Grøn kærlighed til skaterlivet

En surftur til Marokko førte Johannes Schewe og Kilian Green sammen, og halvandet år senere havde de udviklet en prototype af deres grønne ide om et højkvalitets-elektrisk skateboard – Mellow Board – og indsamlet 309.000 euro på Kickstarter
Johannes Schewe og Kilian Green går ikke på kompromis med komponenterne til deres elektriske board – de skal holde længe og bidrage til ’den fedeste køreoplevelse’.

Jara Høgsberg

Kultur
10. juni 2016

I hjertet af Skt. Pauli, Hamborgs på en gang hårdkogte og spraglede kvarter møder jeg de to iværksættere, 32-årige Johannes Schewe og 34-årige Kilian Green.

De afbryder flere gange hinanden i deres iver efter at forklare om de tekniske og økonomiske udfordringer, de har kæmpet sig igennem for at få deres oprindelige idé om at udvikle et ordentligt elektrisk skateboard gjort til virkelighed.

De har kastet alle deres vågne timer i projektet Mellow Boards, der er en elektrisk motor til at sætte på et skateboard, så man kan komme hurtigt og sikkert rundt i byen »og få den fedeste køreoplevelse«, som Kilian Green smilende siger.

Tiden er gået med at udvikle og forfine deres idé, hvilket i praksis betyder, at de har bygget, svejset, loddet, testet, justeret, holdt møder med samarbejdspartnere, lavet nye tests, crowdfundet og promoveret boardet.

Fra surfing til iværksætteri

Den lange rejse mod det færdige elektriske board, (som jeg får lov at prøve på P-pladsen efter interviewet) begynder allerede i 2010. Inden de to iværksættere overhovedet havde mødt hinanden, fik Johannes, Schewe, som oprindelig er sportsøkonom, ideen til at lave et elektrisk skateboard.

Han arbejdede dengang med at indrette butiksbygninger og de lange arbejdsdage efterlod ikke meget tid til at skate rundt i byen. Og med kun få lyse timer tilovers ville han gerne kunne komme hurtigere rundt i byen på sit skateboard. Derfor gik han længe og puslede med ideen om at udvikle et elektrisk skateboard, men det var først da han i 2013 på en surfferie i Marokko mødte Kilian Green, at drømmene for alvor blev til virkelighed.

Kilian Green arbejdede dengang som elektroingeniør hos BMW med at udvikle, designe og teste forskellige motorer, hvoraf størstedelen aldrig blev færdigudviklet eller kom i produktion.

En lille del af et forsøgs resultater kunne indgå i et færdigt produkt, men som regel blev prototyperne kasseret, somme tider fordi de ikke levede op til sikkerhedsstandarderne, andre gange af årsager, der ikke stod helt klart.

»Bilindustrien er virkelig politisk. Jeg blev demotiveret af at sidde og udvikle og fintune motorer over mange måneder og som regel i hemmelighed for så at se dem blive kasseret efter et år. Arbejdet i Mellow er lige det modsatte: Vi arbejder sammen om at skabe et virkelig lækkert produkt, der bliver brugt af nogle, der synes, det er fedt. Det er virkelig motiverende.«

Kompromisløse nørder

»Vi er helt klart boardsportsnørder,« siger Kilian Green, (boardsports er alle sportsgrene, der foregår på et board, dvs. skating, surfing og snowboarding, red.), »og vi synes bare ikke, at de elektriske skateboards på markedet var gode nok. Der manglede kvalitetsprodukter med længere levetid og boards, der gav bedre køreoplevelser.«

Med deres fælles økonomiske formåen og tekniske kunnen kastede de sig over udviklingen af drømmeproduktet, og i den proces var det naturligt for dem, at produktet også skulle være bæredygtigt.

»Vi vil gerne udfordre måden, mange varer bliver produceret på i Kina og USA. Vi er mere interesserede i produkter, der holder. Vores elektriske skateboard skal kunne holde mange år, og man skal kunne give det til sin lillebror eller måske endda sælge det videre,« siger Kilian Green.

Ud over at give en toårig garanti på boardet har de to iværksættere valgt, at alle dets enkeltdele skal have en livscyklus på minimum syv år, hvilket også har krævet ekstra tid og tests for at finde de rigtige materialer.

Batteriet kan endnu ikke holde syv år, men efter tre timers opladning i stikkontakten holder batteriet til ca. 1000 opladninger, før det går ned på 60 pct. af sin kapacitet, mens markedets andre boardbatterier i gennemsnit går død efter små 200 opladninger.

»Vi er nok ret kompromisløse med kvaliteten, hvilket også har kostet. Vi er villige til at gå utrolig langt for at få skabt et board, der er af virkelig høj kvalitet, som er sikkert, og som kan bruges i mange år. Det har også forlænget vores udviklingstid og udskudt produktionen. Og indimellem besværliggjort processen med at finde de rigtige leverandører,« fortæller Johannes Schewe.

Men udfordringerne har ikke slået dem ud. De er vedholdende og har været godt hjulpet på vej af en solid finansiering fra både en crowdfunding-kampagne på Kickstarter og enkelte samarbejdspartnere. De er ikke sprunget over, hvor gærdet var lavest, men har udviklet skræddersyede løsninger for at skabe det, de begge flere gange vender tilbage til: den fedeste køreoplevelse.

Mellow Boardets specialdesignede bremsesystem, motorernes stærke og støddæmpende magnesiumramme og batteriets USB-port, der gør det muligt at oplade smartphonen, mens man er på farten, er bare nogle få af boardets særlige detaljer og funktionaliteter.

Grønt legetøj

Selvom det elektriske board oprindeligt var tænkt som et højkvalitetsprodukt for alle dem, der i forvejen dyrker boardsports, har Johannes Schewe og Kilian Green også fået øjnene op for det potentiale, boardet har som bæredygtigt transportmiddel for særligt pendlere.

»I mange større byer er der brug for alternativer til biler, der både forurener og er besværlige at komme rundt med. I sig selv eller i kombination med offentlig transport er Mellow Boardet et seriøst alternativ. Og så er det en fed måde at bevæge sig rundt på,« siger Johannes Schewe.

»Den særlige følelse af fart og flow, som boardet giver, minder om den, man får, når man surfer eller snowboarder,« tilføjer Kilian Green.

De drømmer også om at videreudvikle motoren, så det bliver muligt at sætte den på andre ting og køretøjer.

»Vi vil gerne gøre motoren multifunktionel, så den kan monteres på f.eks. møbler, så de bliver mobile. I stedet for at investere i et eller andet nyt kan du give en ting, du allerede har, en ny feature, nemlig elmotoren!« siger Kilian Green begejstret. De taler allerede om næste generation af boardet, hvor batteriet lever længere og det måske bliver muligt at genanvende flere af komponenterne. »For os stopper udviklingen med at forbedre produktet aldrig,« siger Johannes Schewe.

Flygt, frys eller kæmp

De yngre generationer er vokset op med bevidstheden om, at vi er ved at ødelægge vores klima. Det er samtidig dem, der skal leve med konsekvenserne, hvis ikke vi formår at gøre noget ved truslen.

Information går tæt på nogle af de unge, som har valgt selv at kæmpe for en grønnere fremtid.

Den 10. juni 2016 udkommer tillægget Omstilling, som sætter fokus på unge, der rundt omkring i verden aktivt forsøger at skabe et mere bæredygtigt samfund.

Tillægget er udgivet i et samarbejde mellem Højskolerne/Globalstory.dk og Dagbladet Information

Følg kampagnen på: information.dk/flygtellerkæmp

Seneste artikler

 • Flygt, frys eller kæmp

  10. juni 2016
  Mange unge ønsker at være en del af de bevægelser, der hjælper den grønne omstilling på vej, og er drevet af et ønske om at bidrage til en positiv forandring
 • Tilbage til den grønne fornuft

  10. juni 2016
  Bæredygtig byudvikling kan handle om alt fra affaldssortering til klimarenovering af huse. Men det drejer sig også om at skabe arealer, hvor folk både kan nyde naturen og hinandens selskab
 • Godt nyt fra klimafronten

  10. juni 2016
  En rejse til Bangladesh og mødet med mennesker, der lever med klimaforandringernes direkte konsekvenser, blev startskuddet til 23-årige Klaas Decortes kamp for en mere bæredygtig verden. Hjemme i Bruxelles har han startet magasinet Green Boomers, hvor unge kan medvirke til at fremme den grønne omstilling
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her