Læsetid: 7 min.

Disse koncerter skal du høre på Copenhagen Jazz Festival

Fra på fredag byder Copenhagen Jazz Festival på ikke mindre end 1.300 koncerter på kun ti dage. Information har bedt seks personer med tilknytning til det danske jazzmiljø – musikere, komponister, bookere – om at komme med deres bedste koncertanbefalinger
Fra på fredag byder Copenhagen Jazz Festival på ikke mindre end 1.300 koncerter på kun ti dage. Information har bedt seks personer med tilknytning til det danske jazzmiljø – musikere, komponister, bookere – om at komme med deres bedste koncertanbefalinger

Illustration: Johanne Sorgenfri/iBureauet

Kultur
28. juni 2016

Jonas Struck

Sun Ra Arkestra

Sun Ra Arkestra med den 92-årige budbringer Marshall Allen i front plejer at være en stor oplevelse. Sidst jeg hørte bandet, var den legendariske saxofonist Charles Davis med i bandet, og det var så smukt at høre hans autentiske soloer midt i vanviddet. Vild blanding af spaced out grooves, gøgl og Sun Ra’s overjordiske magi.

8/7 kl. 21 på Jazzhouse

Levende Billeder feat. Fuzzy

Som filmkomponist synes jeg, at dette crossoverprojekt med bl.a. Emil de Waal, Lars Greve og den legendariske komponist Fuzzy lyder interessant. Bandet tager udgangspunkt i danske filmscores og Fuzzys kompositioner fra 70’erne og 80’erne.

2/7 kl. 20, Jazz by the Sea, Kulturhuset Islands Brygge

The Magnetic Eagle

Jeg kan varmt anbefale det her band. Med hypertelepatiske evner komponerer Magnetic Eagle sangene live on stage. Det ene øjeblik dukker den smukkeste ballade frem og det næste øjeblik outstanding hypnotiske grooves. Der er altid meget på spil – det her vilde band skal opleves live!

4/7, 5/7, 6/7, 7/7, 8/7, 9/7 kl. 23 på Råhuset og 6/7 kl. 19 på Karens Minde Kulturhus

Jonas Struck er filmkomponist og guitarist. Har bl.a. skrevet musik til ’Idealisten’ – som han modtog Carl Prisen 2016 for – ’Prag’ og ’9. april’. Arbejder pt. på sci-fi-filmen ’Fang Rung’. Har spillet i Swan Lee, Thunderstrucks, Bugpowder m.fl. Spiller på Copenhagen Jazz Festival med SKRW Struck/Kjeldsen/Robotten/De Waal d. 8/7 kl. 22.30 på KB18 og til Tribute to Miles Davis – The 70es Electric d. 6/7 kl. 22 på KB18.

August Rosenbaum

Charles Lloyd New Quartet

Charles Lloyd er en 78-årig saxofonkolos, som har udgivet på ECM i over 25 år. Hans kvartet udgør en god bro mellem traditionen og den progressive jazz. Lloyd er en af dem, der skal opleves live, fordi han har så meget nerve. Og så har han nogle tunge navne med sig, blandt andre Jason Moran, som var min lærer, mens jeg boede i New York.

3/7 og 4/7 kl. 21 på Jazzhouse

Egberto Gismonti

Egberto Gismonti er en legende inden for brasiliansk musik med rod i jazz. Han er en virtuos, som mestrer soloformatet, og det er netop solo han optræder her. Han er også en ældre herre, som ikke kommer på disse kanter så tit. Det er måske lidt for at se giraffen, at jeg gerne vil høre ham live, for jeg tænker egentlig, at koncerten kan gå begge veje. Han har en ret legende stil, så der er en risiko for, at det ender som ren opvisning.

9/7 kl. 20 på Den Sorte Diamant

Bisse

Bisse er en dansk musiker, som gik på RMC på samme tid som mig. Han er en ret vild person med nogle fede værdier og tanker om musik, og han var også en original på konservatoriet. Hans musik er helt klart i den mindre jazzede ende.

8/7 kl. 17 på Skuespilhusets Foyer

August Rosenbaum er pianist og komponist. Har modtaget flere Danish Music Awards for sine soloprojekter. Har spillet på Sónar Festivalen. Udgav tidligere i år solopladen ’Rhizome’ med Lars Greve, Mads Forsby og Mike Sheridan. Spiller solo 9/7 kl. 21 på Jazzhouse.

Kathrine Windfeld

Charles Lloyd New Quartet

Charles Lloyd Quartet er i mine øjne et must see. Jeg har før hørt dem live og har lyttet meget til dem. Der hviler en særegen ånd over ensemblet, en dybde som rækker ud over mainstream jazz og individuelt lir. Det er sanselig, spirituel og kraftfuld musik.

3/7 og 4/7 kl. 21 på Jazzhouse

Sissel Vera Pettersen & John Hollenbeck

Sissel Vera er en fantastisk vokalist – og John Hollenbech er for mange et ikon som instrumentalist og komponist. I selskab med et højt profileret orkester som Trondheim Jazz Orchestra kan det kun blive en utrolig og sjælden oplevelse.

5/7 kl. 21 på Jazzhouse

People Are Machines

Da jeg har en frygtelig svaghed for attitudestærk ’speedway-jazz’, vil jeg selvfølgelig også høre People Are Machines! En flok instrumentale virtuoser, som spiller raffinerede og detaljerede kompositioner. Der bliver ikke fedtet med tingene; alle leverer 100 procent og er enige om konceptet.

6/7 kl. 21 på Blågårds Apotek

Kathrine Windfeld er komponist og leder af Kathrine Windfeld Big Band. Bandet har blandt været husorkester på The Standard Jazzclub i to sæsoner. Hun har modtaget Harry Arnold Sällskapets musikerpris ’Stand By’ i 2013 og Musikhögskolans ’Stora Pianiststipendiet’ i 2015. Spiller på Copenhagen Jazz Festival 2/7 kl. 16 med Kathrine Windfeld Big Band på Sølyst, 6/7 kl. 16 med Kathrine Windfeld Sekstet på Vandkunsten og 9/7 kl. 21 med Kathrine Windfeld Big Band på Huset.

Jacob Anderskov

Jesper Zeuthen

Tro ikke på nogen, som snakker om de gode gamle dage, som om de var mere entydige end vor tid. Hverken politisk, æstetisk eller socialt. Gå ud og lyt til nogle af de kunstnere, som har været cutting edge i mange årtier. Lad mig her nævne Jesper Zeuthen. Han kan høres mange gange i løbet af festivalen, og jeg er sikker på, at det bliver fantastisk hver gang.

3/7 kl. 16 med Caribisk på Harbo Bar, 4/7 kl. 20 med Zeuthen Sådan Cirka på LiteraturHaus, 7/7 kl. 20 med Jesper Zeuthen Group på Ama’rdillo Eventfabrik, 9/7 kl. 21.30 med Zeuthen Sådan Cirka på Mellemrummet og 10/7 kl. 20 med ZAKS på ILK 5e.

The Magnetic Eagle

Gå ud og hør Den Magnetiske Ørn med den helt unikke Michael Rexen i front. Det bliver uforudsigeligt og uforligneligt. Du skal ikke være bange.

4/7, 5/7, 6/7, 7/7, 8/7, 9/7 kl. 23 på Råhuset og 6/7 kl. 19 på Karens Minde Kulturhus

Jeppe Zeeberg

Dada-bevægelsen fylder 100 år i år. Der fandtes også masser af abstraktion på dine oldeforældres tid. Get used to it. Gå derfor ud og hør Jeppe Zeebergs »Dadaism and Jazz Celebration«.

4/7 kl. 17 i Skuespilhusets foyer.

Jacob Anderskov er pianist, orkesterleder og komponist. Uddannet fra RMC i 2002. Modtog i 2013 en Danish Music Award som Årets Jazzkomponist. Spiller 1/7 kl. 21 med Old News i Amager Bio, 2/7 kl. 22 med AntiOxidanterne i Koncertkirken, 3/7 kl. 22 og 4/7 kl. 21.30 på ILK 5e med Tranberg/Anderskov/Helm/Arends, 5/7 kl. 21 med Banke/Anderskov/Helm/Arends, 10/7 kl. 20 med ZAKS på ILK 5e.

Maria Faust

Charles Lloyd New Quartet

Absolut must see-koncert, og en af festivalens absolutte højdepunkter. Den 78-årige levende saxofonlegende er stadig på toppen. Charles Lloyd spillede til den første jazzkoncert, jeg nogensinde var til i Tallinn i 1997. Fra da af forstod jeg improvisationens styrke, og hvorfor musikken i Sovjetunionen var reguleret af staten. Musik kan give dig følelsen af frihed og få dig til at vokse som menneske.

3/7 og 4/7 kl. 21 Jazzhouse

Lars Bech Pilgaards Slowburn

Fantastisk ung dansk guitarist og komponist. Han kombinerer rock og jazz og tilføjer noget, som kun kan kaldes Lars P’sk. Stærkt, i sandhed eksperimenterende og skørt, men også følsomt og melankolsk.

3/7 kl. 14 Skuespilhusets Foyer

The Young Mothers

Mutterfucking bedste, fede baslyd i universet. Ingebrigt Håker Flaten er nok den bassist, jeg har lyttet mest til.

7/7 kl. 21 Jazzhouse

Maria Faust er saxofonist og komponist, født i Estland, nu bosat i København. Medlem og medstifter af det musikalske kollektiv og pladeselskab Barefoot Records. Har modtaget flere priser ved Danish Music Awards. Spiller 2/7 kl. 21 med Shitney feat. Tim Dahl, Huset-KBH Analog bar, 4/7 kl. 21.30 med Kira Skov and the Never Young Orchestra, Arbejdermuseet, 7/7 kl. 16. med Vimin med Emanuele Maniscalco på Harbo Bar, 7/7 kl. 19 med Tima Dahl/Weasel Walter/Maria Faust på Niels Hemmingsens Gade og 10/7 kl. 16 med Shitney i Amager Kvarterhuset.

Bjarke Svendsen

Charles Lloyd New Quartet

Charles Lloyd er en af den spirituelle jazz’ helt store skikkelser. Lloyd medbragte i 60’erne østlig musik til den smeltedigel, der var datidens amerikanske jazzmiljø.

3/7 og 4/7 kl. 21 på Jazzhouse

Mette Rasmussen Quintet + Oba Loba

Mette Rasmussen er en af landets mest eksplosive og vidtfavnende saxonister. Hun har ofte spillet solo, men denne gang medbringer hun sin nye kvintet, der består af yderst garvede kræfter såsom Paul Lovens, Paul Lytton og Johan Berthling. Massivt freejazz-tip!

6/7 kl. 21 på Jazzhouse

Schlippenbach/Walsdorff/Melbye/Tom

Alexander Von Schlippenbach har været en af de væsentligste kræfter i udviklingen af den europæiske free- og avantgardejazz. Han forenede inspiration fra amerikanske ildspåsættere som Cecil Taylor og Albert Ayler med kompositorisk ballast fra 12-tonemusikken til et usædvanlig hårdkogt udtryk, der virkede som det perfekte forstyrre(n)de billede af efterkrigstidens tyske mentalitet. Schlippenbach har dog også rødder i den klassiske klaverjazz, hvor især arven fra Thelonius Monk skinner tydeligt igennem. En uomgængelig og på alle måder fremragende pianist.

8/7 kl. 20 Christianshavns Beboerhus

Bjarke Svendsen er daglig leder og booker hos Copenhagen Jazzhouse. Har læst Idehistorie på Aarhus Universitet. Var gennem flere år booker hos musikforeningen LJUD, som han også er medstifter af. Har også i flere år været booker på Atlas i Aarhus, indtil han i 2012 overtog driften af Jazzhouse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her