Læsetid: 2 min.

Mellem kærlighed og død

Der er langt imellem danske oversættelser af spansk litteratur. Ikke desto mindre har vi fundet otte nyere romaner på dansk – eller engelsk – for dem, der ikke mestrer originalsproget
20. maj 2016

Brydningstid

Med månelandingen i 1969 som katalysator fortæller Antonio Muñoz Molina om tiden midt i forrige århundrede gennem historien om en landsbydreng, der ikke er rigtig voksen men heller ikke rigtig barn, og hans oplevelser under brydningstiden før Francos død og diktaturets endeligt.

Antonio Muñoz Molina: Månevind. Gyldendal, 2008.

Idiotliv

Quim Monzó, der er en af Spaniens bedst sælgende catalanske forfattere, har med A Thousand Morons samlet en række noveller, der kredser om uheldige karakterers mærkværdige liv. Her er der plads til det bizart morbide og deprimerende såvel som kortere noveller skrevet i et humoristisk, legende sprog.

Quim Monzó: A Thousand Morons. Open Letter, 2012.

Gadekunst og krimi

Graffitiens kunstneriske værdi hyldes i denne skæve thriller. Med historien om en kunstkritikers jagt efter undergrundens største streetart-kunstner i forgrunden, filosoferer Arturo Pérez-Reverte over kunsten, dens rolle og potentiale. En sjælden og modig blanding af genrer.

Arturo Pérez-Reverte: Den tålmodige snigskytte. Cicero, 2015.

Coming-of-age

Sara drages mod forbudte eventyr som reaktion på sin strikse opdragelse, mens Chi-Huei forsøger at finde et ståsted som søn i en kinesisk immigrantfamilie i Spanien. Det fører til to forskellige og alligevel lignende historier om på godt og ondt at gøre op med de ældre generationers livsværdier.

Elvira Navarro: The Happy City. Hispa Books, 2010.

Litterær kirkegård

Succesromanen Vindens skygge er ikke til at komme uden om i nyere spansk litteratur. Bogen, der blev en verdensomspændende succes, fortæller historien om drengen Daniels møde med litteraturen på ’De glemte bøgers kirkegård’. En gådefuld roman med gotiske træk i Barcelona efter borgerkrigen.

Carlos Ruiz Zafón: Vindens skygge. Gyldendal, 2005.

Gruens gader

Gennem de lurvede sidegader i Barcelonas El Raval anno 1911 følger vi en politimands jagt på forsvundne børn af prostituerede. Historiens gru forstærkes kun, når man ved, at historien om ’de heldige’, der bliver solgt til pædofile, og ’de uheldige’, der ender som ingredienser i cremer, bygger på en virkelig historie.

Marc Pastor: Barcelona Shadow. Pushkin Press, 2014.

Bekendelsen

Begyndende Alzheimers får Adria Ardevol til at berette om sin livshistorie. Historien starter ved familiens violin, der bliver skæbnebestemmende for Adrias liv og åbner for en fortælling om familiens og Europas historie. Hyperlitterær roman om livets iboende dramatik.

Jaume Cabré: Jeg bekender. Turbine, 2014.

Forelskelser

Som titlen slet skjult antyder, er der med Javier Marías’ Forelskelser tale om en roman om livets måske største følelse. Forelskelsen og dens skæbnesvangre magt undersøges grundigt og blandes med refleksioner over døden, da den kvindelige hovedperson forelsker sig og indlemmes i et morddrama.

Javier Marías: Forelskelser. Gyldendal, 2014.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu