Baggrund
Læsetid: 4 min.

Sebastian Jungers nye bog ’Tribe’ i skudlinjen

Sebastian Jungers nye bog ’Tribe’ blev flot modtaget, da den udkom sidste måned. Men nu har kritikerne meldt sig med anklager om skæv research og romantisering
Sebastian Jungers nye bog ’Tribe’ er blevet kritiseret for, at Junger un-der-vur-de-rer krigens påvirkning af sol-da-ter-ne.

Maya Alleruzzo

Kultur
25. juni 2016

Det startede ellers så godt. Kort inden udgivelsen af hans nye bog Tribe: On Homecoming And Belonging i maj måned dukkede Sebastian Junger op i alle de rigtige medier, hvor han sagde alle de rigtige ting.

I livsstilsmagasinerne poserede den fotogene forfatter i maskuline omgivelser, og i et interview med npr.com understregede Junger, at hjemvendte soldater, som er bogens afsæt, naturligvis kan have brug for psykologisk hjælp.

»Men hvad stiller vi op med dem, der ikke er traumatiserede?« spurgte han derefter. »Hvad med dem, der slet ikke føler sig hjemme i det samfund, de har kæmpet for?«

Tribe strøg direkte ind på bestsellerlisten hos både Amazon og New York Times, der ovenikøbet bragte hele to anmeldelser af bogen.

I den ene af disse konkluderer Jennifer Senior med reference til den igangværende præsidentvalgkamp, at Sebastian Junger har stillet et af tidens mest provokerende og relevante spørgsmål og »samtidig skrevet en af sæsonens mest besnærende politiske bøger«.

Nogenlunde samme pointe havde langt de fleste andre anmeldere. Alle syntes enige om, at det er på tide at se nærmere på, hvordan et splittet samfund påvirker de hjemvendte soldater mentalt.

Problemet er, som Junger skriver i bogen, at dagens »veteraner ofte kommer hjem og erfarer, at selv om de har været rede til at dø for deres land, så er de ikke sikre på, at de har lyst til at leve i det«.

Så langt, så godt – lige indtil et par eksperter på området valgte at skærpe tonen. I Wall Street Journal skriver David J. Morris således, at Tribe er »fyldt med misforståelser og misinformation«, mens Matthew Hoh på foreignpolicy.com hævder, at bogen ligefrem »ødelægger offentlighedens opfattelse af veteraner, posttraumatisk stress syndrom og selvmord«.

USA i krig med sig selv

Sebastian Junger (født 1962) er en af USA’s mest eftertragtede og anerkendte journalister, kendt for at være omfattende i sin research og forfatter til blandt andet Den fuldkomne storm (1997), Døden i Belmont (2006), som han fik en PEN/Winship-pris for, og Krig (2010).

I sidstnævnte følger Junger en deling amerikanske soldater, hvis hverdag i Afghanistan i høj grad er præget af rutiner, sammenhold og kedsomhed kun afbrudt af få øjeblikkes spænding. Indtrykket Junger efterlader i Krig, er af soldater, der tilhører et broderskab, hvilket netop er, hvad Tribe handler om. Eller rettere manglen på samme.

For som Junger skriver i sin nye bog, så vender de amerikanske soldater efter aktiv krigstjeneste – hvor de har levet og arbejdet sammen på tværs af racer og religion – hjem til »et USA i krig med sig selv.

Afhængigt af deres synspunkt taler folk med stor foragt om de rige, de fattige, de veluddannede, dem, der er født i et andet land, præsidenten eller hele landets regering«.

Fraværet af kollektive markører og sammenhængskraft i tilværelsen rammer de hjemvendte soldater hårdt, netop fordi de er vant til at tilhøre og bidrage til et fællesskab.

I Tribe giver Junger ligefrem udtryk for, at det måske slet ikke er traumer efter krigsoplevelserne, men savnet af stammen, der er årsagen til den høje selvmordsrate og tilfældene af posttraumatisk stress syndrom, PTSD, blandt veteraner. Som belæg herfor citerer han en række undersøgelser – som flere eksperter mener er misvisende.

Faldende selvmordsrate

I Wall Street Journal hæfter David J. Morris sig særligt ved Jungers referencer til PTSD. Cirka halvdelen af veteranerne fra Irak og Afghanistan har søgt behandling for PTSD, mener Junger.

Men det er ganske misvisende ifølge Morris, der hævder, at dette antal dækker over alle medicinske lidelser blandt hjemvendte soldater – fysiske såvel som psykiske – og at kun 7,8 procent af de seneste veteraner får PTSD-kompensation fra the Department of Veterans Affairs.

»PTSD er en kompleks lidelse, der kan have alvorlige moralske og psykologiske følger, men i Mr. Jungers optik handler det primært om mænd, der er deprimerede, fordi de ikke må lege krig længere,« konkluderer Morris, der selv er tidligere marinesoldat og har skrevet bogen The Evil Hours: A Biography of Post-Traumatic Stress Disorder.

På foreignpolicy.com er det særligt Jungers påstand, om at der ingen forbindelse er mellem selvmord og direkte kamp, som Matthew Hoh anfægter.

Hoh refererer til flere større undersøgelser og artikler, der viser, at 46 procent af soldater, der har været i kamp, overvejer selvmord, og at selvmordsraten blandt soldater i den såkaldte 2nd Battalion 7th Marines, der består af 800 soldater, er fjorten gange højere, end den er blandt civile.

»Jungers fejlagtige informationer skader veteranerne lige så meget som tavsheden omkring de psykiske krigstraumer, som tidligere generationer af veteraner var plaget af,« skriver Matthew Hoh, der er seniorforsker ved Center for International Policy og har gjort tjeneste som soldat i både Irak og Afghanistan.

Både Matthew Hoh og Dave Morris er enige om, at Sebastian Jungers hovedpointe – hvordan man behandler sine veteraner – er vigtig. Men forfatterens argument, om at det er hjemlandets fred – og ikke slagmarkens krig – der ødelægger sindet, køber de ikke.

»Det er værd at huske på, at som journalist har Mr. Junger aldrig været tvunget til at grave et skyttehul, fylde sandsække eller modtage ordrer fra en idiot, der tilfældigvis har højere rang. Militæret er en stamme, jovist, men det er også et fængsel, som de fleste soldater forlader med en vis lettelse og aldrig ønsker sig tilbage til,« som David J. Morris skriver.

Sebastian Junger har angiveligt forsvaret sig i et interview med military.com, der dog ikke er blevet offentliggjort inden denne artikels deadline.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her