Læsetid: 9 min.

Beijings økopionerer er unge, der er stået af ræset

Økologiske landbrugskollektiver vokser frem i Kina. Livet som økolandmand tiltrækker unge, der søger et alternativ til kontorarbejde i storbyen. De rider på en bølge af stigende efterspørgsel på rene fødevarer
’Hvorfor skal alle ind til byerne og arbejde på kontor? Hvorfor ikke leve af at dyrke jorden? Hvorfor ikke tillade det simple liv?’ spørger Shi Yan, der selv har fravalgt karrieren i Beijing til fordel for livet i et landbrugskollektiv.

’Hvorfor skal alle ind til byerne og arbejde på kontor? Hvorfor ikke leve af at dyrke jorden? Hvorfor ikke tillade det simple liv?’ spørger Shi Yan, der selv har fravalgt karrieren i Beijing til fordel for livet i et landbrugskollektiv.

Lu Bin

10. juni 2016

Det var drømmen om at kunne leve som landmænd, der drev Shi Yan og hendes kollegaer for fire år siden, da de skrev under på lejekontrakten til et lille jordbrug vest for den kinesiske hovedstad Beijing.

Et usædvanligt valg, der blev mødt af skepsis. Forældre, lokale i landsbyen og embedsmænd havde svært ved at forstå, hvad unge mennesker ville på landet.

Der var en udbredt forventning om, at de unge økologer nok ikke ville holde ud ret længe. Hvorfor smide lange uddannelser ud i bytte for et liv med hårdt arbejde på markerne?

»Der er jo ingen prestige i at være bonde,« lød det.

Men for 34-årige Shi Yan var det et naturligt valg. Et vigtigt valg.

»Hvorfor skal alle ind til byerne og arbejde på kontor? Hvorfor ikke leve af at dyrke jorden? Hvorfor ikke tillade det simple liv?«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anker Nielsen
  • Bill Atkins
Anker Nielsen og Bill Atkins anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kina skal ud over naturligvis at stræbe efter økologi, fastholde deres friskvarerkøkken, som sikre verdens mest fittede ungdom, omend industrimaden langsomt sætter sit præg på især drengene. Kinesiske tigremødre skulle måske tage sig lidt mere af hvad deres drenge går og spiser - også.

Et traditionelt kinesisk morgenbord, for eksempel, indbefatter varme nudler med kål og masser af forskellige grønne stængler og bønner af enhver art, serveret i en varm suppe ...og det gør frokosten og aftensmaden også - bliv ved med det.

Og så har Beijing verdens bedste opdrættede fisk. Jeg ved ikke hvordan fisken opdrættes, men man går ind på en restaurant og peger på en levende fisk i et bassin, og 10 minutter efter serveres fisken med et bjerg af grøntsager på fad med ild under, og smagen - den er helt enestående. Og retten er kun lidt dyrere end et måltid på McDonalds.

Kinas traditionelle køkken er i den grad parat til økologi.

Og om ti år spiser alle i hele verden med pinde, idet pinde giver mulighed for at spise og aflæse iphone samtidigt, hvilket masser af kinesiske forretningsmænd beviser dagligt på Beijings utallige restauranter.

Michael Kongstad Nielsen

Jeg tror på, at der snart opstår en ny global trend: - omvendt urbanisering. Udflytning fra mega-storbyerne, tilbage til landet, tilbage til primærerhverv, tilbage til økologi. Væk med kunstighed, Monsanto, manglende kontakt med jord og natur.

Helene Kristensen

- og snart har de overskud af god mad, som kan eksporteres til rigtig gode priser - de danske landmænd kunne have været med i det, men de kan simpelthen ikke undvære at pløre medicin i dyrene og gift på jorden. Så de bliver i trygge rammer med Danmarks højeste kontanthjælpe og en fast afhængighed af bankerne.

Touhami Bennour

Jeg kunne tænke mig at købe alt økologisk men kan man også lave mad økologisk. Det er det jeg har tænkt mig at gøre. Som teenager jeg har spist meget økologisk mad, og varm også til morgen mad. NU det drejer om kinesiske unge pionerer til økologi I Kina, men man kan også se på det som økologi vs traditionel. Jeg husker nemlig varm morgen mad lavet af Kikkærter kogt I vand med krydderier og så kom chili savs og oliven olie på, det smager fortræffeligt; det siges at den morgen mad stammer fra oldtiden, hvor den var populært at spise det om morgen. Varm og økologisk om morgen; det er noget jeg vil prøve igen, for det er længe side jeg var vant til café au lait med croissant, men der er ikke noget det kan fordøjes her.
Men alligevel man ikke blande et forsøg fra unge kineser I økologi med landbrugets production I Kina, det er og bliver kapitalistisk, og for brugeren kommer I anden række efter profit. Det var det det fik mig til café au lait med croissant. Bare roligt mirakler kommer ikke hverken fra Kina eller fra danmark angående økologi, uden at forbruger kræver den.