Læsetid: 1 min.

I offensiv

Bare fordi litteraturen har ændret sig og er blevet udfordret af andre medier, er det jo ikke ensbetydende med, at litteraturen som sådan har ændret betydning for samfundet
27. august 2016

Vi hører det hele tiden, litteraturen er under pres fra andre underholdningsmedier, de unge læser færre bøger, salget af i hvert fald kvalitetslitteraturen er faldende, og bibliotekerne holder op med at være biblioteker og forvandler sig til kultur- og servicehuse.

Det lyder som dybe suk, og vi er efterhånden fast indlullet i forestillingen om, at litteraturen taber terræn og er blevet en ret ligegyldig subkultur for et segment af befolkningen.

Men hov, hvorfor er det egentlig blevet sådan? Er vi ikke blot ofre for falsk bevidsthed? Litteraturen er jo aldrig holdt op med at have stor og dyb relevans for at forstå og fortolke os selv som samfundsborgere og forstå vores egen lille matrikel af en epoke i det store ocean af andre tider.

Når man ser på den litteratur, der skabes i disse år, er det svært at bevare pessimismen; den er både af høj kvalitet og har aldrig været mere vedkommende i forhold til at diskutere alle mulige aspekter af vores liv. Ja, hele opbygningen af vores moderne velfærdsstat og udfordringerne her er reflekteret i vores litteratur.

Når nu litteraturen fortsat spiller så vigtig en rolle, hvorfor er vi så i den grad endt i defensiven? Jeg tror, at det skyldes at man har forvekslet to helt grundlæggende ting.

Bare fordi litteraturen har ændret sig og er blevet udfordret af andre medier, er det jo ikke ensbetydende med, at litteraturen som sådan har ændret betydning for samfundet.

Det er en fatal misforståelse. Hvis man kommer til at tro på den fortælling, hvis man tror, at de fysiske bøger skal skamme sig og vige pladsen for andre, så ja! Hvis man derimod går i offensiven igen og fokuserer på alt det, litteraturen fortsat giver os, så skal jeg love for, at selvtilliden kommer tilbage.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu