Interview
Læsetid: 2 min.

’Vi ændrer ikke kunstnernes egne titler’

Kultur
10. juni 2016
Peter Nørgaard Larsen, samlings- og forskningschef på Statens Museum for Kunst, giver svar på tiltale

Statens Museum for Kunst

I en artikel i Politiken i denne uge kan man læse, at Statens Museum for Kunst har ændret titlerne på 14 kunstværker, som indeholdt ordene neger eller Hottentot.

Kritikere ser tiltaget som det seneste knæfald for den tiltagende politiske korrekthed, og Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen siger om titelændringerne, at »det er dumt. Det er uvidenskabeligt, og det er uhistorisk«. Peter Nørgaard Larsen, samlings- og forskningschef på Statens Museum for Kunst, svarer på kritikken.

– Hvorfor har I ændret på jeres værkers titler?

»Vi ændrer løbende vores titler af to grunde: En grund er, at vi konstant finder ud af nye ting om vores værker, og det synes vi også skal fremgå af værkernes titler. En anden grund kan være, at vi støder på værktitler med et antikveret sprogbrug, som vi ikke synes passer til 2016. Og her er vi altså stødt på nogen værker hvor ordet ’neger’ indgik. Vi mener ikke, at museet skal bruge det ord i 2016, når ordet er så belastet og har så mange negative konnotationer, og der desuden findes bedre ord. Men det der er vigtigt at forstå i den sammenhæng er, at vi ikke ændrer i kunstnernes egne titler. Dem kender vi som regel slet ikke på de gamle værker. Vi ændrer kun i de titler, som museet selv har givet værkerne, hvilket man typisk har gjort fra 1800-tallet og frem.«

– Er det ikke at censurere vores samfunds mere racistiske fortid?

»Vi smider ikke noget væk, og de gamle titler er tilgængelige for folk, hvis de gerne vil se dem. Vi vil meget gerne kunne give publikum adgang til via vores hjemmeside at se alle værkernes gamle titler. Det vil kræve nogle tekniske løsninger, men når vi har dem på plads, vil det åbne op for nogle flere muligheder. Værkernes tidligere titler – og nogle af dem har faktisk en del – er desuden altid tilgængelige for forskningen og publikum i de trykte bestandskataloger.«

– Har I tænkt jer at gennemgå jeres samling mere systematisk for andre ord og udtryk, der kan være stødende som f.eks. sigøjner eller eskimo?

»Vi har ikke tænkt os at lave en systematisk gennemgang af vores samling, da den på nuværende tidspunkt er på over 250.000 kunstværker. Det ville være for ressourcekrævende en opgave. Vi vil dog fortsat løbende ændre værkers museumstitler, når vi bliver opmærksom på titler, som er utidssvarende eller upræcise.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her