Interview
Læsetid: 2 min.

’Det, kulturen kan, er at skabe et rum, hvor folk er gode til at være uenige’

Er der brug for at tale om den fælles europæiske historie og kultur i en tid, hvor EU ikke kan finde ud af at lave en flygtningeaftale eller at holde på et medlemsland som Storbritannien? Fire europæere giver svar
Kultur
26. august 2016

Olafur Eliasson: ’Kulturen kan skabe et rum’

Der er en tydelig tendens til populisme og polarisering i EU i dag.

Det er blandt andet ud af dette, Brexit er vokset. Det, kulturen kan, er at skabe et rum, hvor folk er gode til at være uenige. Du kan have en kulturel oplevelse med en, du ikke kender, og så siger du bagefter ’Det var slet ikke noget for mig’, mens den anden siger ’Det var lige mig’.

Den forskel gør ikke, at du med det samme synes, at den anden person er et fjols. I politik kan man ikke lide den, man er uenig med, men sådan er det ikke i kulturen. Det kan det politiske system lære noget af i dag.

Rose Fenton: ’Der er brug for en fortælling’

Ja, det mener jeg, at der mere end nogensinde er. Hvis vi for eksempel ser på Charles Dickens, der skrev om fattigdom og ulighed i England, så var det hans romaner og historier, der motiverede en hel generation til at ændre på nogle strukturer i England.

Man kan igennem kultur fortælle de større historier. Politikere er selvfølgelig essentielle og forsøger at finde løsninger på forskellige konkrete problemer i verden, men poeter, forfattere og malere kan beskrive kompleksiteten og få folk til at forstå og engagere sig i andres liv. Og samtidig give en snert af håb om, at ting kan ændre sig – og at ting har ændret sig.

Per Nyholm: ’To forskellige ting’

Der er tale om to forskellige ting. Det ene er et praktisk anliggende. Det andet handler om at sætte sig ind i den europæiske kultur og historie.

Det er klart, at Sjælland har en mere koncentreret historie end Danmark, og Danmark har en mere koncentreret historie end Europa.

Men der er en europæisk historie, der er europæiske traditioner, og der er europæiske værdier.

Problemet er, at mange, ikke mindst politikere, ikke gider sætte sig ind i det og finde ud af: Hvad vil det sige at være europæer?

Morten Løkkegaard: ’Det skal kunne fungere’

Václav Havel havde den opfattelse, at der finde tre Europaer: Det, man kan se på et atlas, det interessefællesskab, som EU langt hen ad vejen er, og så fællesskabet om kultur, identitet og værdier.

Man skal selvfølgelig primært sørge for at få løst de problemer, som ligger der, men derudover skal man tale om den her fællesmængde. Det må og skal kunne fungere.

Læs også: Kan en god fortælling redde Europa i krise?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her