Interview
Læsetid: 2 min.

’Antikøbenhavneriet har taget overhånd’

Kultur
2. september 2016

Asser Amdisen, forfatter og historiker.

Uwe Delfs Jespersen

Københavneralarmen – et satirisk element på P4 Fyn – lyder, når københavneriet i medierne bliver for slemt, som når f.eks. værten i P1 Debat kalder Jammerbugten for Jammerdalen.

Men P4 Fyn graver grøfter, mener forfatter og historiker Asser Amdisen, der er gået til kamp mod antikøbenhavneriet med hashtagget #provinsklynk. Men graver #provinsklynk ikke selv grøfter? Asser Amdisen giver svar på tiltale.

– Er det ikke fair nok, at provinsen svarer lidt humoristisk igen, når medier f.eks. skriver om Femern-forbindelsen, at den vil gøre Danmark landfast med Tyskland?

»Jeg opfatter det ikke som et modsvar, men som at de leder efter noget, der kan bekræftet egne fordomme.«

– Du kalder den her københavnerkritik for ’uagtsom chauvinisme’. Men er det ikke også uagtsom chauvinisme, når TV 2 NEWS rapporterer ’oppe fra de skønne Svendborg-søer’?

»Jo, københavneriet i medierne findes da, men mit indtryk efter 31 år i provinsen og 12 år i København er, at der er laaangt flere provinsboere, der har tåbelige fordomme om københavnere, end omvendt.«

– Du siger, at P4 Fyn graver grøfter, men gør du ikke selv det med #provinsklynk?

»Jo, det er selvfølgelig en lidt polemisk facon, for P4 Fyn vil jo ikke lave ballade. De ser verden sådan, fordi de hører samme historie hele tiden. Går du i Brugsen i Kværndrup, så er der ikke andet end kæfteri om, hvor forfærdelige københavnere er.«

– København er stor og har meget. Er københavnernes skuldre ikke brede nok til at tage lidt ekstra røg?

»Jo, og den røg har københavnere taget de seneste 200 år, men nu er det politisk betydningsfuldt. Man udflytter 3.900 arbejdspladser, men det ses som utidigt skaberi, at folk bliver påvirket af det. Hvad skaber denne politiske virkelighed? Det gør det, at vi taler om københavnere, som om de er svagtbegavede caffe latte-drikkende kunstnersnobber, mens alle jyder er gode solide mennesker, der render rundt i Produktionsdanmark og betaler for de stakkels københavnere. Det er jo usandt.«

– Er din kritik af Københavner-alarmen og provinsklynk ikke bare københavnerklynk?

»Nej. Konceptet er ikke at fortælle, at provinsen er dårlig. Men der er en ubalance i diskussionen. Antikøbenhavneriet har taget overhånd og er blevet for dominerende i debatten og ikke mindst i politikken.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her