Læsetid: 2 min.

’Politiken vil ikke bare have udråb’

19. august 2016

I denne uge florerede et screen-dump af debatreglerne for Politiken.dk. Her hedder det bl.a., at redaktørerne vil slette alle kommentarer, som indeholder »mange stave-, komma- og sprogfejl – herunder gør overdrevent brug af STORE bogstaver«.

Det skulle sikre en »sober og saglig tone«. Men udelukker kravene ikke alle andre end højtuddannede fra Politikens diskussionsrum?

Politikens opinionsredaktør Per Michael Jespersen giver svar på tiltale.

– Skal man have en lang videregående uddannelse for at deltage i den demokratiske samtale på Politiken.dk?

»Ja, man skal helst have en ph.d., det burde vi have skrevet ... Nej, altså, sagen er den, at vi på et tidspunkt fik en masse meningsløse indlæg – de var faktisk helt uforståelige – så i 2012 lavede vi de her kriterier for at få visse skribenter til at disciplinere sig selv. Det er faktisk aldrig blevet praktiseret. Der er ingen indlæg, som er blevet taget af.«

– Hvorfor sletter I så ikke bare reglerne?

»Det gør vi måske også i lyset af din henvendelse.«

– HVAD ER DER EGENTLIG GALT MED VERSALER?!?

»Der er ikke noget galt med versaler som sådan, men det kan give nogle typer af indlæg karakter af skrigeri og råberi på skrift, og det er ikke konstruktivt. Vi vil have udfoldede argumenter, ikke bare udråb.«

– Ellers kan Yahya Hassan jo heller ikke være med ...

»Nej, det er rigtigt. Men han fik også først sit gennembrud efter 2012.«

– Hvad skal der til, før I sletter et indlæg?

»Det er en konkret vurdering: Truer indlægget særlige grupper eller personer? Er der personfølsomme oplysninger, eller bryder det ophavsretten? Vi skal altid balancere to hensyn: at få en levende debat med så mange stemmer som muligt og at få en vis lødighed i det, der bliver skrevet.«

»Alle grupper i samfundet skal selvfølgelig have mulighed for at boltre sig i den offentlige debat, det er debattens vilkår, at ingen skal holdes udenfor – naturligvis heller ikke ordblinde eller mennesker, som ikke formulerer sig godt.«

– Så når jeg om 14 dage klikker ind på Politikens debatregler, så ser de anderledes ud ...?

»Ja, det tror jeg. Man kan sige, at I har sparket Politiken videre.«

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer