Læsetid: 3 min.

’Det viser Sverige som et åbent land’

Vi har ringet til The Swedish Number og fik i første hug fat i Erika. Hun er ovenud begejstret for, at hele verden – gennem telefonen – pludselig kommer til Nordsverige
11. juli 2016

Calling Sweden. You will soon be connected to a random Swede somewhere in Sweden ...

»Hej. Her taler Erika.«

– Hej, jeg ringer fra Danmark ...

»Arh, Danmark, hvor herligt!«

– Eller mere præcist fra den danske avis Information ...

»Avis! Jamen så kan du roligt skrive, at svenskere er utroligt venlige, og at danskerne skal komme herop meget oftere (griner).«

– Noteret. Du er altså indforstået med, at det vi snakker om, kommer i avisen?

»Naturligvis. Jeg har ikke noget at skjule, ha ha. Jeg bor helt oppe på den svenske nordøstkyst i byen Piteå – altså P-I-T-E og så et A med en kringle over. Det ligger i nærheden af Luleå, som også er den nærmeste lufthavn.«

– Det er et pænt stykke væk fra Danmark. Hvad er det bedste og det værste ved Sverige?

»Oh, jeg spørger lige min ven her ved siden af ... Jo, det er midnatssolen, som vi har lige nu. Det er helt fantastisk. Og så er her masser af plads. Hvis du kører et kvarter med bil, så er du helt alene. Det værste er myggene, men det har været en tør og varm forsommer, så forhåbentlig er de fleste tørret ud.«

– Hvorfor har du valgt at være ’telefonambassadör’ for Sverige?

»Jeg læste om det i avisen og tænkte, at det var lige noget for mig at repræsentere mit land og tale med mennesker fra hele verden. Jeg har været ret god indtil videre, synes jeg. Jeg er meget høflig og kan godt lide at snakke (griner højlydt).«

– Hvor mange snakker du med?

»På app’en kan man vælge at være availabe eller not available. Selv heroppe har vi altså også et liv ved siden af den her slags, og jeg orker ikke at blive vækket kl. tre om natten af en amerikaner – altså pga. tidsforskellen. Men når jeg er på, så snakker jeg med 3-4 mennesker om dagen. De fleste fra USA, men jeg har også snakket med folk fra hele Europa, Tyrkiet, Asien, Australien, alt muligt. Det er en herlig måde at lære folk at kende på. Nogle unge ringer bare og laver telefonfis og får sig et billigt grin, men de fleste er på min alder, sådan i 30’erne og 40’erne, som faktisk er interesserede i Sverige. Vi har diskuteret alt fra geopolitik over kongehuset til indvandring i Sverige. Altså verdens tilstand. På engelsk.«

– Tror du det gavner Sveriges omdømme ude i verden at have sådan et Swedish Number?

»Ja, selvfølgelig. Nummeret viser jo, at Sverige er et venligt og verdensåbent land, åbent for nye kontakter og nye venner. Hele verden har skrevet om det.«

– Selv Obama har rost, at enhver kan ringe til en almindelig svensker ...

»Wow, har han det?! Vores statsminister Löfven har også siddet ved telefonen og sagt, hallo her er Stefan, og snakket med folk. Det siger også noget om, hvad Sverige er for et land, synes jeg.«

– Så du gør det ikke så meget for at brande Sverige eller lave reklame for landet?

»Nej. Jeg vil gerne bare tale med nye mennesker. Men jeg håber også, at de vil komme til Sverige.«

– Projektet stammer fra Svenska Turistförening. Vil du gerne have, at der tramper flere turister rundt i din hjemegn?

»Ja, selvfølgelig. Turister burde rejse meget mere udenfor the beaten tracks. Der er så meget at opleve heroppe. Kom endelig.«

Tror du, nogle af dine samtalepartnere vil dukke op?

»Well ... faktisk har jeg en stående invitation ... en amerikaner, han kommer formentlig her til sommer. Men det afhænger også af, hvilken slags person du er – om du har lyst til at møde nye mennesker eller bare vil leve i din egen boble.«

– Burde alle lande have deres ’national number’?

»Klart, det burde alle kopiere. Det er den bedste opfindelse fra Sverige nogensinde, og vi har altså opfundet lidt af hvert. Nej, seriøst, jeg er sikker på, at resten af verden vil kigge på det her og overveje at gøre det samme.«

– I Canada overvejer man det allerede ...

»Virkelig? Så vil jeg straks ringe og fortælle, at Sverige er bedre til at spille ishockey.«

– Ha, ha, Erika, tusind tak for samtalen.

»Selv tak.«

(Herefter udveksler vi mailadresse med Erika, som insisterer på, at et sommerbesøg i Nordsverige er al tiden værd).

Læs også: Det store svenske telefonkup

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu