Læsetid: 5 min.

Svend Brinkmanns nye bog er konstruktiv, sympatisk og fuld af banaliteter

Svend Brinkmanns opfølger til den store succes ’Stå fast’ er konstruktiv, sympatisk og lidt for fuld af lidt for store ord
Der er mange banaliteter i Brinkmanns nye bog, men måske er pointen netop at minde os om noget, vi godt ved i forvejen. Det er sympatisk, og Brinkmann vil os det bedste

Der er mange banaliteter i Brinkmanns nye bog, men måske er pointen netop at minde os om noget, vi godt ved i forvejen. Det er sympatisk, og Brinkmann vil os det bedste

Peter Hove Olesen

29. august 2016

Svend Brinkmann er på sin vis blevet den største intellektuelle i Danmark. Han skrev den lille debatbog Stå fast, som var en negativ hilsen til et samfund præget af påtvunget positivitet: Sig nej med stolthed til alle de krav, som kommer ovenfra og tvinger sig ind over dit liv.

Bogen leverede ikke nye analyser eller indsigter, men den gav et modsprog til en gruppe, som havde brug for et modsprog. Og det er en præstation.

Den solgte 60.000 eksemplarer og lå i månedsvis nummer et på bestsellerlisten over fagbøger.

Brinkmann oplevede, at publikum dukkede op med nejhatte til hans foredrag. Klar til at sige fra i fællesskab.

Stå Fast gjorde det legitimt for udviklingsudsatte at vende et umuligt dilemma på hovedet: Enten er man god og progressiv og med til at udvikle sig selv og arbejde på sig selv som en ressource, der skal optimeres.

Eller også bliver man regnet for en reaktionær og gammeldags figur, som sætter sig selv af udviklingen. Brinkmann gav den store gruppe en manual til at sige nej uden at skamme sig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ligegyldig? - Brinkmann har solgt flere bøger end Lykkeberg ...

Søren Johannesen, Jørn Andersen, Torben K L Jensen, Jens Kofoed, Stig Bøg, Steffen Gliese, Anne Eriksen, Kurt Nielsen, Lillian Redam, ulla enevoldsen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Jan Weis. En for for ironi. Ikke særlig vellykket, men det er INFs vendetta mod Brinkmann heller ikke.

Jan Weis, Søs Dalgaard Jensen, Kurt Nielsen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Så Brinkmann har skrevet en ny bog der advokere for "at mærke sig selv" ....det var en rigtigt god ide....

- Jamen der moderne menneske ved ingenting, hvorfor var vores kirker oversmurte med sjofle tegninger af djævle med stiverrikker og samleje med mere. Er vores samfund ikke bare udviklet af reformationen, "oplysningstiden" og "guldaldren" men har der måske ligget en mere "sjofel tid" til grund for disse udviklinger og denne lidt ironiske indstilling overfor "højere sandheder" er måske noget grundlæggende hos os danskere, hvorfor Brinkmann første bog blev populær. Det må stå klart at vores videnskab om at være mennesker og vores nationale identitet altid har været korrupt og altid vil være det i et kapitalistisk system, hvor man skal bruge menneskers arbejdskraft og ikke deres filosofiske tanker - og selvom en ironisk distance kan få os til at slå os i tøjret, så bliver vi ikke fri før, vores samfund bliver objekt for en grundlæggende kritisk analyse.

Niels Duus Nielsen og Søren Johannesen anbefalede denne kommentar

Overdrivelse fremmer forståelsen - er det ikke sådan?
"NEJ hatten" er starten - så skal man stå fast derefter, når omgivelserne prøver at skubbe tilbage i folden. Det giver mening.

I virkeligheden er det den fornemste og dyrebareste sentens i dagligdagen.
Hvem i alverden vi løbe rundt, enten i hamsterhjulet, et forhold eller i en uddannelse, der IKKE giver mening?
Det vil mange - og de gør det!
Det er så forskelligt fra individ til individ, hvad der giver mening. Mange gange synes det umuligt at finde tilbage gennem labyrinten af hændelser eller nutidige krav. Så står valget der pludselig...

"Politikere, som er valgt af borgerne i Danmark til at varetage fælles institutioner til det fælles bedste" - Nå, måske var det intentionen - men ikke resultatet?
Så det med de "legitime demokratiske målsætninger" er en smagssans.
Hvorfor Brinkmann igen? - Han var på forsiden, ny bog og aktuelt.

Niels Duus Nielsen, Jan Weis, Søren Johannesen, Jørn Andersen og Olav Bo Hessellund anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Lykkeberg skriver: "Stå Fast gjorde nejhatten til de afmægtiges kongekrone. Men de, der udsættes for udviklingstvang, er ikke bare afmægtige, og kravene om udvikling i den offentlige sektor er ikke diktatoriske. Det er ofte mål vedtaget af politikere, som er valgt af borgerne i Danmark til at varetage fælles institutioner til det fælles bedste." - Ja, det er ikke ukendt, sagen er den, at opfattelsen er, at det ikke er til det fælles bedste, politikerne varetager de fælles institutioner, men til fordel for det helt private erhvervsliv, der til gengæld kvitterer ved ikke at ville levere tilbage til det samfund, de i bund og grund skylder alt.

Keld Albrektsen, Niels Duus Nielsen, David Breuer, Jakob Silberbrandt, Malene Avlund Hansen, Erik Feenstra, Estermarie Mandelquist, Dana Hansen, Jan Weis, Søren Johannesen, Viggo Okholm, ulla enevoldsen, Søs Dalgaard Jensen, Kurt Nielsen, Jørn Andersen, Torben K L Jensen, Jens Kofoed, Britt Kristensen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Og i modsætning til Lykkeberg misforstår og bagatelliserer Brinkmann ikke den tragiske udvikling, vore politikere har påført os over de seneste 30 år.

Keld Albrektsen, David Breuer, Erik Feenstra, Jan Weis, ulla enevoldsen, Kurt Nielsen, Jørn Andersen, Torben K L Jensen, Jens Kofoed, Britt Kristensen, Olav Bo Hessellund, Helene Kristensen, Anne Eriksen, Martin Rasmussen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Colin Bradley

Nu igen? Og denne gang fra chef redaktøren selv? Tredje gentagelse af samme misinformation indenfor en uge! Hvad er der foregår? Ja men så må man igen gentage at offentlige ansatte generelt IKKE er imod udvikling eller effektivisering som sådan. Men alt for meget af hvad der foregår kan ikke kaldes udvikling, det ville nærmest kun kunne betegnes som afvikling. Og selvfølgelig er vi imod det både ud fra egne og borgenes interesser. Effektivisering ville også være en fin ide hvis nu det var en gennemtænkt fjernelse af de mange og indviklede kontrol lager der har kumulerde sig med årene. Men alt for ofte indebærer de endnu mere kontrol, med krav om at de ansætter tager mere og mere på sig. Psykiatrien er det perfekte billede af hvad der er galt. Til trods for at fåpersonerne i over et årti har forsøgt at råbe op om at det går den gale vej, har fem medarbejdere mistet livet de fire sidste år; liv der måske ikke ville være gået tabt hvis der var blevet lyttet til de faglige. Men i effektiviseringen hellige navn er det tilsyneladende acceptabel at nogen må ofre livet for at få det til at se ud som om tiltagene virker og nedskæringerne er i orden.

Niels Duus Nielsen, David Breuer, Erik Feenstra, ingemaje lange, Jan Weis, Søren Johannesen, Viggo Okholm, Peter Knap, Søs Dalgaard Jensen, Kurt Nielsen, Karsten Aaen, Jørn Andersen, Torben K L Jensen, Britt Kristensen, Steffen Gliese, Helene Kristensen, Anne Eriksen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Britt Jadesø

"Krav om udvikling er ikke diktatoriske"
Læser du selv, hvad du skriver?

Og nej - Brinkmanns bog var ikke en legitemering af det reaktionære, men en opfordring om at "Stå fast" på de gode ting, vi kan og ikke skylle barnet ud med badevandet i en ureflekterende udviklingstrang. Nemlig den del af politikernes "udvikling", som i virkeligheden er afvikling af kvaliteten ved vores velfærd.

Keld Albrektsen, David Breuer, Erik Feenstra, Eva Bertram, Jan Weis, Søren Johannesen, Viggo Okholm, ulla enevoldsen, Peter Knap, Søs Dalgaard Jensen, Margit Tang, Kurt Nielsen, Karsten Aaen, Jørn Andersen, Hans Aagaard, Torben K L Jensen, Britt Kristensen, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Rune Lykkeberg må have taget skade af sin ansættelse på Politiken.

Niels Duus Nielsen, Jan Weis, ulla enevoldsen, Jørn Andersen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Er Rune psykolog? - Nej. Er han filosof? Nej. Er han radikal? Ja-han kommer jo lige fra Politiken.

Hans Aagaard, Jan Weis, Anne Eriksen og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar

Svend Brinkmanns nye bog er konstruktiv, sympatisk og fuld af banaliteter - det samme kunne man sige om visse dagblade - godt vi har fået Rune tilbage i redaktionen - frisk fra Politiken – han var længe savnet ... ;-)

Maj-Britt Kent Hansen

Kan nogen – med få ord helst – forklare hvilke fortrin Rune Lykkeberg har? Hvad er det, han kan - med ord?

Jeg har konstateret med mig selv, at jeg slår totalt fra, når RL taler eller skriver. Selv med opbydelse af al min koncentration sker det. Sådan har det været alle år.

Er selvfølgelig klar over, at fejlen kan være min. Udelukkende.

Jakob Silberbrandt, Jørn Andersen, Hans Aagaard, ingemaje lange, Jan Weis, ulla enevoldsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Jeg har ikke læst Brinkmann, men jeg opfatter via andre ham som en rigtig god modvægt til en anden professor (Niels Egelund),som alle medier "skambrugte" som orakel omkring disciplin i børnelivet. De er jo også mennesker. De /vi offentlige ansatte står jo med et ben i flere lejre, vi skal betjene alle, adlyde ledelser og politikere, som afhængig af konjunkturer m.v. finder nye veje og opfinder en guru til at dokumentere det. Jeg var pædagog i 35 år og det gjaldt sgu om at finde eget fodfæste så man både lyttede og læste om nye tanker samtidig med et forsøg på at være tro mod eget menneskesyn. Mon ikke det er lidt af essensen i Brinkmann?

Niels Duus Nielsen, Kurt Nielsen, Jørn Andersen, Hans Aagaard, Torben K L Jensen, Anne Eriksen, Jan Weis, Steffen Gliese og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
ulla enevoldsen

Mai-Britt Kent Hansen: Rune Lykkeberg kan skrive de mest overfladiske, intetsigende og banale artikler. Det kan han. Og så kan han bruge sin magt som chefredaktør til at tryne større ånder godt og grundigt. Brinkmann er en trussel for Rune Lykkeberg, idet RL hænger fast i sådan en slags yuppieanskuelse om meritokrati, konkurrence og lette, hurtige meninger i en tid, hvor prækariatet vokser. RL har ikke opdaget, at store dele af befolkningen har fået mere end nok af Mckinsey og New Public Management og er helt og aldeles færdige med det. At kvalmegrænsen for længst er overskredet. Mange længes efter et sprog, der kan modsige den instrumentalisering, vi er udsat for. Men RL vil hellere blive i yuppielegen, hvor intet gælder og alle har ret.

Peter Knap, David Breuer, Colin Bradley, Torben K L Jensen, Kurt Nielsen, Lars Jørgensen, Maj-Britt Kent Hansen, Jørn Andersen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Maj-Britt Kent Hansen
29. august, 2016 - 20:27
"Kan nogen – med få ord helst – forklare hvilke fortrin Rune Lykkeberg har? Hvad er det, han kan - med ord?"
Han minder mig med få ord om Per Stig Møller. En intellektuel snurretop, der mangler kompas. Kan sige en masse fine ord, men lader de fortvivlede i stikken.

Sjovt nok læser jeg Lykkebergs anmeldelse som langt mere positiv end flertallets af dem, der hidtil har kommenteret. Og vil bruge lejligheden til at sige tak for Informations nuancerede Brinkmann-dækning.

Maj-Britt Kent Hansen

Tak – Jan, Ulla og Michael for et langt, et anderledes og et kort svar. I har på hver jeres vis belyst årsager til, at jeg slår fra.

Keld Albrektsen

Som Thomas Krag læser jeg også anmeldelsen som overvejende positiv. RL konkluderer trods alt at det er en sympatisk og meningsfuld bog, som jeg glæder mig til at læse.
Jeg vil dog ikke gå så langt, som til at rose Information for en "nuanceret" dækning af Brinkmann. I hvert fald ikke på det seneste.
Dertil var populisme-artiklen alt for langt under bæltestedet...