 p. 4. Caruana 5,5 p.

Fjernt fra denne celebre begivenhed slog den norske verdensmester, Magnus Carlsen, sine folder i en uhyre stærk international turnering i Stavanger. Carlsen viste klassen, blandt andet med en flot gevinst over eksverdensmester Vladimir Kramnik, der i sin tid (i London år 2000) væltede Kasparov af VM-tronen. Carlsen vandt turneringen i Stavanger med en score på 6 af 9 og røg samtidig op på 2855 i ratingtal. Det er fire mere end Kasparovs tal, da han toppede.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her