Læsetid: 8 min.

Studielivet førte kvinder ind i modstandskampen

Universiteterne udgjorde en vigtig platform for rekruttering af folk til modstandsbevægelsen under Anden Verdenskrig. Kvindelige studerende agerede alt fra kurerer over sygeplejersker til sprængstofeksperter og trak på den viden, de havde med sig fra studierne
Den 31. oktober 1944 angreb det britiske luftvåben Aarhus Universitet. Her havde det tyske sikkerhedspoliti Gestapo i 1943 beslaglagt kollegiebygningerne 4 og 5, hvorfra de i 1944 var godt i gang med at optrevle hele den jyske modstandsbevægelse. Bygningerne og Gestapos arkiv over modstandsbevægelsen blev jævnet med jorden, og omkring 75 mennesker mistede livet – heriblandt 11 danskere. I dag er det eneste synlige spor et skudhul i et rækværk på en af kollegiebygningerne.
9. september 2016

En sommerdag i 1938, mens hun stadig gik i gymnasiet, ændrede Hedda Lundhs livsbane sig for altid.

Hun var vokset op i et trygt middelklassehjem på Sjælland, men under en udveksling i Wittenberg i Tyskland forelskede hun sig i en ung mand, der bar sort uniform.

Hendes kærlighed bristede, da han på en af deres cykelture med glæde og stolthed viste hende en nedbrændt synagoge.

Kimen til hendes modstand mod nazismen var lagt. Få år senere var Hedda Lundh – der nu var gået i gang med at studere Litteratur ved Aarhus Universitet – blevet ekspert i sprængstof.

Universitetet var som andre institutioner i samfundet under pres og påvirket af besættelsen. Men det var også et sted, hvor kulturel og politisk modstand mod nazismen blomstrede, og hvor mænd såvel som kvinder blev introduceret og rekrutteret til modstandskampen.

Om dagen var Hedda Lundh litteraturstuderende, om aftenen og natten udførte hun sit farlige undergrundsarbejde. Det var flere gange ved at gå galt. En aften kørte hun med cykelkurven fuld af sprængstof og instruktionsmateriale direkte ind i en tysk razzia:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu