Fisk i baggården giver grøntsager på bordet

I New York City bliver det stadig mere populært at dyrke afgrøder i byen. Oko Farms giver mulighed for billigere fødevarer og gør usikre nabolag mere trygge
Kultur
10. juni 2016
Yemi Amu har arbejdet med urban farming i Brooklyn, New York, i 10 år.

Caroline Kabel

I en baggård i Brooklyn, godt gemt væk fra byens larmende trafik, ligger en lille gårdhave. Den går under navnet Oko Farms og er en blandt mange af de urbane haver, der er blomstret op i Brooklyns gader.

Oko Farms er drevet af 35-årige Yemi Amu, der dyrker afgrøder, som senere sælges på markeder og til nærliggende restauranter.

Det lille havebrug skiller sig ud ved sin akvaponiske tilgang. Bagerst i gårdhaven er et bassin på ca. to gange tre meter med omkring 300 fisk i. Her findes både tilapia, havkatte og guldfisk, der alle indgår i et økosystem med de planter, blomster og urter, der bliver dyrket på Oko Farms.

Vandet, som fiskene svømmer rundt i, bliver brugt til at vande planterne, der gror i haven. På denne måde føres næringsstofferne videre uden det store vandspild. Sidst i processen, når afgrøderne er høstet, lander både grøntsager og fisk på middagstallerknerne på forskellige restauranter i Brooklyn.

Oko Farms har for eksempel solgt deres basilikum og andre krydderurter til det legendariske pizzasted Robertas, som var en af de første restauranter, der gjorde det nu smarte og gentrificerede område Bushwick populært.

Luftfugtigheden og varmen er høj i det lille drivhus, hvor fiskene og grundlægger af Oko Farms Yemi Amu pt. befinder sig. I baggrunden kan man høre den høje lyd af en lastbil, der dytter, mens Yemi Amu entusiastisk fortæller, hvordan projektet startede.

»Vi fik området gennem kommunen og organisationen Green Thumb, der hjælper lokalsamfund med at få adgang til ledige områder og starte haver. Det her sted var tidligere fyldt med affald. Der var fulderikker og narkomaner, som holdt til her, så kommunen ville gerne have ryddet op i kvarteret og gøre det til et grønt område. Da vi blev kontaktet sagde vi, at vi ville føre en utraditionel form for landbrug – det synes de lød spændende!«

Positivt for lokalsamfundet

Da Yemi Amu blev involveret i urban farming for ca. 10 år siden, var der ingen, der viste interesse for projektet. Inden for de seneste år er der kommet stort fokus på både de miljømæssige og sociale fordele ved urban farming. Det populære fænomen startede dog som et resultat af ren desperation blandt de dårligere stillede familier i Brooklyn.

»Der er mange mennesker i NYC, der er ramt af fødevareusikkerhed, hvilket betyder, at de ikke altid har penge nok til at få noget at spise. De er nødt til at prioritere; de står med valget mellem at købe medicin eller mad, købe sko til deres børn eller få noget at spise. Den situation er der mange mennesker, der lever i, og det var dem, der startede med at skubbe på for at skabe urbane fælleshaver,« fortæller Yemi Amu.

Oko Farms og andre grønne initiativer har skabt fælles projekter, som lokalsamfundet kan samles om.

»Mange af de ledige områder var faktisk farlige, fordi der foregik en del kriminalitet. Når de lokale går sammen og opretter haver, giver det positive effekter i lokalsamfundet. Det giver folk muligheden for at skaffe mad og tjene lidt ekstra i slutningen af måneden, samtidig med at det gør nabolaget mere sikkert.«

At give viden videre

Yemi Amu vil gerne udbrede forståelsen af de mange fordele ved at kombinere akvaponi og urban farming. De to metoder er ikke nyopfundne, men de fleste holder dem stadig adskilt. Selvom Oko Farms er en forretning, og Yemi Amu er afhængig af projektet som sin eneste indkomst, forsøger hun ikke at forhindre andre i at kopiere ideen. I stedet for at hemmeligholde sine forretningsmetoder, prøver hun at sprede fænomenet ved at give sin viden videre.

»Vi vil ikke være dem, der ved alt og gør alt selv. Vi vil have, at flere og flere mennesker forstår, hvad vi laver, så de kan gøre det samme. Vi har for eksempel et forløb her, hvor folk arbejder med os i nogle måneder, så de derefter kan starte deres eget projekt. Oko Farms skal være et læringssted, og vi forsøger især at nå unge mennesker, så de kan gå ud og sprede ideen om urban farming blandt andre unge,« siger Yemi Amu.

Oko Farms får derudover besøg af alle slags uddannelsesinstitutioner, lige fra de dyre privatskoler på Upper East Side til de lokale offentlige skoler. Børnene, der er vokset op i en af verdens største byer, får gennem Amus projekt muligheden for at få jord under neglene, lære, hvor maden kommer fra, og opdage, at det sagtens kan lade sig gøre at dyrke sine egne grøntsager i en storby.

»Det er folkeskoler, som ikke har pladsen selv, der kommer her. De deltager i et forløb, vi kalder ‘fra have til kantine’, hvor de får oplevelsen af at dyrke deres egen mad og spise den selv bagefter,« siger Yemi Amu med et smil.

En grøn fremtid

Selvom USA er et af verdens mest forurenende lande, og fødevaresystemet på mange måder gør det svært for folk som hende at realisere deres visioner, er Yemi Amu håbefuld for fremtiden.

»Det er stadig noget meget nyt i New York, men folk bliver mere og mere interesserede i urban farming,« siger hun og tilføjer: »Der er flere, der er interesseret i det nu, end bare for to-tre år siden, da vi startede. Derfor er vi håbefulde for fremtiden. Vi er heldige, fordi vi har fået stedet gennem kommunen. Huslejen i New York er virkelig høj, så vi ville ikke kunne gøre det uden støtte fra både dem og de frivillige. Jo flere, der slutter sig til os, jo mere fokus kommer der på det her i byen, hvilket gør det lettere at sprede det gode budskab.«

Flygt, frys eller kæmp

De yngre generationer er vokset op med bevidstheden om, at vi er ved at ødelægge vores klima. Det er samtidig dem, der skal leve med konsekvenserne, hvis ikke vi formår at gøre noget ved truslen.

Information går tæt på nogle af de unge, som har valgt selv at kæmpe for en grønnere fremtid.

Den 10. juni 2016 udkommer tillægget Omstilling, som sætter fokus på unge, der rundt omkring i verden aktivt forsøger at skabe et mere bæredygtigt samfund.

Tillægget er udgivet i et samarbejde mellem Højskolerne/Globalstory.dk og Dagbladet Information

Følg kampagnen på: information.dk/flygtellerkæmp

Seneste artikler

 • Flygt, frys eller kæmp

  10. juni 2016
  Mange unge ønsker at være en del af de bevægelser, der hjælper den grønne omstilling på vej, og er drevet af et ønske om at bidrage til en positiv forandring
 • Godt nyt fra klimafronten

  10. juni 2016
  En rejse til Bangladesh og mødet med mennesker, der lever med klimaforandringernes direkte konsekvenser, blev startskuddet til 23-årige Klaas Decortes kamp for en mere bæredygtig verden. Hjemme i Bruxelles har han startet magasinet Green Boomers, hvor unge kan medvirke til at fremme den grønne omstilling
 • Beijings økopionerer er unge, der er stået af ræset

  10. juni 2016
  Økologiske landbrugskollektiver vokser frem i Kina. Livet som økolandmand tiltrækker unge, der søger et alternativ til kontorarbejde i storbyen. De rider på en bølge af stigende efterspørgsel på rene fødevarer
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her