Baggrund
Læsetid: 4 min.

Grøn energi får unge newyorkere i arbejde

Gennem grøn aktivering hjælper organisationen Green City Force socialt belastede unge fra New York med at finde deres plads på det amerikanske arbejdsmarked
Fra venstre: Lawrence Harris, Kevin Gonzalez, Lisbeth Shepherd, Turney Wright og Melissa Ruiz.

Fra venstre: Lawrence Harris, Kevin Gonzalez, Lisbeth Shepherd, Turney Wright og Melissa Ruiz.

Kultur
9. juni 2016

Skjult bag et altomsluttende bygningsstillads i Brooklyn, New York, ligger en tidligere laboratoriebygning. Før brugt til medicinproduktion er de lange gange nu fulde af hippe, økologiske køkkener. På ottende etage ligger et lille travlt kontor, der siden 2009 har huset organisationen Green City Force. Stifteren er Lisbeth Shepherd. Inspirationen fik hun fra sine oplevelser, når hun hver sommer besøgte sin danske familie i Struer, og forholdene i hendes egen hjemby, New Haven, blev sat i perspektiv:

»Det at vokse op som hvid amerikaner i et område som New Haven og så tilbringe mine somre i Danmark, et land med et så stærkt socialt sikkerhedsnet, gjorde, at jeg tidligt blev meget opmærksom på et stort svigt i det amerikanske system,« forklarer hun. Ønsket om at gøre noget ved den sociale ulighed blev hurtigt kombineret med et stort engagement i klimadebatten.

Talentet i de udsatte boligområder

»Medlemmerne af Green City Force oplever de negative konsekvenser af klimakrisen meget voldsommere end resten af samfundet,« forklarer Shepherd. I New York City er der omkring en halv million mennesker, der bor i almennyttige boliger ejet af regeringen og forbeholdt folk med en lav indkomst.

»De døjer med svær astma og er generelt udsat for store mængder giftstoffer og forurening,« sukker Lisbeth Shepherd.

Det skyldes, at de almennyttige boliger oftest er placeret tæt på steder, hvor der er deponeret giftigt affald, lossepladser og stærkt trafikerede motorveje.

På baggrund af samtaler med de unge i de almennyttige boliger udviklede Lisbeth Shepherd i 2009 Green Energy Force.

»Vi tænkte: Hvordan kan vi skabe en sammenhæng mellem det talent, vi ser hos beboerne i boligområderne med almennyttigt byggeri, hvor der er en meget høj arbejdsløshed blandt unge, og alle klimamålene om at gøre bygninger mere energieffektive, gøre sund mad mere tilgængelig, reducere udledningen af drivhusgasser og ændre folks generelle adfærd?«

Mere end et arbejde

»Vi har ikke så mange valgmuligheder, som jeg ser det. Jeg var lige kommet ud fra fængslet, og jeg ledte efter en noget at tage mig til,« fortæller den 23-årige Turney Wright.

»Jeg forelskede mig i missionen, i budskabet. At se folk give tilbage. Du ser folk hjælpe andre til at forbedre sig, og de forventer ingenting til gengæld.«

Han er iført den brune uniform med Green City Forces logo på brystet. Han gennemførte et seksmåneders program i energikorpset og sidder nu i en ledende stilling, hvor han hjælper korpsmedlemmer og holdledere.

»Da de tilbød mig jobbet, tænkte jeg, at det var oplagt for mig. For jeg kommer fra området, og jeg forstår nu, hvad det hele handler om.«

To spor – ét budskab

Programmet er bygget op om to spor. Det ene er energikorpset, der med sine 50 unge medlemmer er det største af holdene. Energikorpset har samarbejdet med cirka 5.000 mennesker, siden programmet startede i 2009.

»De (medlemmerne af energikorpset, red.) går fra dør til dør og rækker ud til beboerne i de almennyttige boliger og siger: ’Jeg beder dig om at overveje at ændre dit forbrug og bruge mindre strøm i dit hjem. Lad os snakke om, hvordan du bærer dig ad med det,’« forklarer Lisbeth Shepherd.

Det andet spor er korpset i byhaverne, der i samarbejde med boligmyndighederne i New York City driver seks byhaver i almennyttige boligområder.

»Korpset bygger haven op og underviser samtidig beboerne i området, så de ser forandringen og forstår, hvordan de skal involvere sig i haven”, fortæller Shepherd.

De to spor samles én dag om ugen til undervisning i Green City Academy, hvor de lærer om vilkårene på arbejdsmarkedet og gør dem klar til søge de grønne job.

Jord under neglene

»Jeg havde besluttet mig for at ændre drastisk på mit liv,« fortæller 20-årige Kevin Gonzalez om sin start i Green Energy Force.

»Jeg blev en del af landbrugsholdet. Her lærte jeg alt fra kompostarbejde til at dyrke grøntsager, og jeg endte med at have en ledende rolle i oprettelsen af den første byhave ved et almennyttigt boligbyggeri i New York,« fortæller han. »Jeg tror, vi har høstet over 3.000 tons mad. Det føltes godt, fordi man får lov til at give noget tilbage til beboerne i sit område. Vores arbejde i byhaverne giver dem også et sundere alternativ.«

Byhaverne varierer i størrelse fra 2.000 til 8.000 kvadratmeter. Korpsmedlemmerne samler input fra beboerne omkring valg af afgrøder. Undervejs i deres arbejde laver de havearbejde for lokale skoler. Når afgrøderne skal fordeles, sker det ud fra en bytteordning, hvor beboerne bytter kompost for friske grøntsager.

For Kevin Gonzalez blev arbejdet hos Green City Force startskuddet til en mere målrettet fremtid: »Programmet har givet mig mere drivkraft og passion,« siger han ivrigt og understreger, at han er sikker på, at han vil fortsætte sit arbejde for de grønne visioner.

Udfordret, men optimistisk

Green City Force har indtil videre udsendt 300 færdiguddannede unge, og hele 80 procent af dem er nu enten i arbejde eller under videreuddannelse. Alligevel erkender Shepherd, at der er store udfordringer forbundet med at drive en organisation med deres profil.

»Bare det at skulle møde ind på kontoret hver dag er for mange en udfordring. Det kræver et konstant fokus fra vores side at se, hvordan vi kan samarbejde med vores korpsmedlemmer og løse problemerne i fællesskab.«

Derudover kan organisationen ikke nå målet om at aktivere sine unge medlemmer i grønne job, medmindre der bliver foretaget de rette, udefrakommende initiativer:

»I USA er drømmejobbene inden for grøn omstilling stadig meget afhængige af offentlige tilskud – det er meget politisk drevet,« understreger hun.

Men selv om organisationen hele tiden må holde et vågent øje med de beslutninger, der bliver taget oppefra, ser Shepherd grundlæggende optimistisk på fremtiden:

»Menneskelige kvaliteter som teamwork kan ikke erstattes af robotter. Derfor tror jeg, at det, vi skaber ved at kombinere jobtræning og konkret udvikling af initiativ og menneskelige kvaliteter, er meget lovende.«

Serie

Flygt, frys eller kæmp

De yngre generationer er vokset op med bevidstheden om, at vi er ved at ødelægge vores klima. Det er samtidig dem, der skal leve med konsekvenserne, hvis ikke vi formår at gøre noget ved truslen.

Information går tæt på nogle af de unge, som har valgt selv at kæmpe for en grønnere fremtid.

Den 10. juni 2016 udkommer tillægget Omstilling, som sætter fokus på unge, der rundt omkring i verden aktivt forsøger at skabe et mere bæredygtigt samfund.

Tillægget er udgivet i et samarbejde mellem Højskolerne/Globalstory.dk og Dagbladet Information

Følg kampagnen på: information.dk/flygtellerkæmp

Seneste artikler

 • Flygt, frys eller kæmp

  10. juni 2016
  Mange unge ønsker at være en del af de bevægelser, der hjælper den grønne omstilling på vej, og er drevet af et ønske om at bidrage til en positiv forandring
 • Godt nyt fra klimafronten

  10. juni 2016
  En rejse til Bangladesh og mødet med mennesker, der lever med klimaforandringernes direkte konsekvenser, blev startskuddet til 23-årige Klaas Decortes kamp for en mere bæredygtig verden. Hjemme i Bruxelles har han startet magasinet Green Boomers, hvor unge kan medvirke til at fremme den grønne omstilling
 • Fisk i baggården giver grøntsager på bordet

  10. juni 2016
  I New York City bliver det stadig mere populært at dyrke afgrøder i byen. Oko Farms giver mulighed for billigere fødevarer og gør usikre nabolag mere trygge

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her