Feature
Læsetid: 8 min.

’Jeg har ikke hørt om så mange ministre, der fik en sød sms fra Anders Fogh Rasmussen’

Foto: Kim Agersteen/Polfoto

Anders Fogh Rasmussen kunne i sin tid som skatteminister »godt være lidt barsk, hvis han ikke var tilfreds med noget. For at sige det pænt. Og jeg har på fornemmelsen, at han i de ni år, der gik fra han var skatteminister, til han blev statsminister, har sagt til sig selv, at han skal arbejde lidt med sig selv,« husker tidligere departementschef Peter Loft

Kim Agersteen

Kultur
27. september 2016

I dag udkommer Anders Fogh Rasmussen med sin nye bog ’The Will To Lead’, som forsvarer USA som verdens førende leder. Men hvordan er gårdmandssønnen fra Ginnerup egentlig selv som leder? Information har talt med underordnede og iagttagere fra hans tid som skatteminister, statsminister og senest generalsekretær i NATO.

1987-1992: Politik og »rædselsregime« i Skatteministeriet

»Der er ikke noget at komme efter.« Sådan sagde Anders Fogh Rasmussen mange gange gennem sin tid som skatte- og økonomiminister og senere statsminister.

Men det var der så alligevel. I 1992, efter fem år på posten som skatteminister, blev han tvunget til at gå af grundet en sag om kreativ bogføring. Men afgangen var slet ikke nødvendig.

Det er en af pointerne i Anne Sofie Kraghs portrætbog om Anders Fogh Rasmussen, Fogh – historien om en statsminister fra 2004. Her beskriver forskellige kilder, hvordan sagen i sig selv ikke var alvorlig nok til at vælte en minister. Men embedsværket i ministeriet var så træt af Fogh, at de så at sige smed ham under bussen, da de blev afhørt i sagen.

I et helt kapitel fortæller fem anonyme embedsmænd om »rædselsregimet« under den dengang kun 34-årige Fogh. En af dem fortæller blandt andet, hvordan Fogh, da han blev minister, optrådte som nok »det dummeste svin i nyere tid«.

»Han var helt nådesløs og skabte et rent rædselsregime. Han gjorde sig så forhadt med sine holdninger til skattesystemet og embedsmandsværket. Han havde en karakteristik af folk som uduelige. I hans verden var Skatteministeriet en socialdemokratisk blodsugningsmaskine inficeret af Robin Hood-typer, der ikke ville rette en skude, som havde sejlet samme vej i 40 år. Han glemte, at han var administrativ chef for 15.000 ansatte og så udelukkende sig selv som politisk magtmenneske, der skulle omvende systemet,« lyder beskrivelsen.

Skatteministeriets tidligere departementschef Peter Loft, der dengang var Foghs ministersekretær, vil ikke personligt kalde det et rædselsregime, men man kunne i hvert fald godt kalde det en form for brat opvågning for medarbejderne i Skatteministeriet, da Fogh kom til, fortæller han. Det skyldtes blandt andet Foghs sammenlægning af Told- og skattevæsenet, som blev ført med »hård hånd«, og som resulterede i en »transitionsperiode«, der ikke var helt nem for alle, fortæller Peter Loft.

Men også Foghs generelle syn på embedsværkets rolle var noget helt nyt.

»Holdningen i ministeriet dengang var grundlæggende: Lav fagligt rigtigt arbejde, og så må ministeren sgu selv ligge og rode med, hvordan det kan bruges politisk. Og det var jo bestemt ikke en tilgang, der passede Fogh. Han så ministeriet som et politisk sekretariat. Det skulle også kunne bruges til andet og mere end at sidde og lave nørdet skattelovgivning,« fortæller Peter Loft, der beskrives som en af de eneste, der kunne tage »lidt pis« på Anders Fogh Rasmussen i tiden som skatteminister.

Loft skrev for eksempel for sjov en aftale med den tidligere tyske kansler, Konrad Adenauer, der døde i 1967, ind i Foghs kalender. En anden gang udskiftede Loft et billede af Foghs datter med et billede af Pia Gjellerup på en sang, som skatteministeren havde lavet. Det kom Loft »egentlig meget godt fra«, siger han selv:

»Men han kunne godt være lidt barsk, hvis han ikke var tilfreds med noget. For at sige det pænt. Og jeg har på fornemmelsen, at han i de ni år, der gik fra han var skatteminister, til han blev statsminister, har sagt til sig selv, at han skal arbejde lidt med sig selv. I Statsministeriet er det min opfattelse, at han var meget omgængelig og behagelig. Og det er nok ikke det, nogle vil sige om tiden i Skatteministeriet«.

Anders Fogh Rasmusssen kunne lide at sætte flueben som statsminitser.

Anders Fogh Rasmusssen kunne lide at sætte flueben som statsminitser.

Jens Dige

2001-2009: En »umådeligt« dygtig leder i Statsministeriet

De beskrivelser, der går igen, når man taler med politikere og andre, som var tæt på Fogh i hans tid som statsminister, handler om hans evne til at lægge en plan og så følge den ud i livet.

Han var en »klar leder, der vidste, hvor han ville hen«, siger Per Stig Møller, der var konservativ udenrigsminister under Fogh. Og man var »aldrig i tvivl om retningen og rammen«, fortæller Jens Rohde (R), som var politisk ordfører for Venstre fra 2001 til 2006.

Til gengæld oplevede Rohde, at der var rigtig meget plads til at boltre sig inden for den ramme, der var sat af Anders Fogh Rasmussen, og til tider også »køre solo«.

»Jeg var ofte uenig med Anders om mange ting. Og det havde vi så gode drøftelser om. Men nogle gange, når han havde argumenteret sine ting hjem, måtte jeg bare nå til den konklusion, at okay. That's why you are the boss. Han havde fantastiske strategiske evner og kunne se det længere perspektiv i de ting, man gjorde. Og sådan er det jo med stærke ledere. Og det var det, han var så umådelig dygtig til. Til at lede,« siger Rohde.

Ifølge professor emeritus i statskundskab fra Aarhus Universitet Jørgen Grønnegård Christensen var Fogh som regeringsleder helt anderledes end den tidligere konservative statsminister, Poul Schlüter. Mens Schlüter havde et stærkt fokus på »processer« og tog udstrakte hensyn til de mindre partnere i regeringssamarbejdet, havde Fogh i stedet blik for »procedure«.

»I starten af 00'erne var der et stort fokus på, at Fogh arbejdede ud fra en drejebog, som blev fulgt til punkt og prikke. Han sad mere eller mindre og satte flueben. Og det er procedureorienteringen. Til gengæld havde han ikke det samme blik for samspillet i regeringen. Det betød, at den konservative juniorpartner måtte danse efter den melodi, som blev spillet af statsministeren,« fortæller Grønnegaard. Hvis han skal sammenligne Fogh med en tidligere statsminister, så er det Jens Otto Krag.

»Ligesom Fogh havde Jens Otto Krag en stor saglig kapacitet. Han kunne sætte sig ind i sagerne,« siger Grønnegård Christensen.

Han bakkes op af en kilde fra Venstre, der ønsker at være anonym, og som mener, at Anders Fogh Rasmussen i udpræget grad kiggede på de lange linjer. Han lagde en strategi, og så eksekverede han den stort set, som han havde planlagt det.

»Hans evne til det er meget stor – måske den største af alle statsministre siden Jens Otto Krag eller sådan noget,« siger kilden, der klart mener, at ministre vil føle, at Lars Løkke Rasmussen (V) er mere inddragende som statsminister, end Fogh var.

»Der var mange ministre, der havde en følelse af, at de kun hørte fra statsministeren på to tidspunkter: De fik at vide, at her er et regeringsgrundlag, og nu går du bare i gang med at udføre den tjekliste, og hvis jeg ikke hører fra dig, går jeg ud fra, at der ikke er nogen problemer. Og så hørte de fra ham, hvis der så var problemer. Jeg har i hvert fald ikke hørt om så mange ministre, der fik en sød sms fra Anders Fogh Rasmussen.«

Man kan ifølge Jens Rohde slet ikke sammenligne Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen.

»Det tåler ingen sammenligning overhovedet. Når det kom til lederskab både for landet og for gruppen som helhed, så kommer Anders simpelthen fra en anden planet. Han er en umådelig dygtig leder,« siger Rohde.

Foghs måde at lede på i Danmark var ikke altid helt gearet til forholdende i NATO.

Foghs måde at lede på i Danmark var ikke altid helt gearet til forholdende i NATO.

Virginia Mayo

2009-2014: NATO fik ikke en diplomat, men en politiker

I sommeren 2009 blev måneders spekulation endelig bekræftet. Anders Fogh Rasmussen forlod dansk politik til fordel for en post som generalsekretær for NATO – efter sigende den højeste internationale post, en dansker nogensinde har bestredet. Og en post, som han har bestredet relativt succesfuldt, mener professor i international politik ved Københavns Universitet Mikkel Vedby Rasmussen, som vil kalde Anders Fogh Rasmussen for en »gammeldags type politiker«.

»Det er en mand, der kan sit stof, som går op i at kunne briefet og håndakten. Han er ikke facebook-generationen af politikere. Det handler om resultater og om politik som håndværk,« siger han og tilføjer, at alle anmeldelser af Fogh som generalsekretær gik på præcis det samme.

»Han er jo ikke så meget en diplomat. Tit er det jo politikere, der har været udenrigsministre eller højtstående diplomater af anden slags, der ender på den post. Og man kan sige meget om Anders Fogh, men diplomat er jo nok ikke det første ord, der falder én ind,« siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Fabrice Pothier, der var leder af den politiske planlægning i Foghs kontor i NATO, og som nu er ansat i Foghs rådgivningsvirksomhed, Rasmussen Global, vil også kalde Fogh for en politiker frem for en diplomat.

»Statsoverhovederne ønskede jo en politiker mere end en diplomat på posten. De ville have en af deres ligemænd for bordenden i NATO,« siger han og peger på, at det gør det lettere at få de store lande til at blive enige om en aftale, når generalsekretæren kan arbejde direkte med hovedstæderne og ikke behøver kun gå gennem de diplomatiske strukturer.

Men det er også en offentlig hemmelighed, at der var ambassadører fra store europæiske lande, der syntes, han var en udfordring at være sammen med. Det siger Mikkel Vedby Rasmussen.

»Det, tror jeg, var et udtryk for, at han efterfulgte en generalsekretær, som ikke have trådt nogen som helst over tæerne nogensinde. Det var Fogh til gengæld ikke så bange for. Og det er vel en overordnet lederpointe. Det er ikke et mål at være elsket, men et mål at få gennemført nogle ting. Det, synes jeg, var han meget bevidst om og gjorde godt. Det lykkedes så ikke hver gang, men det kan man vel heller ikke forvente,« siger Mikkel Vedby Rasmussen og nævner Foghs planer om et såkaldt smart-defence som et af de områder, hvor det er gået mindre godt for Fogh i NATO. Det handlede blandt andet om, at alliancens medlemmer i højere grad skulle lave fælles indkøb.

»Jeg tror, at han forestillede sig, at når han satte denne idé op, så ville alliancen og bureaukratiet i Bruxelles rette ind og finde løsninger, der kunne fylde den idé ud. Det er vel en opskrift, han havde brugt mange gange hjemme i Danmark. Men den virkede ikke i NATO. Så der var noget i oversættelsen fra at være regeringschef og til at være leder af en international organisation som NATO, som ikke helt fungerede,« siger Mikkel Vedby Rasmussen. Han fremhæver til gengæld, at Fogh var i stand til at give alliancen »kant« og samle NATO om for eksempel sin Ruslands-politik, der fik de østeuropæiske lande til at føle sig mere set.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Anders Fogh Rasmussen selv, der i disse dage er i USA for at promovere The Will To Lead.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Bækgaard

han var og er dygtig til politiske projekter. Det kan man ikke benægte. Om man er enig med ham eller ej så gennemførte han jo netop det han ønskede. Der er jo et par skeletter i skabene der vælter ud, og så må vi jo se på dommen over dette.

Peter Bækgaard, hvori bestod hans kunnen?

Flemming Berger, Morten Bo Johansen, Allan Stampe Kristiansen, Finn Hansen, Torben Skov og Arne Lund anbefalede denne kommentar

Fogh - den kolde krig retro.

Torben K L Jensen

"fra socialstaten til minimalstaten" - en instruktionsbog i destruktion af et samfund var hvad han efterlod og en forsvarspolitik der gik fra fredelig til aggressiv for at dyrke sin egen karriere blev hans eftermæle der burde at ende i en skamstøtte til eftertanke for kommende politikere på Borgen.

Mattia Guidarelli, Flemming Berger, Karsten Aaen, Britt Kristensen, Morten Bo Johansen, curt jensen, Arne Lund, Hanne Ribens, Allan Stampe Kristiansen, Torben Bruhn Andersen, Finn Hansen, Torben Skov og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar

Er det den, Lars Løkke følger? - mon ikke han har gjort den værre - minimalstaten. Var det måske på på tide at kortslutte dette misfoster?

Måske skulle man netop anklage Fjoghet for NPM styret. Det var især ham,der indførte kontroltyranniet med en masse høvdinge og næsten ingen indianere.
Resultat: de offentlige udgifter eksploderede.

Mattia Guidarelli, Karsten Aaen, Niels Duus Nielsen, curt jensen, Hanne Ribens, Allan Stampe Kristiansen, Torben Bruhn Andersen, Torben Skov, Anne Eriksen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Det er vel ikke for sent, at rejse en skamstøtte over Fogh.

Jaaah. det bliver jo sikkert en best seller i Rusland. en politiker/diplomat der kun vil have skys kapper på mod solned gangen. Jeg er så glad for jeg ALDRIG stemmet på den mand.

"I dag udkommer Anders Fogh Rasmussen med sin nye bog ’The Will To Lead’ "

Mon Information også vil gøre gratis reklame for mig, når min bog udkommer en dag?

Morten Bo Johansen

Dygtig leder? De fleste økonomer er enige om at Fogh misrøgtede et historisk opsving som gjorde at Danmark fil en særlig hård landing under finanskrisen [1]. Mageløst inkompetent var han.

Fogh har manipuleret med fakta omkring den folkeretsstridige Irak-krig og brugt et muslimhaderparti som Dansk Folkeparti til at skaffe sig et minimalt flertal for at angribe et muslimsk land, udelukkende for at fremme sine egne ambitioner om at blive generalsekretær i NATO. Det bliver ikke mere ulækkert!

Fogh er været med til at skabe IS, og nu angriber han Obama for det!

Men hver gang han konfronteres med disse udsagn går hans ulidelige, brægende stemme i fuldstændig afvisningsmodus: Fogh har aldrig gjort noget galt, ifølge ham selv. Dette er sociopatens primære adelsmærke - aldrig at kunne erkende fejl. Hvis noget går galt, er det altid nogen andres skyld.

Manden er det værste der nogensinde er overgået Danmark og dansk politik. Intet mindre.

[1] http://www.politiko.dk/nyheder/oekonomer-fogh-forvaerrede-krisen

Mattia Guidarelli, Jette M. Abildgaard, Flemming Berger, Peter Wulff, Karsten Aaen, Britt Kristensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Morten Bo Johansen

...og jeg glemte at nævne at Fogh også var ansvarlig for de helt ansvarløse nedskæringer i Skat, som nu har kostet det danske samfund et tocifret milliardbeløb.

Mattia Guidarelli, Jette M. Abildgaard, Flemming Berger, Karsten Aaen og Britt Kristensen anbefalede denne kommentar