Baggrund
Læsetid: 6 min.

Retssagen mod Yahya Hassan: ’Så skyd, Yahya! Så skyd!’

Vidne nægter at have rørt digteren Yahya Hassan, som til gengæld hævder, at det var nødværge, da han affyrede skud mod ham. Mandag blev retssagen mod Yahya Hassan indledt i Aarhus
Retssagen mod den 21-årige Yahya Hassan begyndte i går i Aarhus. Digteren har siddet varetægtsfængslet siden marts i år, hvor den skudepisode, han er anklaget for, fandt sted.

Retssagen mod den 21-årige Yahya Hassan begyndte i går i Aarhus. Digteren har siddet varetægtsfængslet siden marts i år, hvor den skudepisode, han er anklaget for, fandt sted.

Joachim Ladefoged

Kultur
6. september 2016

Retssagen mod den 21-årige digter Yahya Hassan blev mandag indledt i retten i Aarhus. Anklageskriftet består af 35 punkter, hvoraf de to tungeste omhandler skudepisoden i Trillegården den 20. marts i år, hvor en 17-årig mand blev skudt i foden.

Yahya Hassan har siden udgivelsen af sin digtsamling, Yahya Hassan, i 2013 og hans opstilling som folketingskandidat i 2015 været en kontroversiel stemme i samfundsdebatten.

Hovedpersonen mødte op i retten i mørkeblåt jakkesæt, blå skjorte og med håret samlet i en hestehale. Han virkede rolig og selvsikker og var velformuleret som altid, da han fremlagde sin sag for dommeren og de ca. 50 fremmødte i salen. Blandt tilhørerne var Hassans mor og en bror.

Morgenen begyndte med, at anklageren gennemløb de i alt 35 anklagepunkter. Det første sagsforhold handlede om Yahya Hassans selvbetjening på baren Under Masken i Aarhus i 2015 – en drink og en fadøl til en værdi af 64 kroner.

De øvrige sagsforhold i nogenlunde samme størrelsesorden (enkelte mere alvorlige) blev derefter gennemgået én for én; anklagerne bestod for det meste af færdselsforseelser, besiddelse af hash til eget forbrug, forstyrrelse af den offentlige orden og overtrædelser af det tilhold, som Hassan har over for en ekskæreste.

Yahya Hassan erkendte sig skyldig i alle de mindre overtrædelser i det omfang, som anklagemyndigheden fremlagde dem – som han sagde: »Jeg erkender bagatellerne og vil ikke bruge tid på at redegøre for småuenigheder.«

Pizza og pistol

Anklageren vendte herefter tilbage til de mest alvorlige punkter i sagen, anklagepunkterne 32 og 33. De drejer sig om skudepisoden den 20. marts i år, hvor Yahya Hassan er anklaget for at have affyret tre til fem skud fra en skarpladt pistol på Kappelvænget i Aarhus Vest.

Ifølge Hassans egen forklaring skulle han ned og hente en pizza, da han blev overfaldet og i nødværge affyrede skuddene. Det ene skud strejfede forurettede – en på det tidspunkt 17-årig mand – på låret, mens det andet ramte ham i højre fods hæl. Yahya Hassan blev senere anholdt i et sommerhus på Djursland.

Ved anholdelsen havde han synlige skader i ansigtet og på kroppen, og de blev sammen med luftfotos fra gerningsstedet gennemgået i retten.

Nogle af skaderne var friske og stammede angiveligt fra det overfald, som skulle være gået forud for skudepisoden. Andre – som knoglebrud på højre hånd, kraveben og ribben – stammede fra et overfald nogle uger forinden, hvor Hassan blev slemt tilredt under en varevogn.

Ifølge Hassan selv var han derfor »invalideret og forsvarsløs«, da skudepisoden fandt sted, og han »handlede i affekt«.

Spørgsmålet i retten i går morges var selvfølgelig, hvorfor Yahya Hassan overhovedet havde en skarpladt pistol i bukselinningen, da han gik ud for at købe en pizza den pågældende aften.

Digteren forklarede det med, at han i løbet af de seneste tre år er blevet udsat for så mange overfald, at han er »bange for sit liv«. På listen over tidligere attentatforsøg er bl.a. et knivoverfald på gågaden i Aarhus og en påsat brand i familiens lejlighed.

’Jeg er forfulgt’

Yahya Hassan har desuden ifølge eget udsagn ikke følt stor opbakning fra politiet: »Jeg føler ikke, at jeg har fået den beskyttelse, som enhver borger i et retssamfund har krav på,« sagde han. Selv ikke, da han i 2015 i en periode var under beskyttelse af PET.

»Det kan godt være, at jeg har overtrådt lovgivningen. Det står jeg til ansvar for. Men det er mig, der er blevet overfaldet. Det burde være tydeligt for det meste af Danmark, at jeg er en forfulgt mand. Det ville de fleste mennesker blive nedbrudt af.«

Ifølge Yahya Hassan blev han ramt af slag i ansigtet og på overkroppen, da han trådte ud af pizzeriaet i Trillegården. Han genkendte personen som »en ballademager fra området«. Manden tog derefter en genstand op af lommen, som Hassan ikke kunne se. Hassan forklarede, at han forsøgte at slippe væk, men blev omringet af flere personer »fra samme slæng«.

I retten blev der vist optagelser fra forurettedes mobiltelefon. Den første optagelse er 51 sekunder lang. Derefter er der en pause på 12 sekunder, hvor mobilen modtog et opkald. Næste videoklip er 13,8 sekunder langt. På den første film ser man Yahya Hassan med armen i slynge og noget, der glimter som sølv i hans ene hånd. Han vifter med pistolen.

Manden, der filmer, råber til ham: »Så skyd! Så skyd, Yahya! Så skyd! Så skyd, Yahya!« mange gange. »Jeg vil gerne se, om du tør skyde. Er det hele bare bluff eller hvad? Er det bare bluff?«

I videooptagelsen går Hassan væk, mens kameraet følger efter ham rundt om hjørnet. Til sidst i optagelsen kan man høre den anklagede råbe: »Hallo, jeg er svækket, lad mig være. Min arm er brækket. Lad mig være. Min arm er brækket, jeg er truet, jeg er bange.«

I den næste optagelse er Hassan imidlertid mindre frygtsom. Han går frem mod kameraet og råber: »Jeg pløkker dig! Jeg pløkker dig!«

Ingen engel

Da anklageren i går spurgte Hassan, hvorfor han i den anden videooptagelse pludselig var blevet den aggressive part, som bidrog til at tilspidse situationen, svarede han, at det var en forsvarsreaktion: »Jeg er bange for at ende på jorden. For så kommer jeg ikke op igen.«

Forurettede fortalte en anden historie, da han blev vidneafhørt. Manden, som i dag er 18 år, men var 17, da skudepisoden fandt sted, ankom ti minutter for sent til sin vidneafhøring iført jeans, grå sweatshirt, en stor guldkæde og markerede briller. Han nægtede at have slået – eller i det hele taget rørt – Yahya Hassan den 20. marts.

Ifølge forurettede var der ingen andre involveret i skudepisoden. Den mand, man kan se i baggrunden på videooptagelserne, er pizzabageren, lød det.

Grunden til, at den 18-årige valgte at filme Hassan, var, fordi han selv var utryg: »Hvis han prøver på et eller andet, så kan jeg altid dokumentere det,« lød hans forklaring.

Forurettedes vidneafklaring var ikke så klar som Yahya Hassans. Da han blev konfronteret med forklaringer, han havde givet ved tidligere vidneafhøringer hos politiet, mente han, at der måtte være tale om misforståelser. For eksempel om grunden til, hvorfor han ikke ville udlevere sin telefon til politiet.

Til spørgsmålet om, hvorfor han gentagne gange i videoen opfordrer Yahya Hassan til at skyde, svarede han, at han i situationen var bange og fyldt med adrenalin.

Hassans forsvarer henledte herefter salens opmærksomhed på en tidligere vidneafklaring til politiet, hvor forurettede angiveligt har sagt, at det ville kunne skade Hassans karriere, hvis han filmede ham. Forurettede kunne i går ikke huske det og kunne derfor hverken be- eller afkræfte udsagnet.

Han mente ikke, at Yahya Hassan havde været lige så udsat, som han gav udtryk for. Når han i videooptagelsen råber, at han er svækket og bange, var det ifølge forurettede ikke andet end skuespil, fordi Hassan vidste, at han blev filmet: »Han skal ikke spille engel, når han ikke er bedre end andre.«

’Han var presset’

Dagens sidste vidne var Gyldendals litterære direktør, Johannes Riis. Han har kendt Yahya Hassan i tre år og fulgt hans liv tæt; både på Facebook, over telefonen, og når Hassan med jævne mellemrum er kommet forbi kontoret i København – med eller uden PET-livvagter.

Johannes Riis har længe været urolig for Hassan: »Jeg har kunnet mærke, at han var presset og oprevet og følte sig truet på livet,« sagde han.

Det var Riis, som i sin tid opfordrede Hassan til at kontakte PET og PEN, og han var bekymret, da digteren tidligere på året fortalte, at han ville flytte tilbage til Aarhus.

Anklageren påpegede derefter, at Riis i tidligere afhøringer har brugt ord som »urealistisk« og »paranoid« om Hassans opførsel, men, slog Riis fast i retten mandag, »det har uden tvivl været med god grund«.

Der er afsat tre dage til retssagen imod Yahya Hassan. Næste gang, retten mødes i sagen, er torsdag kl. 09.00. Der falder dom i sagen den 20. september.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

At rette smed for bager
Sagen viser, om ikke andet, tingsliggørelsen af voldspotentialet ude i paralleliteten og én af årsagerne til, at visse medborgere er nødt til at søge PET-beskyttelse i dette ellers så fredelige samfund, men hvor ’katten’ desværre har slæbt en masse kulturfremmed kriminel energi ind …

Vi er nødt til at forholde os til, at mange af de ballademagere og kriminelle, der bor i Trillegården, er født og opvokset i Danmark, og det er dermed det danske samfunds opgave at samle dem op, der lider under omsorgssvigt eller på anden måde giver anledning til bekymring. Nogle steder er man bedre til den slags end andre. I øvrigt er Yahya Hassan og andre mørklødede skribenter og kendisser også i skudlinien fra ekstreme højrenationalister, så det er ikke særlig enkelt. Jeg håber på en retfærdig dom.

Søren Kristensen

Den er svær. Men under alle omstændigheder en passende lejlighed til at undersøge om digteren er blevet tilbudt passende beskyttelse.

Henrik L Nielsen

Manden har levet i frygt. Berettiget eller ej. Det er det kun få af os der kan sætte os ind i. Heldigvis. Så indtil vi har hørt den endelige dom, og hørt hans fulde forklaring, så er den her svær at sætte etikette på.
At påstå at den her slags kriminalitet skulle være noget specielt tilført, er det lidt svært ikke at smile af. Masser af problemstillinger har ført hertil ud over en masse kulturfremmed kriminel energi. Frikadelle danskere (som mig selv) er lige så gode til vold og politisk chikane.