Læsetid: 5 min.

’Det var en god historie, fordi du ikke vidste, hvad BNP var’

Dansk Folkepartis Pernille Bendixen blev sidste år landskendt for i et interview på Radio24syv ikke at kunne forklare begrebet BNP. Efterfølgende kritiserede hun radioen for at udstille hende. I Informations serie Det omvendte interview tager hun til genmæle over for radiovært Asger Juhl fra Radio24syv
Pernille Bendixen fra DF interviewer journalist Asger Juhl fra Radio24syv. Tidligere har han interviewet hende om BNP, som hun ikke vidste hvad var, og hendes uvidenhed blev en stor sag på de sociale medier.

Ulrik Hasemann

Kultur
3. august 2016

I 2015 blev Dansk Folkepartis folketingsmedlem Pernille Bendixen i et interview til Radio24syv spurgt, hvordan man skal finansiere den danske udviklingsbistand. Pernille Bendixen tænkte sig lidt om. Så svarede hun, at man kunne tage penge fra bruttonationalproduktet.

Det fik radioværten til at spørge Pernille Bendixen, om hun vidste, hvad bruttonationalproduktet er.

»Ja,« svarede hun.

Men det gjorde hun tilsyneladende ikke helt. Og hendes forsøg på en forklaring af begrebet blev de følgende dage delt flere end 9.000 gange og kommenteret mere end 20.000 gange på de sociale medier. Diskussionen gik på, hvorvidt Pernille Bendixen som folketingsmedlem bør kende grundlæggende begreber som BNP, og på rimeligheden i, at Radio24syv udstillede hendes uvidenhed på de sociale medier.

Bendixen følte sig urimeligt behandlet. I serien Det omvendte interview er rollerne i dag byttet om: Dansk Folkeparti-politikeren stiller spørgsmålene, og radiovært Asger Juhl svarer.

Asger Juhl, vært på Radio24syv: Det er altid skræmmende at blive interviewet. Det er lige som i radioen: Bordet fanger.

Pernille Bendixen, medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti:

Man kan heller ikke nå at forklare, hvis man kommer til at sige noget åndssvagt. Nå men, nu skal det jo ikke handle om mig. Vi er nødt til at tale om den BNP-sag, som er grunden til, at vi er her. Dengang den kørte, blev den jo belyst fra mange sider. Først i forhold til, hvor dum jeg egentlig var. Bagefter i forhold til, hvor meget man kan forvente, at en politiker egentlig ved. Men jeg fik aldrig hørt det fra jeres side. Hvad foregik der egentlig inde på redaktionen?

Asger Juhl: Jeg havde optaget interviewet inden udsendelsen, så jeg vidste godt, hvad du havde sagt. Men vi havde ikke tænkt i timerne op til udsendelsen, at det var noget helt særligt.

Pernille Bendixen: Nej?

Asger Juhl: Så derfor satte vi bare interviewet med dig på og prioriterede det på samme niveau, som vi prioriterede de andre interview den eftermiddag. Men så begyndte der at komme mange reaktioner, både på sms og fra kolleger. Efter udsendelserne vælger vi altid noget ud, som skal på Facebook, fordi det har potentiale til at gå viralt. Og vi kunne jo se, at der var reaktioner på interviewet med dig, og så valgte vi at lægge det på Facebook.

Pernille Bendixen: Men ikke nok med, at I lagde det på Facebook, I boostede også opslaget (betalte Facebook for få opslaget vist flere gange, red.)?

Asger Juhl: Så vidt jeg ved, bliver alting boostet. Jeg tror ikke, vi boostede det mere end andet, men folk gik meget op i det. Det kunne vi se på delingerne og kommentarerne på Facebook.

Pernille Bendixen: Spekulerede I over, om det kunne have en slags konsekvenser for mig?

Asger Juhl:Ja. Men at det kan have nogle karrieremæssige konsekvenser for dig som politiker, er jo ikke noget, der stopper os i at bringe interviewet.

Pernille Bendixen: Nej, men det havde faktisk nogle konsekvenser. Mine børn blev også drillet med det i skolen. Gør det, at man bagefter tænker, at man måske gik over en grænse?

Asger Juhl: Jeg har ikke hørt det med børnene før. Men det overrasker mig ikke. Og det får mig da helt klart til at tænke over det. Jeg har meget svært ved at definere de grænser.

Pernille Bendixen: Man kan jo heller ikke styre det. Det går viralt og lever sit eget liv. Jeg er helt med på, at jeg skal stå på mål for de ting, men når det rammer mine børn, så går det over min grænse.

Asger Juhl: Sådan har jeg det ikke. Lad os sige, at det var et mere væsentligt emne, hvor du dummede dig. Du var kommet til at stemme forkert om finansloven eller noget i den stil. Vi laver historien. Dine børn bliver drillet med, at de har en mor, der ikke kan finde ud af at trykke på knapperne inde i Folketinget. Vi kan vel blive enige om, at den historie skal laves?

Pernille Bendixen: Det ved jeg faktisk ikke. Jeg synes, at det der med børnene er en grænse.

Pernille Bendixen: Ville I gøre det igen?

Asger Juhl: Ja.

Pernille Bendixen: Synes du, at det var et eksempel på en god journalistisk historie eller bare en god historie, fordi jeg opførte mig som en idiot?

Asger Juhl: Jeg synes ikke, historien var så væsentlig. Men det var en god historie, fordi du ikke vidste, hvad BNP var. Hvis man har en skala, så lå den nok omkring midten, lidt over mod det uvæsentlige. Det vil jeg gerne give dig.

Pernille Bendixen: Jeg synes faktisk, den blev væsentlig. I forhold til hele den snak om, hvad vi forventer, at politikerne ved. Vil vi kun have akademisk uddannede politikere, som helt sikkert har styr på BNP? Det var egentlig meget interessant. Jeg har det indtryk, at mange politikere med en anden baggrund er rigtig dygtige. De har en anden måde at læse papirerne på og en helt solid og fornuftig indgang til tingene. Det kan hurtigt blive meget akademisk og meget teoretisk inde i Folketinget.

Asger Juhl: Det har du ret i. Vi havde jo også den debat i radioen i dagene efter.

Pernille Bendixen: Det havde I? Jeg hørte ikke lige Radio24syv i dagene efter.

Asger Juhl: Det gjorde du ikke?

Pernille Bendixen: Nej.

Asger Juhl: Hvis du havde interviewet en politiker fra Folketinget om udviklingsbistand og BNP, og den politiker havde svaret, som du gjorde, hvad havde du så gjort med det interview?

Pernille Bendixen: Jeg ville jo nok i virkeligheden have gjort det samme.

Asger Juhl: Okay.

Pernille Bendixen: Det var jo en god historie rent journalistisk. Som du siger: Historien var måske ikke så vigtig, men den var meget god. Det interesserede folk. Men jeg tænker, at det der med at lægge den på Facebook, det havde jeg nok overvejet en ekstra gang. Vi ved jo, hvordan Facebook er, og hvordan ting vokser derinde. Det er jo lidt en offentlig gabestok.

Asger Juhl: En af grundene til, at vi lægger den på Facebook er – og det vil jeg gerne være helt ærlig omkring – at den øger kendskabet til radioen og til vores program. Vi ved, at den vil blive delt, uanset om historien er god eller dårlig. Så længe den ikke er totalt uetisk at lægge på, så gør vi det, fordi vi får opmærksomhed, likes. Det er grunden til, at vi lægger den og ikke en mere væsentlig historie på. Det var jo et ret underholdende klip.

Pernille Bendixen: Ja, det er der nogen, der synes.

Asger Juhl: Det ville være løgn, hvis jeg sagde andet.

Pernille Bendixen: Ja, det ville det nok.

Pernille Bendixen: Jeg ved ikke, om der er mere at snakke om med den BNP-sag, for jeg gider ikke sidde her og klynke. Det var træls, mens det stod på, men nu er vi ligesom videre.

Asger Juhl: Er det overstået?

Pernille Bendixen: Altså, jeg hører da af og til for det.

Sidste omvendte interview er whistleblower og tidligere efterretningsofficer Anders Koustrup Kærgaard interviewer Christian Jensen, der er chefredaktør på Politiken

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

'Det fik radioværten til at spørge Pernille Bendixen, om hun vidste, hvad bruttonationalproduktet er.'

Hvad fik dig til at stille det spørgsmål?

Jens Erik Starup

Mon ikke Pernille Bendixen ville gøre sig selv en tjeneste, hvis hun ikke brugte sine talegaver helt så meget.

Henrik Bjerre

Det er jo kun de politikere der ikke befinder sig oppe i toppen journalisterne tør lave denne type historie med - det ville aldrig være sket for en statsminister. Hvad kalder man så Asger Juhl - en tøsedreng?

Det sjove er, at Pernille Bendixen sandsynligvis den dag i dag STADIG ikke ved hvad BNP er....

Torben Jørgensen, Arne Lund og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Kurt Nielsen. "Pernille Bendixen tænkte sig lidt om. Så svarede hun, at man kunne tage penge fra bruttonationalproduktet."
Når hun siger sådan noget vrøvl, er det vel et helt naturligt spørgsmål.
Men du opfatter det måske som en hetz mod DF, hvis journalister stiller spørgsmål til nogen af deres tåbelige udtalelser, i stedet for blot at holde mikrofonen.

Søren S. Andersen

Historien er latterlig og misforstået. Problemet var ikke, at Pernille Bendix ikke forstod, hvad bruttonationalproduktet var, men at hun begyndte at tale om, at man "kunne bruge noget bruttonationalproduktet til et nærmere bestemt formål", og sådan kan man selvfølgelig ikke sige.

Bruttonationalproduktet er sådan nogenlunde værdien af den samlede produktion i den offentlige og private sektor. Jeg er ikke i stand til mere præcist at redegøre for, hvordan værdien af bruttonationalproduktet opgøres, og jeg er betydelig klogere og bedre uddannet end de fleste. Derfor kan man ikke forvente, at menige folketingsmedlemmer ved, hvad bruttonationalproduktet præcist er.

Asger Juul har som journalist kun to års teoretisk uddannelse som journalist og tilhører derfor den uddannelsesmæssige almue, så det er nok et spørgsmål, om ikke han burde lade være med at kaste med sten, når han selv bor i et glashus.

Anders Sørensen

@Henrik Brøndum, vil du mene, at havde Lars Løkke givet det samme svar, så ville journalisten ikke have spurgt ind til, om Lars Løkke vidste, hvad BNP var? I så fald tror jeg, du tager fejl.

Det handler mere om, at der er nogle, der er bedre til at glide af på ubehagelige spørgsmål end andre, ikke om, at journalisterne er intimiderede.

Lars Bo Jensen

Nej, det gør jeg ikke. Men der kunne stilles mange andre spørgsmål - som selvsagt ville have fået andre konsekvenser end den mobning, der blev resultatet - til hendes udtalelse end lige præcis det, der blev stillet f.eks. blot: Forstået hvordan?

Og 'Ja'. Det er vel ikke en selvstændig pointe at fremstille vores politikere som dumme uanset hvilket parti de nu kommer fra. Pointen må vel mere være, at få dem til at tage ansvar for det samfund de tvinger os til at leve i.

Dorte Sørensen

Undskyld men jeg kan ikke lade være - PB forsøger i bedste DF -offerstil at tage historien med om sin datter der blev drillet over hendes uvidenhed.

Kan "vi" ikke forlange at folk, der vil stille op til Folketinget skal tage en prøve - det kan da ikke være et fremmet krav for Folketinget, når et flertal mener at folk , der vil være danske statsborgere skal op til en prøve.

Henrik Bjerre

@Anders Sørensen

Ok så lad mig - reformulere. Jeg synes det er skadeligt for pressens funktion - hvis der fokuseres på politikernes dumheder, fejl, fortalelser etc. De journalister jeg har set komme rigtig langt - gør meget lidt ud af den slags.

Pernille Bendixen er vel det bedste bevis på, hvorfor Tulle viger tilbage for at gå i regering med et eller flere partier - talentmassen er simpelthen for ringe. Det må da også være et mareridt for Tulle, at have 38 MF'ere, og ikke én af dem ville egne sig som minister.

Anders Sørensen

@Henrik Brøndum, jeg kan slet ikke se det. Hvis man som politiker udviser eklatant uvidenhed om et centralt emne (vi snakker jo altså ikke paratviden om størrelsen af BNP her, men selve begrebet), så skal man da fokusere på det. Ikke i al evighed, bevares, vedkommende kan have haft en dårlig dag eller være vidende om alt andet end lige præcis dette.

olivier goulin

Hun skulle bare have gjort som Trump: Levere en tirade af usammenhængende nonsens, afsluttende med en uforskammet fornærmelse af en tilfældig befolkningsgruppe - til hendes baglands store jubel. Det er iflg. spindoktorenes seneste håndbogsopdatering.

/O

Hvis man er så sart omkring sin egen person og "især det med børnene", bør man nok finde på noget andet at lave end af være i Folketinget.
I det aktuelle tilfælde lader det heller ikke til, at savnet ville blive særlig stort.