Læsetid: 4 min.

Lykkeland

’Folkets skønhed’ er en fin, kærlig, men også lidt overfladisk roman om en generation, der flyttede fra land til by, og en hyldest til de husmødre, der tog rejsen op i middelklassen
MeretePryds Helles roman eren levende skildring af 1950’ernes og 60’ernes parcelhusdanmark, der for langelandsmigranterne var et lykkeland med elektricitet, penicillin og Odderbarnevogn. 
 Arkiv

Tine Sletting

28. maj 2016

»Folkets skønhed« kalder familien på Langeland det maleri af kartoffelsamlende kvinder, signeret Vincent, faderen en dag bringer til huse. Gennem hele romanen symboliserer maleriet den skønhed, som hovedpersonen Marie søger i sit liv.

Romanen følger Maries rejse fra det ludfattige barndomshjem på landet til forstadskøbenhavnsk middelklasse, da hun gifter sig med barndomskæresten Otto og selv får døtrene Gitte og Merete.

Merete med efternavnet Pryds Helle er romanens forfatter, og bogen er baseret på hendes forældres liv. I romanens korte afsluttende kapitel, »Selvsyn«, diskuterer forfatteren sin brug af erindringsstof og de familiehistorier, som hun med store ører sugede til sig som lille. Omsider falder forældrenes borgerlige tilværelse på plads i hendes univers: Den var udtryk for det samme oprør som hendes eget og var tilmed en dyrekøbt succes: »Og det var sådan, at de forsøgte at komme væk fra noget, ligesom jeg forsøgte at komme væk fra noget, men væk, sådan er det; væk er man vel aldrig helt.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu