Baggrund
Læsetid: 4 min.

VIP-lounge for pantflaskesamlere

Kunstnerkollektivet Superflex er på Roskilde Festivalen med en VIP-lounge kun for flaskesamlere. Her kan de slappe af med kaffe, varme måltider, frugt og vand – alt sammen ganske gratis. Projektet skal gøre festivallivet lettere for pantsamlerne og minde os andre om, at selv ikke den ellers så frie festival er fri for hierarkier
Roskildes skraldemænd, flaskesamlerne, kommer fra hele verden for at tjene penge på pantemballage. Kunstgruppen Superflex har skabt dette telt med mad, frugt og hvileområde med sofaer udelukkende til dem.

Ulrik Hasemann

Kultur
4. juli 2016

I Roskilde Festivalens Art Zone har Abdul netop sat sig under et træ med et stykke drømmekage og et glas vand. Han har også nappet to æbler til senere. Det hele er blevet serveret for ham af unge tjenere i matchende sorte uniformer i en af Roskilde Festivalens to VIP-lounges, som er reserveret til Abdul og hans kolleger.

Abdul er nemlig ikke, som de fleste andre, på festivalen for at slappe af med musik og øl. Han er her for at arbejde. Han kommer oprindeligt fra Ghana, til daglig bor han i Spanien, men er nu rejst til Midtsjælland for at samle flasker på festivalen. Det er det job, han nu tager sig en kort madpause fra i en af de luksuslounges, skabt af det aktivistiske danske kunstnerkollektiv, Superflex. Projektet har to formål, fortæller Jakob Fenger fra Superflex.

»Vi har prøvet at gøre det federe for nogle af de mennesker, som har det hårdest på festivalen, nemlig pantsamlerne. Men samtidig er det også et spejl for den almindelige festivalgæst, som er en gruppe privilegerede mennesker. De har råd til at komme herud og feste og spise god mad og fyre den af i en uge, men mange er slet ikke opmærksomme på det privilegium. De tager det simpelthen for givet. Det har vi forsøgt at gøre opmærksom på ved at lave et sted, som du kun kan få adgang til, hvis du er flaskesamler.«

»Lige inden vi mødtes var der for eksempel en mand i 50’erne, som havde et festivalarmbånd på, som han mente gjorde, at han kunne komme ind overalt, der forsøgte at komme ind,« fortæller Jakob Fenger med et smil.

»Han blev ret utilfreds med at blive afvist.«

En del af festivalen

I loungen kan pantsamlerne få varm mad to gange om dagen, og derudover kan de komme forbi og få frugt, vand, kaffe, adgang til strøm og computer og slappe af i de opstillede sofaer. Desuden er der en række faciliteter som regnslag, handsker, sanitetssprit som særligt målrettet flaskesamlerne.

»Inden for rammen har vi fyret den så meget af, vi kunne,« siger Jakob Fenger.

Det er første gang Abdul – der ligesom de fleste af sine kollegaer ikke ønsker at få sit efternavn eller ansigt i avisen – besøger loungen, og indtil videre er han meget tilfreds.

»Der er dejligt her, og det gør, at jeg føler mig mere værdsat. Vi flaskesamlere gør en ret stor indsats for, at der er pænt på festivalen. Vi er her selvfølgelig for at tjene penge, men uden os ville der her område være dækket af skrald. Så det er dejligt, at der bliver gjort noget for os,« fortæller han.

En anden pantsamler, der har fundet vej til loungen, er Adrian på 33 år, som er kommet til Roskilde fra Frankrig. Han er her både for at høre musik og for at tjene penge. Han er er også glad med loungen, fordi han kan spare nogle penge på mad. Maden er ret dyr på festivalen, synes han, og det tager lang tid at tage ned til supermarkedet. Tid som kunne blive brugt på at samle flere flasker og dåser. Han fortæller, at han regner med at spise de fleste af sine måltider her. Han er i det hele taget begejstret for Superflex’ projekt.

»Det har givet os en følelse af fællesskab pantsamlerne imellem. Men det har også fået os til at føle, at vi er mere en del af festivalen,« forklarer han.

Kunst eller ej

Nu er den varme mad også ankommet og dermed en del flere samlere, og på trods af sprogbarriererne opstår der en livlig snak mellem de spredte grupper af især afrikanske og østeuropæiske flaskesamlere. Under et træ i ly for støvregnen står Hamisi fra Uganda, som er på Roskilde for første gang.

Det er også første gang, at Hamisi besøger VIP-loungen. Han er først blevet opmærksom på, at den findes tidligere på dagen.

Festivalens Art Zone er ikke nødvendigvis et sted, som pantsamlerne kommer forbi af sig selv, fortæller han. Men ifølge Jakob Fenger giver det mening, at loungen er placeret i kunstområdet, og ikke for eksempel ved en af pantindleveringsboderne, hvor pantsamlerne naturligt mødes.

»Som kunstnere er det ikke kun vores ønske at tilbyde en service for pantsamlerne, men også at gøre opmærksom på en problematik, der er på festivalen. Det handler lige så meget om os festivalgæster, som det handler om dem. Derfor skal loungen ligger her i selve festivalområdet og ikke gemmes væk et sted, hvor kun flaskesamlerne kommer,« siger Jakob Fenger.

Til gengæld har de folk, der går rundt på festivalen og fortæller flaskesamlerne om loungene og udleverer armbåndene.

Da jeg forklarer Hamisi om Superflex’ kunstpraksis og ideen bag værket, virker han betydelig mere interesseret i sin varme mad end i at forholde sig til loungen som et kunstprojekt, der skal få skjulte magthierarkier til at træde tydeligere frem for festivalgæsterne.

Jeg skal da samle flasker

Men ifølge Jakob Fenger gør det egentlig ikke så meget, om folk tænker på loungen som kunst eller ej.

»Det betyder ikke så meget for mig, om flaskesamlerne betragter loungen som kunst, hvis bare de bruger den og er glade, når de kommer ud. Og det betyder ikke så meget for mig, om de øvrige festivalgæster betragter den som kunst, hvis det får dem til at mærke det hierarki, der er på festivalen,« forklarer han.

Dagens aftensmadsservering er ved at være overstået, og de spredte grupper af samlere begynder langsomt at gå i opløsning.

Inden han smutter, spørger jeg Abdul, om han kunne finde på at kigge forbi loungen bare for at hænge lidt ud i sofaerne, hvilket får ham til at bryde ud i et stort smil.

»Hænge ud? Tror du jeg har tid til det? Jeg skal samle flasker,« griner han og hanker op i sin pose og går ud til aftenens arbejde.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her