Kommentar
Læsetid: 1 min.

Eksperimenter

De radikale formbrud sker aldrig over natten, men er altid længere undervejs
Kultur
11. juni 2016

Tilbage i midten af marts åbnede jeg en litterær debat her i spalterne.

Jeg spurgte undrende, hvad der egentlig var blevet af de dristige litterære formeksperimenter, som kendetegner det modernistiske gennembrudEr nutidens frembringelser virkelig på højde med, hvad modernisterne formåede for hundrede år siden eller blot blege afskygninger?

Spørgsmålet var formuleret bevidst polemisk, og lige siden har spørgsmålet været debatteret. Dog har det efterfølgende mest handlet om, hvorvidt autofiktionen nu virkelig skulle være nutidens svar på modernismens formeksperimenter – ja, og hvorvidt man overhovedet tror på autofiktionen, eller om den bare er en smart opfindelse af litterater for at sælge gamle sandheder i nye klæder?

Men noget er gået tabt i diskussionen undervejs, nemlig hvad vedrører de litterære eksperimenter og forudsætningerne for modernismens gennembrud.

Det blev jeg opmærksom på i sidste uge, hvor jeg deltog i den store Herman Bang-konference på Københavns Universitet. Selve konferencen kan man læse om på de kommende sider.

Jeg gik derfra med en stærk følelse af, at dansk litteratur for mere end hundrede år siden ikke bare indgik i den europæiske cirkulation, men at realistiske forfattere som J.P. Jacobsen og Herman Bang i afgørende grad var med til at påvirke udviklingen af den europæiske modernisme, før den overhovedet var etableret.

De radikale formbrud sker aldrig over natten, men er altid længere undervejs. Og dagens litteratur står uden tvivl i dyb gæld til disse modernismens pionerer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her