Læsetid: 10 min.

’Hvad er så den bedste lp, du har?’

For 50 år siden udsendte The Beach Boys hovedværket 'Pet Sounds', der kom til at udgøre et kreativt højdepunkt for den dengang 23-årige sangskriver, arrangør og producer Brian Wilson. Her følger historien om, hvordan han og hans orkester nåede så langt på så kort tid
For 50 år siden udsendte The Beach Boys hovedværket 'Pet Sounds', der kom til at udgøre et kreativt højdepunkt for den dengang 23-årige sangskriver, arrangør og producer Brian Wilson. Her følger historien om, hvordan han og hans orkester nåede så langt på så kort tid

Michael Ochs Archives / Getty Images

20. maj 2016

Min nevø havde nået den alder, hvor musiksmag er lig identitet, og i hans tilfælde udtrykte hiphop, dubstep, dancehall og electronica senpubertetens indre kaos. Rock sagde ham ikke stort, skulle det endelig være, kunne navne som Slipknot, Slayer og System of a Down lige snige sig gennem nåleøjet.

Vi kunne dog bonde over kunstnere som Malk De Koijn, Bikstok Røgsystem og ikke mindst den unge Eminem, selvom vi var rørende enige om, at det fra og med Encore gik stejlt ned ad bakke.

Så jeg spillede lidt vinyl for den unge mand og prøvede pædagogisk at forklare, at mp3’ere var lig civilisationens undergang. »Jeg synes nu, de lyder skidegodt,« lød den unge mands flegmatiske svar.

På et tidspunkt kiggede han så rundt på min vinylpladesamling og sagde udfordrende, »Hvad er så den bedste lp, du har?« Puha. En sådan findes i sagens natur ikke, men således udfordret valgte jeg Pet Sounds med The Beach Boys, som for mig står som en af alle tiders ypperligste frembringelser.

Han kiggede længe på omslaget, hvor de fem ikke synderligt hippe orkestermedlemmer står og fodrer geder i en zoologisk have.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
  • Olaf Tehrani
  • Anker Nielsen
  • Kristian Rikard
  • Morten Hindsholm
Trond Meiring, Olaf Tehrani, Anker Nielsen, Kristian Rikard og Morten Hindsholm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Morten Hindsholm

Jubilæet for den fantastiske "Pet Sounds" fejres også med en verdensturne med Brian Wilson og Al Jardine. Eneste koncert i Skandinavien er i Randers(!), den 1. september.

Poul Sørensen

Jeg er heldigvis ikke så musikalsk, at jeg ender med at dyrke noget bestemt musik hele livet, men det må selvfølgelig være spændende for dem, der lader sig indfange....

Søren Rehhoff

Det var nok lidt Beach Boys uheld, at i en tid hvor alle gjorde oprør mod deres forældre, så tog de udgangspunkt i Four Freshmen, som vel et eller andet sted var deres forældregenerations musik. I modsætning til Dylan, Beatles og Stones var der ikke meget generationsopgør over dem, så de er nok aldrig blevet værdsat helt efter fortjeneste. Der er forøvrigt en lille hilsen til "Pet Sounds" på "Sgt. Peppers" i slutningen af nummeret "Good Morning, Good Morning", hvor man kan høre dyrelyde og en hestevogn køre forbi

Martin Lund

Pardoksalt var det Brians bror Dennis Wilson, der med pladen Pacific Ocean Blue lavede den bedste musik fra den kant, efter min mening. Tiden har under alle omstændigheder været mest nådig.

Søren Rehhoff

Ja "Pacific Ocean Blue" er også god og Dennis Wilson skrev også nogle gode sange for Beach Boys, en gang endda i samarbejde med Charles Manson, men jeg synes ikke han var helt så musikalsk skarp som storebror Brian kunne være.

Søren Rehhoff

Ja "Pacific Ocean Blue" er også god og Dennis Wilson skrev også nogle gode sange for Beach Boys, en gang endda i samarbejde med Charles Manson, men jeg synes ikke han var helt så musikalsk skarp som storebror Brian kunne være.

Søren Kristensen

Det er jo et meget subjektivt spørgsmål. Jeg har ikke en eneste LP tilbage. De blev allesammen solgt engang i firserne for at få råd til en studietur til Santorini. Men den bedste jeg nogensinde har haft må være Rubber Soul (Beatles), af tre grunde: Jeg var ramt af Beatlesfeberen (og derfor immun overfor både Stones og Beach Boys). Rubber Soul var min første LP og jeg fik den af min far. Det kunne, alt andet lige, bare ikke være bedre.