Mange unge ønsker at være en del af de bevægelser, der hjælper den grønne omstilling på vej, og er drevet af et ønske om at bidrage til en positiv forandring

Mia Mottelson

Kultur
10. juni 2016

Ligesom i 1980’erne vokser vi i dag op med frygten for verdens undergang siddende som en sitren i kroppen.

I 1980’erne havde den truende apokalypse samlet energi fra et vanvittigt våbenkapløb mellem de to supermagter USA og Sovjetunionen, hvor et enkelt tryk på en rød knap kunne udløse en altødelæggende atomkrig.

Det var frygten for denne ultimative – og på sin vis simple – handling, som fik en del af den unge generation til at iklæde sig sort dommedagsdragt med nitter og sømbeslag og skrive No future på ryggen af læderjakken. En anden del af generationen kastede sig ud i en vanvittig hedonistisk fest med pangfarver og puddelkrøl, som stod de på Titanic og skulle drikke den sidste flaske champagne, før vandet oversvømmede dansesalonerne.

I dag er det ikke frygten for én bestemt handling, snarere tværtimod. Det er fortvivlelsen over, at vi måske ikke når at handle i tide og bremse de klimaforandringer, der år for år accelererer. Men ligesom i 1980’erne bliver de afgørende beslutninger stadig taget på en fjern politisk arena.

Klimaforhandlinger, CO2-kvoter og kampen mellem sort og grøn energi foregår under afspærrede topmøder mellem verdens ledere og under konstant påvirkning af lobbyister og repræsentanter for organisationer og globale virksomheder, der har deres egen helt særlige interesse i at trække udviklingen i en bestemt retning.

De yngre generationer, der i sagens natur om nogen kommer til at mærke konsekvenserne af de voldsomme klimaforandringer, bliver sjældent hørt. Men at politikere og medier sjældent henvender sig til unge omkring klimaspørgsmål og grøn omstilling, betyder ikke, at de nye generationer er ligeglade med klodens tilstand, og hvordan det påvirker deres liv og drømme for fremtiden. Snarere tværtimod.

Mange unge ønsker at være en del af de bevægelser, der hjælper den grønne omstilling på vej, og er drevet af et ønske om at bidrage til en positiv forandring.

Det er unge – både i Danmark, i Europa og andre steder i verden – som allerede gør noget helt konkret for at flytte os en lille smule tættere på en mere bæredygtig udvikling af vores fælles klode. Små og større tiltag, der sætter spørgsmålstegn ved den måde, vi har indrettet os på i dag, eller opstiller bæredygtige alternativer til levevis, produktion og mentalitet.

Kunsten og fiktionen har alle dage været rum til at undersøge verdens tilstand og forudsige fremtiden, og vi ser i dette tillæg nærmere på apokalypsens kulturhistorie og vor tids forestilling om apokalypse – klimaapokalypsen. Vi har også talt med folk, der på egen hånd forsøger at gøre en forskel, blandt andet en række bloggere, der kombinerer æstetik og aktivisme i forsøget på at få deres medborgere til at ændre vaner i hverdagen.

Hvert lille skridt tæller i kampen mod klimaforandringer, men der er også behov for, at magthavere og politikere har modet til at tage de nødvendige skridt i den rigtige retning. Mogens Lykketoft langer i et interview ud efter danske politikere, der for tiden sænker ambitionerne på klimaområdet.

I et samarbejde mellem højskolerne og Information har vi gennem en række caseinterviews fokus på, hvor de unge under 30 år står lige nu i det, der er blevet kaldt ‘den store omstilling’.

I Hamborg arbejder de to unge iværksættere Johannes og Kilian på et elektrisk højkvalitetsskateboard, der skal gøre det nemmere, sjovere og mere bæredygtigt at bevæge sig rundt i storbyerne. I Bruxelles har 23-årige Klaas Decorte lanceret magasinet Green Boomers, der fortæller alle de gode historier om grøn omstilling og ansporer de unge til selv at tage ansvar. Og på den græske ø Euboea ved bjerget Telaithrion er en gruppe unge i færd med at etablere en skole for selvforsyning og bæredygtighed.

Når vi udsættes for fare, slår det autonome nervesystem til. Nogle reagerer ved at flygte, nogle fryser fast, mens andre kæmper. Med den viden, vi i dag har om de menneskeskabte klimaforandringer, taler alt for, at den sidste reaktion ikke bare er bedst, men også nødvendig. Vi bør alle stille op for det, vi har kært: den grønne klode kaldet Jorden.

Hvis ikke os, hvem så?

Flygt, frys eller kæmp

De yngre generationer er vokset op med bevidstheden om, at vi er ved at ødelægge vores klima. Det er samtidig dem, der skal leve med konsekvenserne, hvis ikke vi formår at gøre noget ved truslen.

Information går tæt på nogle af de unge, som har valgt selv at kæmpe for en grønnere fremtid.

Den 10. juni 2016 udkommer tillægget Omstilling, som sætter fokus på unge, der rundt omkring i verden aktivt forsøger at skabe et mere bæredygtigt samfund.

Tillægget er udgivet i et samarbejde mellem Højskolerne/Globalstory.dk og Dagbladet Information

Følg kampagnen på: information.dk/flygtellerkæmp

Seneste artikler

 • Bæredygtig på den lækre måde

  10. juni 2016
  Farvel til fortidens fodformede sko på barrikaderne. Farvel til løftede pegefingre og skældud. En ny type aktivister laver Instagram-lækre blogs for at inspirere forbrugere til en mere bæredygtig livsstil. Men hjælper det miljøet og omstillingen, at det bæredygtige ser så godt ud og er så personligt?
 • Tilbage til den grønne fornuft

  10. juni 2016
  Bæredygtig byudvikling kan handle om alt fra affaldssortering til klimarenovering af huse. Men det drejer sig også om at skabe arealer, hvor folk både kan nyde naturen og hinandens selskab
 • Godt nyt fra klimafronten

  10. juni 2016
  En rejse til Bangladesh og mødet med mennesker, der lever med klimaforandringernes direkte konsekvenser, blev startskuddet til 23-årige Klaas Decortes kamp for en mere bæredygtig verden. Hjemme i Bruxelles har han startet magasinet Green Boomers, hvor unge kan medvirke til at fremme den grønne omstilling

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

peter fonnesbech

YES !

Niels-Simon Larsen

Stor ros til Inf. for denne sektion om omstilling.