Interview
Læsetid: 4 min.

Mursten for mennesker

Den danske pavillon på Arkitekturbiennalen i Venedig åbner den 28. maj og præsenterer et wunderkammer af socialt bevidst dansk arkitektur, fortæller kurator Kristoffer Lindhardt Weiss
Filosof Kristoffer Lindhardt Weiss (t.h.) og arkitekt Boris Brorman Jensen står for årets danske bidrag til Arkitekturbiennalen i Venedig.
Kultur
20. maj 2016

Når arkitekturbiennalen i Venedig åbner i næste weekend, er det med blikket rettet mod arkitekturens frontlinjer. Biennalens chilenske hovedkurator, arkitekten Alejandro Aravena, har nemlig bedt deltagerlandene forholde sig til temaet ’Reporting from the Front’, og det er et tema, som den danske pavillons kuratorer bruger til at sætte fokus på humanismen i dansk arkitektur.

»Vi har valgt at svare på Alejandro Aravenas spørgsmål ved at vise, at fronten i dansk arkitektur ikke er en enmandshær,« fortæller filosof Kristoffer Lindhardt Weiss, der sammen med arkitekt Boris Brorman Jensen udgør den danske pavillons kuratorteam.

»Det er ikke én eller to tegnestuer, der tegner dansk arkitektur inden for spørgsmål om livskvalitet, borgernære værdier og social bevidsthed. Det er tværtimod de mange,« fortæller han.

Under overskriften Art of Many and the Right to Space vil den danske pavillon vise, hvordan dansk arkitektur bygger på en social bevidsthed, der har sit udspring i vores samfundsindretning.

»I Danmark er der en lang tradition for at tegne arkitektur til de mange, hvilket hænger direkte sammen med vores samfundsmodel. Der er ideologisk overensstemmelse mellem danske arkitekter og danske byplanlæggere om, for hvem arkitekturen og byplanlægningen arbejder – nemlig for det brede fællesskab.«

Skønmaleri

Ønsket om at lave arkitektur til de mange kan blandt andet ses i den måde, som offentlige rum tænkes og indrettes på, mener Kristoffer Lindhardt Weiss.

»Hvis man ser på dansk arkitektur udefra, er der blandt både arkitekter, politikere og embedsfolk en helt ekstrem opmærksomhed på det offentlige rum, hvor man værner om den civile værdighed. At have tilgængelige og åbne offentlige rum er en kerneværdi i vores byer. Det er alles ret at kunne bruge byen, og arkitekturen tjener her et formål, som man ikke kan tage for givet, men som alligevel er blevet en indforstået del af danske arkitekters måde at arbejde på,« fortæller Kristoffer Lindhardt Weiss og tilføjer, at det måske kan virke som et skønmaleri:

»Men det er faktisk sådan, det er. Selvom den kan slå sprækker, har vi en stærk konsensus om vores grundlæggende samfundsmodel herhjemme. Det er dette ideologiske grundlag, som danske arkitekter bekræfter gennem deres projekter.«

De to kuratorer blev gennem den store mængde projekter, der blev sendt ind til dem i et såkaldt ’open call’, kun bekræftet i, at fællesskab og arkitektur til folket stadig er kerneværdier i dansk arkitektur.

Humanistisk wunderkammer

De modtog over 300 projekter fra danske arkitektfimaer, hvoraf de har udvalgt 130. Under de fem dagsordener ’Exit Utopia’, ’Pro Community’, ’Beyond Luxury’, ’Claiming Space’ og ’Designing Life’ udstilles forskellige typer modeller af projekterne i det, som Kristoffer Lindhardt Weiss kalder for et wunderkammer. Men hvad er det?

»Et wunderkammer opfatter jeg som en blanding af et galleri og et lager. Det har galleriets objektfetichisme, men også samlingens eller lagerets udtryk, fordi der er så mange forskellige objekter. Vores wunderkammer rummer både forfinede pæretræsmodeller og rå skummodeller, og både alt fra superabstrakte visionsprojekter til konkrete ting, som er blevet bygget,« forklarer han.

»Vi viser både små og store projekter skabt af tegnestuer, forskere og helt unge arkitekter, som alle skaber små forbedringer i livskvaliteten igennem det bebyggede miljø.«

Udstillingen bliver på den måde et øjebliksbillede af dansk arkitektonisk praksis, samtidig med at arkitekturens historiske linjer siden modernismen trækkes op.

»Vi tager hovedkuratorens spørgsmål og bruger det som en skalpel til at lave et snit gennem dansk arkitektur for at se, hvordan humanismen udfolder sig i praksis.«

Claiming Space: Byrum

Med COBE og Gottlieb Paludan Arkitekters Ny Nørreport Station ser man en stærk holdning til det offentlige rum: »Man tager byrum fra den motoriserede trafik og giver det til de gående, cyklisterne og bylivet, og det viser en ekstrem hensyntagen til det liv, der skal leves mellem husene i gadeniveau,« fortæller Kristoffer Lindhardt Weiss.

Beyond Luxury: Peberet

»På tyve år er byerne blevet så dyre, at de reelt er blevet for the one percent, men vi har fundet en lang række projekter, som ikke forsøger at leve op til de sædvanlige standarder for luksus,« siger Kristoffer Lindhardt Weiss. »Her er tegnestuen ONV’s AlmenBolig+ med blandt andet Signalgården på Amager et eksempel, der både er tænkt og udført billigt.«

Exit Utopi: Klima

Klimakvarteret på Østerbro, som TREDJE NATUR står bag, viser, hvordan klima i dag kan tænkes ind i byplanlægningen, mener Kristoffer Lindhardt Weiss: »Det bliver kaos, hvis ikke planlæggere og arkitekter formår at arbejde med klimasikring, så byrum og infrastruktur både bliver interessant at opholde sig i og er med til at beskytte byen.«

Pro Communit: Forening

Force4 og Cubos boliger til udviklingshæmmede i andelssamfundet Hjortshøj nord for Aarhus er et eksempel på, hvordan foreningskulturen former byerne. »Her er et projekt, hvor nogle andelsforeninger gik sammen om at tilbyde fællesarealer til en gruppe medborgere, som mange måske ville sige nej tak til at have i deres baghave,« siger kuratoren.

Designing Life: Adfærd

»Designing Life handler om, hvordan arkitekturen og planlægning direkte påvirker adfærd,« fortæller kuratoren. »Halden Statsfængsel af Erik Møller Architects og HLM Architects i Norge er et eksempel på, hvordan arkitekter løser den umulige opgave at gøre arkitekturen til et afstraffelsesredskab og samtidig udtrykke nogle humanistiske grundværdier.«

’Art of Many and the Right to Space’. Den danske pavillon, Arkitekturbiennalen i Venedig, 28. maj til 27. november 2016.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her