Læsetid: 2 min.

Sådan skriver du om Afrika

Følgende er et uddrag af Binyavanga Wainainas essay ’How To Write About Africa’
Kultur
7. maj 2016

– 1 –

Brug altid ’Afrika’ eller ’Mørke’ eller ’Safari’ i din titel. Undertitler kan inkludere ord som ’Zanzibar’, ’Masai’, ’Zulu’, ’Zambesi’, ’Congo’, ’Nilen’, ’Skygge’ eller ’Sol’. Ord som ’Guerilla’, ’Historieløs’ eller ’Tidsløs’ er også gode.

– 2 –

Hav aldrig et billede af en veltilpasset afrikaner på forsiden af din bog, og helst heller ikke inden i den – medmindre det er en afrikaner, der har vundet Nobelprisen. Brug hellere en AK-47, udstående ribben, nøgne bryster. Skal du absolut bruge en afrikaner, så sørg for at vedkommende er klædt i masai-, zulu- eller dogonklæder.

– 3 –

Omtal Afrika som om, det var ét enkelt land i din tekst. Det er tørt og støvet med grønne græsgange, kvæg og høje, tynde mennesker, der altid sulter. Hæng dig ikke i detaljerne. Afrika er stort: 55 lande, 900 millioner mennesker, som alligevel har for travlt med at sulte, dø, emigrere og bekrige hinanden til at læse din bog

– 4 –

Husk altid at inkludere karakteren ’Den Sultende Afrikaner’, der vandrer rundt i en flygtningelejr næsten nøgen og venter på velvilje fra Vesten. Hendes børn har fluer på deres øjenlåg og udspilede maver, og hendes bryster er lange og tomme. Hun ser helt håbløs ud. Hun har ingen fortid, ingen historie – den slags ødelægger den dramatiske stemning. Støn er også gode.

– 5 –

Når du beskriver udlændinges systematiske udnyttelse af Afrika, så sørg for, at du ikke er for specifik. Nævn hovedsageligt de kinesiske og indiske handelsmænd. Bebrejd Vesten for Afrikas situation, men ikke for udtalt.

– 6 –

Brug brede penselstrøg og undgå, at de afrikanske karakterer ler eller kæmper for at uddanne deres børn. Afrikanske karakterer skal være farverige, eksotiske, større end livet selv – men tomme indeni, uden dialog, indre konflikter eller dybde.

– 7 –

Afslut altid din bog med Nelson Mandela, der siger noget om regnbuer eller renæssancer. Because you care.

Binyavanga Wainainas essay ’How To Write About Africa’, blev i 2006 udgivet hos KWANI som en del af en længere essayserie kaldet KWANINI. Oversat af Anna Raaby Ravn

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her