Læsetid: 11 min.

Jeg vil gerne takke Selma Lagerlöf

Når jeg tænker på Selma Lagerlöf, tænker jeg på hendes frihedskrav og frihedsarv, der løber som gyldne tråde gennem litteraturhistorien, skriver Sara Stridsberg i dette essay om den store svenske forfatterinde
’Jeg vil gerne takke Selma Lagerlöf for friheden, for den store frihedsarv, der kommer med hende. Jeg vil gerne takke Selma Lagerlöf for forsøgene på at forstå det hele menneske, for lektionerne i empati og for den store kamp for kvinders fremtid,’ skriver Sara Stridsberg.

’Jeg vil gerne takke Selma Lagerlöf for friheden, for den store frihedsarv, der kommer med hende. Jeg vil gerne takke Selma Lagerlöf for forsøgene på at forstå det hele menneske, for lektionerne i empati og for den store kamp for kvinders fremtid,’ skriver Sara Stridsberg.

Polfoto

10. september 2016

Det sker undertiden, at jeg forundres over en bog kan være så stille. Som om den bare ligger der og venter på, at nogen skal samle den op og åbne den. Stum, uskyldig, ligesom død. Som om siderne virkelig skulle vise sig at være tomme, hvis man åbnede dem. Som om der ikke fandtes en fremmed, myldrende verden af råb og stemmer og sange at falde ned i, fortabe sig og lade sig besejre af.

Den uåbnede bog afslører intet. Den råber ikke højt, som den burde. Den skælver ikke som den gør på sin inderside. Den ligner mest af alt en lille kiste. Det er lidt som at se Selma Lagerlöf på en pengeseddel: indespærret som en anden konge eller et uddødt dyr bag en glasmontre i et museum for naturhistorie: fanget, tæmmet, uskadeliggjort, monumental.

Hvis man vil få øje på en forfatter, sætter man sig selv på en håbløs opgave. Sådan er det, uanset om man leder inden for eller uden for hendes værk, og selv når forfatteren endnu ikke er ophøjet til monument og dronning af den svenske litteratur.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Michael Kongstad Nielsen
Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer