Læsetid: 5 min.

Er kunstmuseet en succesrig fejlkonstruktion?

Det moderne kunstmuseum er fyldt med paradokser. Ved siden af at udstille består dets berettigelse nemlig i at samle og forske, men med stopfulde og hundedyre depoter er det ifølge den tyske kunstprofessor Walter Grasskamp nu ved at drukne i driftsomkostninger – og sin egen succes
Malerier fra Statens Museum for Kunst.

Malerier fra Statens Museum for Kunst.

Johanne Sorgenfri/iBureauet

24. juni 2016

Reinhard Spieler ville bare vise det. Vise det hele og dermed situationen.

Da han i 2009 overtog jobbet som direktør for Wilhelm-Hack-Museet i Ludwigshafen, var bygningerne nyrenoverede og derfor tomme. Så han skabte udstillingen Alles, hvor museets ca. 9.000 værker nærmest hang i lag på væggene og var stablet i bunker på gulvene.

Næste skridt var udstillingen simply the best med blot 150 værker, der efterlod store frie flader rundt om billederne. Disse flader lagde siden hen plads til skiftende kunstværker fra de ca. 8.850 eksemplarer i kælderen i udstillingen Hackordnung (hakkeorden, red.) rundt om simply the best.

Med hele dette spil og de demonstrative titler satte Reinhard Spieler en fed streg under, at stjernebesætningen på museet består af meget få procent af samlingen, og at mange tusind værker synker dybere og dybere ned i arkiverne.

Med mere end 95 procent af alle samlingens værker på depot bekræfter mange etablerede kunstmuseer dette billede.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Jørgensen

Pakke kunsten ned og sende det på fjern lager! Det gør man i provinsen. Kulturhistoriske museer har deres samlinger på lager. Ugerløse f. eks. Så tager man turistbusser der ned for at se samlingen. Skide smart. En rigtig "Toyota" løsning.

Finn Årup Nielsen

Digitalisering af kunsten hjælper med at tilgængeliggøre værkerne på en anden måde end den traditionelle væghængte model. Jeg har oplevet at Statens Museum for Kunst og Den Hirschsprungske Samling har fotograferet deres malerier i rigtig god kvalitet og gjort fotografierne tilgængelig på Internettet. Det gælder specielt værker hvor ophavsretten er udløbet. Det har vi haft glæde af på Wikipedia. For eksempel er L.A. Ring velbeskrevet og illustreret med mange af hans værker: https://da.wikipedia.org/wiki/L.A._Ring