Interview
Læsetid: 3 min.

Opråb på filmlærredet

Det er på mode med aktivistiske dokumentarfilm, der vil skabe forandring. Klodens tilstand er en af de globale udfordringer, som er på dagsordenen – også hos den internationale dokumentarfilmfestival CPH:DOX
Ved et særligt event under dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX blev Naomi Kleins klimadokumentar ‘Intet bliver som før’ vist i Grand Teatret og i forsamlinger rundt omkring hele landet på samme tid. Efterfølgende kunne publikum engagere sig i en interaktiv debat og stille instruktøren spørgsmål via sociale medier.

Ved et særligt event under dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX blev Naomi Kleins klimadokumentar ‘Intet bliver som før’ vist i Grand Teatret og i forsamlinger rundt omkring hele landet på samme tid. Efterfølgende kunne publikum engagere sig i en interaktiv debat og stille instruktøren spørgsmål via sociale medier.

CPH: DOX

Kultur
10. juni 2016

I efteråret 2015 havde CPH:DOX i et samarbejde med kunstneren Olafur Eliasson inviteret folk til at indsende et filmisk bud på, hvordan klimadebatten kunne adresseres på en ny og kreativ måde. Et af forslagene kom fra en kvinde i Nairobi – en video om dans med genbrugsvand: Efter tøjvasken bruger hun vandet fra maskinen til at skrubbe gulv med, og med klude på fødderne opfører hun en gulvskrubningdans.

Ud over en håndfuld klimadokumentarer var konkurrencen ‘Little Changes’ en af de måder, hvorpå CPH:DOX satte fokus på klimakrisen op til FN-topmødet. Dokumentarfestivalen indkøbte også Naomi Kleins Intet bliver som før (2015) og distribuerede den rundt om i landet, ikke til biograferne som normalt, men til arrangerede visninger på skoler og i forsamlingshuse.

Ved en specialvisning, hvor filmen blev fremvist simultant rundt om i landet, kunne publikum efterfølgende overvære et interview med Naomi Klein og engagere sig i en interaktiv debat via sociale medier.

Publikumsinddragelse

Intet bliver som før er et opråb fra en dokumentarist, der i forvejen er involveret i sin politiske samtid, fortæller Tine Fischer, direktør for CPH:DOX. Hun mener, at dokumentarisme netop er tilstedeværelsen af en stemme, for mennesker som Naomi Klein går aldrig neutralt ind i et felt:

»Researchmæssigt er man i stoffet i lang tid, og derfor er der i dokumentarfilmen også plads til en kompleksitet og en menneskelig tilstedeværelse, som skaber en anden form for relation og empati. Og i Naomi Kleins film er det første, man mødes med, netop hendes tilstedeværelse, hendes stemme.«

Ifølge Tine Fischer er det en nyere trend inden for dokumentarfilmgenren, at filmen ikke kun skal fungere som narrativ, men også række ud over filmlærredet og skabe social forandring ved at engagere folk.

Og ligesom de nye dokumentarfilm tager politisk stilling, vil CPH:DOX som festival også gerne være med til at inddrage publikum aktivt, bl.a. igennem en konkurrence som ‘Little Changes’ eller en interaktiv debat:

»Det passer fint ind i vores arbejde som festival, fordi vi i forvejen går langt ud over den klassiske festival. Vi vil ikke kun have, at det skal være en énvejskommunikation,« fortæller Tine Fischer.

For at inddrage sit publikum har festivalen de sidste par år forsøgt at indkredse de store globale udfordringer, som verden står overfor. Og her har klima og bæredygtighed været et tema, netop fordi der har været et civilsamfund, der har været meget interesseret i debatten, fortæller Tine Fischer. Hun forventer, at migration de kommende år vil være en global problemstilling, vi vil se på festivalens program, men at klimaet heller ikke er et overstået kapitel:

»Det er en af de største globale problemstillinger, som vi ikke bare sådan lige giver slip på, ligesom der vil blive ved med at være interessante dokumentarfilm om klimaet. Bæredygtighed og klima er jo en konstant nyhed, og modsat nyhedsmedierne kan dokumentarfilm belyse det med en større grundighed.«

Tine Fischer, CPH:DOX anbefaler

Den skæve verden

‘Intet bliver som før’. Instr. af Naomi Klein og Avi Lewis, 2015

Klimakrisen og verdens sociale ulighed sammenholdes i denne dokumentar, hvor aktivisten og journalisten Naomi Klein går i kødet på kapitalismen som den altoverskyggende årsag til de accelererende klimaforandringer. Mens de rige og mest industrialiserede lande står for størstedelen af CO2-udledningen, er det de fattigste lande, der er mest udsatte, når regnen udebliver, kommer i bibelske mængder, eller fiskene forsvinder.

Tiden løber

‘Time to Choose’. Instr. af Charles Ferguson, 2015

Med et grønt træ indkapslet i et timeglas på filmplakaten er det klart, hvad denne film vil have os til: Vi skal gøre noget, inden det er for sent. Den tidligere Oscar-nominerede instruktør Charles Ferguson opridser i denne dokumentar de trusler, vi står over for, men giver os også historier om, hvordan både ledere og helt almindelige mennesker forsøger at ændre tingene.

Menneskets tidsalder

‘Anthropocene’. Instr. Steve Bradshaw, 2015

Den antropocæne tidsalder er vores tidsalder i dag, hvor mennesket ikke kun dominerer al liv på kloden, men hele sfæren. I denne dokumentar forklarer forskere os, hvordan vi er nødt til at omkalfatre vores livsstil og måde at tænke på, hvis vi for alvor skal gøre noget ved klimaændringerne. Og gerne i dette årti, hvis ikke vi vil risikere at udrydde os selv med vores forurenende forbrug.

Klimakonflikter

‘The Age of Consequences’. Instr. Jared P. Scott, 2016

Denne dokumentar, som bl.a. blev finansieret via crowdfunding på Kickstarter, går om bag de seneste års mange kriser i Mellemøsten – den sociale uro efter Det Arabiske Forår, krigen i Syrien, radikalisering og flygtningekrise. Igennem interviews med embedsmænd i Pentagon og højtstående officerer i den amerikanske hær undersøger den sammenhængen mellem sociale konflikter og tørke, vand- og madmangel og ekstremt vejr.

Serie

Flygt, frys eller kæmp

De yngre generationer er vokset op med bevidstheden om, at vi er ved at ødelægge vores klima. Det er samtidig dem, der skal leve med konsekvenserne, hvis ikke vi formår at gøre noget ved truslen.

Information går tæt på nogle af de unge, som har valgt selv at kæmpe for en grønnere fremtid.

Den 10. juni 2016 udkommer tillægget Omstilling, som sætter fokus på unge, der rundt omkring i verden aktivt forsøger at skabe et mere bæredygtigt samfund.

Tillægget er udgivet i et samarbejde mellem Højskolerne/Globalstory.dk og Dagbladet Information

Følg kampagnen på: information.dk/flygtellerkæmp

Seneste artikler

 • Flygt, frys eller kæmp

  10. juni 2016
  Mange unge ønsker at være en del af de bevægelser, der hjælper den grønne omstilling på vej, og er drevet af et ønske om at bidrage til en positiv forandring
 • Godt nyt fra klimafronten

  10. juni 2016
  En rejse til Bangladesh og mødet med mennesker, der lever med klimaforandringernes direkte konsekvenser, blev startskuddet til 23-årige Klaas Decortes kamp for en mere bæredygtig verden. Hjemme i Bruxelles har han startet magasinet Green Boomers, hvor unge kan medvirke til at fremme den grønne omstilling
 • Fisk i baggården giver grøntsager på bordet

  10. juni 2016
  I New York City bliver det stadig mere populært at dyrke afgrøder i byen. Oko Farms giver mulighed for billigere fødevarer og gør usikre nabolag mere trygge
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her