Interview
Læsetid: 5 min.

Ambitioner for Ammans affald

I Jordans hovedstad Amman bruger Hana Faouri skrald til at fremstille smykker, punge og ting til hjemmet. Hun mener, at det er spild af dyrebare ressourcer at smide ud
Skrald er der nok af i selv et fattigt land, og det kan der komme meget ud af, mener Hana Faouri.

Vibe Lønstrup

Kultur
10. juni 2016

Midt i Jordans hovedstad Amman bor Hana Faouri, der lever af at designe og fremstille bæredygtige produkter, der er skabt af skrald. Hendes udstillingssted kan man finde i en stille gård, der ligger trukket tilbage fra vejen med den støjende trafik.

I de store gamle rum ser man hendes kreative løsninger overalt: Her bliver bøjede gafler til knager, et gammelt oversavet badekar fungerer som sofa, og glasset fra et vindue er smeltet om til vaser.

Det er også her i det lille værksted, hun forvandler gamle plasticposer til nye punge, syr brugt læder om til smykker og giver tomme, spraymalede dåser nyt liv som potter til blomster.

Hana Faouri tager smilende imod alle sine gæster og fortæller hellere end gerne om, hvad hun laver, og om den metode, hun benytter sig af, nemlig upcycling, der går ud på at puste nyt liv i brugte genstande ved at give dem en ny funktion. Målet er også at bruge mindst muligt energi i processen.

Faktisk er de fleste af Hana Faouris produkter næsten energineutrale. Det vil sige, at hun ikke bruger ny energi, når hun med sine hænder forvandler skrald til et brugbart objekt.

Hana Faouris populære punge er lavet af plasticposer, der er blevet strøget med et strygejern og herefter syet og malet. Hana Faouri anvender også brugt læder, saks og sytråd til at lave smykker. For Hana Faouri er det blevet en passion at genbruge skrald.

»Ved upcycling ender et uønsket objekt med at have en ny og nyttig funktion, uden at miljøet tager skade. I et fattigt land som Jordan, der kun har sparsomme ressourcer, giver det særlig god mening at genbruge skraldet, fordi det er noget, vi har meget af,« siger Hana Faouri.

Arbejdet med flygtninge

Der er flere grunde til, at hun for snart otte år siden blev optaget af upcycling. Dengang var hun ansat som grafisk designer og skabte især logoer for kunderne. Men i hende rumsterede en trang til at skabe noget mere meningsfyldt.

»Jeg arbejdede fra 9-17 hver dag for at opfylde kundernes ønsker, men det gav ingen glæde. Jeg længtes efter at skabe mine egne produkter,« fortæller hun.

I løbet af sin studietid havde hun brugt sine hænder til at løse grafiske opgaver, og derfor har hun aldrig set sig selv som en, der studerede grafisk design, men snarere som en kunstner, der kunne lide at skabe. Ønsket om at bruge sine hænder fik hun opfyldt, da hun begyndte at lave smykker af brugt læder.

Det blev starten på et karriereskift, og inden længe sagde hun sit faste job op og begyndte at eksperimentere med at lave smykker, punge, tæpper, vaser og møbler. Hun eksperimenterede med materialer som læder, glas, tekstiler og træ, indtil kvaliteten blev så høj, at hun kunne sælge sine produkter på Ammans markeder.

Undervejs har Hana Faouri også arbejdet sammen med en gruppe syriske kvinder fra en af Jordans flygtningelejre, der er blevet tilholdssted for de mange syrere, der er blevet sendt på flugt fra deres hjemland.

Flere ngo’er tog kontakt til Hana Faouri, da antallet af flygtninge for alvor begyndte at stige, og det stod klart, at mange af kvinderne i lejrene havde brug for at bruge deres evner i stedet for at kede sig lejrene. De valgte at tage kontakt til Hana Faouri på grund af hendes arbejde med upcycling.

Flygtningelejren lå inde med en stor mængde overskydende tøj, som ellers skulle smides ud. Ngo-projektet har på mange måder været vellykket, og Hana Faouri er glad for at have bidraget.

»Kvinderne i flygtningelejrene har desperat brug for noget at lave. De vil gerne lære nye ting og er glade for at kunne bruge deres evner. Samtidig har de et stort behov for at udtrykke sig,« fortæller Hana Faouri.

Skønheden ved skrald

Samarbejdet har resulteret i mange nye produkter, blandt andet vægtæpper, puder, kurve og tøjdyr. Desværre viste det sig, at der ikke var mulighed for at kvinderne kunne sælge deres ting og tjene penge. Det skyldes, at de syriske flygtningekvinder ikke har lov til at arbejde og tjene penge uden for lejren.

»Derfor fik jeg ideen til at skabe mit eget lille sted, hvor jeg udstiller og sælger resultaterne af mit eget og andres arbejde,« siger Hana Faouri.

Siden 2013 har hun drevet sit værksted med det formål, at lokale kunstnere og producenter, herunder kvinderne i flygtningelejrene, skulle kunne sælge deres varer hos hende.

Hos Hana Faouri har man i årenes løb kunnet købe økologiske grøntsager dyrket i de nærliggende gårdhaver, hjemmelavet marmelade, møbler og ting til hjemmet fremstillet af skrald. Og her har kunderne også kunnet købe de tøjdyr og vægtæpper, som de syriske flygtningekvinder har skabt.

Med Hana Faouris hjælp og ved at bøje reglerne en smule gik pengene ubeskåret til de kvinder, der har fremstillet tingene.

»Min opgave har været at holde stedet kørende og guide de lokale producenter,« siger Hana Faouri.

Butikken har været en succes, for jordanerne har vist sig at være købevillige. Mange kunder synes, at det er imponerende, hvad Hana Faouri kan skabe af andres gamle sager. Flere og flere kan også godt lide tanken om at skåne miljøet. En del kan også bare lide at kigge forbi.

Hanas Faouris værksted ligger i I’Webde, som er et af de ældste og mest charmerende kvarterer i Amman. Selvom der kun er 10 minutters gang til mylderet i downtown, er her en anderledes rolig atmosfære.

I I’Webde drikker de lokale kaffe med hinanden på fortovscafeerne og hilser på butiksejerne. Her bevæger folk sig omkring til fods, og mange søger ind i de små haver for at finde skygge. 38 grader og blændende sol kan blive varmt – selv for jordanerne.

Fremover kommer Hana Faouri dog til at skulle arbejde et nyt sted. Inden længe lukker hun værkstedet, da de mange tilflyttere til kvarteret har gjort, at hendes leje er blevet tredoblet.

»Det er ærgerligt at lukke det hele ned, men jeg glæder mig samtidig til at kunne fokusere på mit eget arbejde igen. Jeg holder mest af selv at være kreativ og designe,« siger Hana Faouri med et stort smil.

Hun planlægger at åbne en webshop, og hendes håb er, at hun via internettet kan få flere mennesker til at blive opmærksomme på skønheden ved produkter, der engang har været skrald.

Serie

Flygt, frys eller kæmp

De yngre generationer er vokset op med bevidstheden om, at vi er ved at ødelægge vores klima. Det er samtidig dem, der skal leve med konsekvenserne, hvis ikke vi formår at gøre noget ved truslen.

Information går tæt på nogle af de unge, som har valgt selv at kæmpe for en grønnere fremtid.

Den 10. juni 2016 udkommer tillægget Omstilling, som sætter fokus på unge, der rundt omkring i verden aktivt forsøger at skabe et mere bæredygtigt samfund.

Tillægget er udgivet i et samarbejde mellem Højskolerne/Globalstory.dk og Dagbladet Information

Følg kampagnen på: information.dk/flygtellerkæmp

Seneste artikler

 • Flygt, frys eller kæmp

  10. juni 2016
  Mange unge ønsker at være en del af de bevægelser, der hjælper den grønne omstilling på vej, og er drevet af et ønske om at bidrage til en positiv forandring
 • Tilbage til den grønne fornuft

  10. juni 2016
  Bæredygtig byudvikling kan handle om alt fra affaldssortering til klimarenovering af huse. Men det drejer sig også om at skabe arealer, hvor folk både kan nyde naturen og hinandens selskab
 • Godt nyt fra klimafronten

  10. juni 2016
  En rejse til Bangladesh og mødet med mennesker, der lever med klimaforandringernes direkte konsekvenser, blev startskuddet til 23-årige Klaas Decortes kamp for en mere bæredygtig verden. Hjemme i Bruxelles har han startet magasinet Green Boomers, hvor unge kan medvirke til at fremme den grønne omstilling
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her