Læsetid: 5 min.

’Det var en god historie, fordi du ikke vidste, hvad BNP var’

Dansk Folkepartis Pernille Bendixen blev sidste år landskendt for i et interview på Radio24syv ikke at kunne forklare begrebet BNP. Efterfølgende kritiserede hun radioen for at udstille hende. I Informations serie Det omvendte interview tager hun til genmæle over for radiovært Asger Juhl fra Radio24syv
Pernille Bendixen fra DF interviewer journalist Asger Juhl fra Radio24syv. Tidligere har han interviewet hende om BNP, som hun ikke vidste hvad var, og hendes uvidenhed blev en stor sag på de sociale medier.

Ulrik Hasemann

3. august 2016

I 2015 blev Dansk Folkepartis folketingsmedlem Pernille Bendixen i et interview til Radio24syv spurgt, hvordan man skal finansiere den danske udviklingsbistand. Pernille Bendixen tænkte sig lidt om. Så svarede hun, at man kunne tage penge fra bruttonationalproduktet.

Det fik radioværten til at spørge Pernille Bendixen, om hun vidste, hvad bruttonationalproduktet er.

»Ja,« svarede hun.

Men det gjorde hun tilsyneladende ikke helt. Og hendes forsøg på en forklaring af begrebet blev de følgende dage delt flere end 9.000 gange og kommenteret mere end 20.000 gange på de sociale medier. Diskussionen gik på, hvorvidt Pernille Bendixen som folketingsmedlem bør kende grundlæggende begreber som BNP, og på rimeligheden i, at Radio24syv udstillede hendes uvidenhed på de sociale medier.

Bendixen følte sig urimeligt behandlet. I serien Det omvendte interview er rollerne i dag byttet om: Dansk Folkeparti-politikeren stiller spørgsmålene, og radiovært Asger Juhl svarer.

Asger Juhl, vært på Radio24syv: Det er altid skræmmende at blive interviewet. Det er lige som i radioen: Bordet fanger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

'Det fik radioværten til at spørge Pernille Bendixen, om hun vidste, hvad bruttonationalproduktet er.'

Hvad fik dig til at stille det spørgsmål?

Jens Erik Starup

Mon ikke Pernille Bendixen ville gøre sig selv en tjeneste, hvis hun ikke brugte sine talegaver helt så meget.

Henrik Brøndum

Det er jo kun de politikere der ikke befinder sig oppe i toppen journalisterne tør lave denne type historie med - det ville aldrig være sket for en statsminister. Hvad kalder man så Asger Juhl - en tøsedreng?

Det sjove er, at Pernille Bendixen sandsynligvis den dag i dag STADIG ikke ved hvad BNP er....

Torben Jørgensen, Arne Lund og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Kurt Nielsen. "Pernille Bendixen tænkte sig lidt om. Så svarede hun, at man kunne tage penge fra bruttonationalproduktet."
Når hun siger sådan noget vrøvl, er det vel et helt naturligt spørgsmål.
Men du opfatter det måske som en hetz mod DF, hvis journalister stiller spørgsmål til nogen af deres tåbelige udtalelser, i stedet for blot at holde mikrofonen.

Søren S. Andersen

Historien er latterlig og misforstået. Problemet var ikke, at Pernille Bendix ikke forstod, hvad bruttonationalproduktet var, men at hun begyndte at tale om, at man "kunne bruge noget bruttonationalproduktet til et nærmere bestemt formål", og sådan kan man selvfølgelig ikke sige.

Bruttonationalproduktet er sådan nogenlunde værdien af den samlede produktion i den offentlige og private sektor. Jeg er ikke i stand til mere præcist at redegøre for, hvordan værdien af bruttonationalproduktet opgøres, og jeg er betydelig klogere og bedre uddannet end de fleste. Derfor kan man ikke forvente, at menige folketingsmedlemmer ved, hvad bruttonationalproduktet præcist er.

Asger Juul har som journalist kun to års teoretisk uddannelse som journalist og tilhører derfor den uddannelsesmæssige almue, så det er nok et spørgsmål, om ikke han burde lade være med at kaste med sten, når han selv bor i et glashus.

Anders Sørensen

@Henrik Brøndum, vil du mene, at havde Lars Løkke givet det samme svar, så ville journalisten ikke have spurgt ind til, om Lars Løkke vidste, hvad BNP var? I så fald tror jeg, du tager fejl.

Det handler mere om, at der er nogle, der er bedre til at glide af på ubehagelige spørgsmål end andre, ikke om, at journalisterne er intimiderede.

Lars Bo Jensen

Nej, det gør jeg ikke. Men der kunne stilles mange andre spørgsmål - som selvsagt ville have fået andre konsekvenser end den mobning, der blev resultatet - til hendes udtalelse end lige præcis det, der blev stillet f.eks. blot: Forstået hvordan?

Og 'Ja'. Det er vel ikke en selvstændig pointe at fremstille vores politikere som dumme uanset hvilket parti de nu kommer fra. Pointen må vel mere være, at få dem til at tage ansvar for det samfund de tvinger os til at leve i.

Dorte Sørensen

Undskyld men jeg kan ikke lade være - PB forsøger i bedste DF -offerstil at tage historien med om sin datter der blev drillet over hendes uvidenhed.

Kan "vi" ikke forlange at folk, der vil stille op til Folketinget skal tage en prøve - det kan da ikke være et fremmet krav for Folketinget, når et flertal mener at folk , der vil være danske statsborgere skal op til en prøve.

Henrik Brøndum

@Anders Sørensen

Ok så lad mig - reformulere. Jeg synes det er skadeligt for pressens funktion - hvis der fokuseres på politikernes dumheder, fejl, fortalelser etc. De journalister jeg har set komme rigtig langt - gør meget lidt ud af den slags.

Pernille Bendixen er vel det bedste bevis på, hvorfor Tulle viger tilbage for at gå i regering med et eller flere partier - talentmassen er simpelthen for ringe. Det må da også være et mareridt for Tulle, at have 38 MF'ere, og ikke én af dem ville egne sig som minister.

Anders Sørensen

@Henrik Brøndum, jeg kan slet ikke se det. Hvis man som politiker udviser eklatant uvidenhed om et centralt emne (vi snakker jo altså ikke paratviden om størrelsen af BNP her, men selve begrebet), så skal man da fokusere på det. Ikke i al evighed, bevares, vedkommende kan have haft en dårlig dag eller være vidende om alt andet end lige præcis dette.

olivier goulin

Hun skulle bare have gjort som Trump: Levere en tirade af usammenhængende nonsens, afsluttende med en uforskammet fornærmelse af en tilfældig befolkningsgruppe - til hendes baglands store jubel. Det er iflg. spindoktorenes seneste håndbogsopdatering.

/O

Hvis man er så sart omkring sin egen person og "især det med børnene", bør man nok finde på noget andet at lave end af være i Folketinget.
I det aktuelle tilfælde lader det heller ikke til, at savnet ville blive særlig stort.