Læsetid: 4 min.

Andersen for president

Kontanthjælpsloftet er et loft, der i nogle tilfælde er så lavt, at mange må opgive tanken om at have loft over egen bolig. Et øvre loft for Venstres beskæftigelsesordførers tankekraft er det til gengæld svært at få øje på
Kontanthjælpsloftet er et loft, der i nogle tilfælde er så lavt, at mange må opgive tanken om at have loft over egen bolig. Et øvre loft for Venstres beskæftigelsesordførers tankekraft er det til gengæld svært at få øje på

Line Høstrup/iBureauet

Kultur
27. august 2016

Jeg har savnet manden. I den grad. Virkelig meget. Umiddelbart kan han godt virke farveløs, faktisk lidt kedelig. En pæn mand, der taler et pænt sprog. Han er også pæn i tøjet.

Men man skal ikke tage fejl: Manden er en fantast. Man kommer ligefrem til at tænke på Bertolt Brecht, når man hører på ham.

Ja, ikke personen Brecht, men et af hans små tankeeksperimenter, nemlig det, hvor han spørger: hvis man har gjort sig et billede af en mand, skal billedet så ligne manden, eller er det tværtimod manden, der herefter skal ligne billedet?

De fleste af os vil nok snusfornuftigt mene, at det er billedet, der skal ligne manden. Men sådan så Brecht ikke på det – og det gør Hin Savnede heller ikke. De er begge ideologer.

Når man først har gjort sig et billede af manden, så har han bare at ligne billedet, basta! Og det gælder selvfølgelig ikke bare en eller anden tilfældig og tænkt mand. Det gælder skam hele virkeligheden. Den har bare at rette ind.

På med brillen

Den savnede er naturligvis partiet Venstres arbejdsmarkedspolitiske ordfører, Hans Andersen. Man har ikke hørt noget til ham, siden han engang før sommerferien foreslog, i en tv-debat, at man for at lette blindes adgang til arbejdsmarkedet ’eksempelvis’ kunne give dem briller.

Han var så sikker på sit forslag, at han ikke generede sig for at sige det lige op i synet (så at sige) på en blind mand, der også deltog i debatten. Partiet Venstres opfattelse af virkeligheden über alles, forstod man.

Men nu behøver man ikke savne Hans Andersen mere, han er heldigvis på banen igen med et nyt, underholdende indslag i den politisk-ideologiske debat.

Denne gang drejer det sig om en plante, der er vokset i Venstres have, nemlig en plante af natskyggefamilien kaldet Kontanthjælpsloftet.

Et loft, der i nogle tilfælde er så lavt, at mange må opgive tanken om at have loft over egen bolig, men må søge ud i den friske luft, hvor der kun er Guds frie himmel som øvre grænse. De har ikke råd til at blive boende i deres lejlighed, for nu at udtrykke det mindre poetisk.

Jamen, jamen, siger Andersen, så kan de vel finde en billigere bolig. De findes rundt om i hele København, tilføjer han. Jo, det gør de, men der bor allerede nogen i dem – og de flytter næppe. Sådan en pjalt argumentering får nu ikke Andersen til at vakle, ikke det mindste.

Jamen, jamen, siger han nu, hele meningen med kontanthjælpsloftet er jo at stimulere kontanthjælpsmodtagerne til at få sig et arbejde.

Jo, 650 splinternye arbejdspladser vil straks vise sig, når kontanthjælpsloftet er blevet ’implementeret’.

Efter Hans Andersens regerings egne beregninger. Et så plat argument for at opgive tanken om kontanthjælpsloftet nedlader Andersen sig ikke til at kommentere.

Det er et spørgsmål om værdighed og format, det må tv-seerne forstå, for vi befinder os igen i et tv-studie, hvor Andersen diskuterer med en socialist ved navn Hønge. En mand, man jo ikke kan føre en seriøs samtale med, men som sagt er Andersen en pæn mand, så han bliver pænt siddende i studiet – selv om det tydeligvis er en lidelse for ham.

Til sidst spørger Hønge ham – så mindeligt, sådan lyder det nærmest – om Andersen vil genoverveje kontanthjælpsloftet, hvis det nu skulle vise sig, at kritikerne af det (socialarbejdere, såkaldte eksperter og Folketingets røde partier) skulle vise sig at få ret. At folk må gå fra hus og hjem – eller evt. flytte til Lolland (uha!) eller Falster (uha, uha!).

Men her sætter Andersen hælene i. Skulle det vise sig, at virkeligheden ikke vil ligne partiet Venstres billede af den, så er det værst for den selv. Og på det plan nægter Andersen at diskutere yderligere. Hønge kan godt klappe i. Tak for i aften, siger udsendelsens vært.

Men det er allerede et stykke tid siden, den blev sendt, jeg er allerede begyndt at savne Andersen igen. Hvorfor gør tv og de andre medier ikke mere brug af ham?

Bag det pæne, jævnt kedelige ydre er han jo en ren vulkan af vid og original tankerigdom, politisk stædighed, og dertil i sjælden grad tro mod den politiske bevægelse, der har været med til at forme ham. Den slags mennesker, den slags begavelser, er slet ikke så almindelige.

Vi bør værne om dem meget mere, end vi gør. Respeekt! kort sagt. Hvad ville man dog ikke kunne bruge ham til i f.eks. underholdningsbranchen.

Hvis han fik lov til at optræde på slap line i DK4, ville han kunne få latteren til at rulle i pauserne mellem Motormagasinet og tyske slagere med gode råd om, hvordan også de døve kan finde vej til arbejdsmarkedet. Ved at lære dem at høre ordentlig efter, nemlig.

Partiet Andersen

Det vil selvfølgelig være et katastrofalt tab for partiet Venstre, men jeg forstår egentlig ikke, hvorfor Hans Andersen ikke stifter sit eget parti – med tilhørende tænketank og med mig som fastansat spindoktor – jo, for efter næsten fyrre år i bogbranchen, ved jeg lige nøjagtig, hvad der sælger.

Partiet kunne jo kort og godt hedde Andersens Parti, evt. Partiet Andersen. Og så vil jeg da gerne opfordre Dagbladet Informations læsere til at slutte op om tanken.

Efter at have læst avisen i mange år – for mit ved-kommende siden 1971 – kan de fleste vel godt trænge til noget at grine af? Eller bare jævnt godt humør ved i fællesskab at slutte op om en superideolog, en faktaforagtende fantast forklædt som en dødkedelig, borgerlig politiker.

Foreløbigt slogan: Andersen for president!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peder J. Pedersen

Venstre ved man hvor man har: Helt ude i hegnet.

Præsidentmateriale?
Var det ikke dén Andersen, der rendte rundt på Christiansborgs gange og småtudede, dengang hans chef var ved at lide den demokratiske død ovre i Odense Congress Center? …

Lige som jeg selv ville have sagt det, hvis jeg havde evnet!!

Grethe Preisler

Her kan man kun være enig med den vinde og skæve jyskfødte forfatter Bent Vinn Nielsen i Nykøbing Falster. Regeringens nuværende arbejdsmarkedsordfører, MF Hans Andersen (V) må være et oplagt emne til at afløse hendes excellence fru Pia Kjærsgaard som folketingsformand, når hun engang skal krone sin politiske karriere med embedet som Danmarks første kvindelige hofmarskal ...... ;o)

Grethe Preisler

Her kan man kun være enig med den vinde og skæve jyskfødte forfatter Bent Vinn Nielsen i Nykøbing Falster. Regeringens nuværende arbejdsmarkedsordfører, MF Hans Andersen (V) må være et oplagt emne til at afløse hendes excellence fru Pia Kjærsgaard som folketingsformand, når hun engang skal krone sin politiske karriere med embedet som Danmarks første kvindelige hofmarskal ...... ;o)

Grethe Preisler

ups - gentagelse fremmer forståelsen ;(