Læsetid: 5 min.

'Stik dine homoerotiske undertoner skråt op, ms. Rowling'

Advarsel! Denne artikel indeholder en enkelt spoiler, og den kommer her: 'Harry Potter and the Cursed Child' er ikke en homoseksuel kærlighedshistorie. Og så alligevel
Med den nyeste tilføjelse til Harry Potter-universet håbede mange slash fiction-fans, at de endelig fik den kærlighedshistorie, de hungrede efter.

Med den nyeste tilføjelse til Harry Potter-universet håbede mange slash fiction-fans, at de endelig fik den kærlighedshistorie, de hungrede efter.

chouette-e/deviantart.com

9. september 2016

I centrum for handlingen i den nye Harry Potter-bog, som egentlig er et teatermanuskript, finder man Harry Potters og Draco Malfoys sønner, henholdsvis Albus og Scorpius.

I modsætning til deres fædre har de to drenge et særdeles varmt og kærligt forhold til hinanden.

Som Information tidligere har skrevet, findes der et ret stort miljø på internettet, for folk, primært kvinder, som dyrker den seksuelle spænding, de mener, der findes mellem Harry Potter og Draco Malfoy. Her skriver de erotiske og romantiske historier, hvor de to ærkefjender langt om længe får hinanden.

Slash fiction hedder det. Og der findes alle tænkelige par. Selvom Harry og Malfoy er det ubetinget mest populære par, så har deres sønner også altid eksisteret som et par i periferien af fankulturen.

Sønnerne, som blev introduceret i den stærkt forhadte epilog i den syvende bog, har nemlig altid udgjort en oplagt mulighed for at rette op på deres fædres store ulykke – at de ikke fik hinanden til sidst.

Harry Potters søn, Albus, udvikler et meget kærligt forhold til Draco Malfoys søn, Scorpius, i Harry Potter and The Cursed Child.

Upthehillart/tumblr.com

Beskyldninger om ’queerbating’

Derfor har mange slash fiction-fans læst Harry Potter & The Cursed Child med hjertet helt oppe i halsen, for her ser det vitterligt flere gange ud til, at de endelig får den kærlighedshistorie, de altid har drømt om.

De to 14-årige drenge kan ikke leve uden hinanden, og flere scener har fokus på at vise, hvor elendigt de har det, når de ikke er sammen. De er »heartbroken«, da de i en periode ikke må se hinanden, og de krammer hinanden med »fierceness«. Der er sågar flere scener, hvor de to unge drenge erklærer deres dybe kærlighed til hinanden.

Men, som det blev afsløret i starten af denne artikel, så ender historien med at afmontere forestillingen om, at der er mere i den kærlighed end blot venskab.

Queerbating

Det har fået flere fans til at hævde, at forfatterne J.K. Rowling og Jack Thorne 'queerbater'. En betegnelse, som dækker over det fænomen, at mainstreammedier kan finde på at skabe en homoerotisk spænding mellem to karakterer af samme køn med det formål at lokke ikkeheteroseksuelle seere til. Dog uden at have nogen intentioner om at lade de to karakterer få hinanden.

»Ikke nok med at forfatterne ikke havde modet til at danne det mest oplagt par i historien, så lavede de ovenikøbet en kujonagtig manøvre på de sidste par sider for at tilfredsstille det heteroseksuelle publikum. 'Men sig mig, queerlæser,' spørger de, 'er du da ikke glad for alt den queerundertone, vi har givet dig?' Nej. Jeg er fandeme ikke tilfreds. Jeg er pisserasende,« skriver canadiske Malory Beazley, redaktør på FAN/FIC Magazine, i sin anmeldelse af bogen og fortsætter:

»I kan tage jeres undertone og stikke den skråt op. Ligesom med epilogen i Harry Potter og Dødsregalierne får denne her historie også i sidste øjeblik en sød lille heteronormativ indpakning. Jeg brækker mig,«

Med den nyeste tilføjelse til Harry Potter-universet håbede mange slash fiction-fans, at de endelig fik den kærlighedshistorie, de hungrede efter.

incaseyouart/tumblr.com

Fan: Det sårer mig

Og hun er ikke alene om at føle sig snydt. 20-årige Jack Chellman, der både identificerer sig selv med Gryffindor og er homoseksuel, føler sig direkte forrådt af J.K. Rowling. I et åbent brev til Rowling anklager han hende for, at hun med sin historie opfordrer til at fornægte homoseksuelle følelser.

»Jeg ville ønske, at jeg bare kunne grine af mine egne forventninger om, at det her var en homoseksuel kærlighedshistorie. At jeg kunne skubbe det til side som en ung mands længsel efter at være præsenteret, som han ikke behøver. Men det kan jeg ikke. Det sårer mig rent faktisk, fordi det forhold, som du opbygger mellem Albus og Scorpius, er mere end blot en spildt mulighed for LGBQT-repræsentation,« skriver Jack Chellman i sit åbne brev til forfatteren.

»Du skrev en homoseksuel kærlighedshistorie. Du rev os alle med i kraft af den kærlighedshistorie. Og så fortalte du os, at det var uacceptabelt. Manuskriptet ender med at tage de heteroseksuelles parti, og ved at gøre det så fortæller du os, at der er en bestemt måde at gøre tingene på her i verden. At hvad enten vi vil det eller ej, så er heteroseksualitet det normale, det naturlige og det uundgåelige.«

Potentiale til at overgå deres fædre

En af de helt centrale personer i Harry Potter-slash-miljøet går under pseudonymet Vaysh. Hun har skrevet over 70 homoerotiske historier om hankønsvæsnerne fra Harry Potter-bøgerne – også en del om Albus og Scorpius.

Bag pseudonymet Vaysh gemmer der sig en 52-årig kvinde fra Tyskland ved navn Lisa, som ikke ønsker sit fulde navn i avisen, da hun gerne vil holde sin privatperson adskilt fra sit slash-forfatterskab. Til daglig redigerer hun andre folks kriminalromaner. Hun er bestemt ikke skuffet over den nye tilføjelse til Harry Potter-universet.

»Hvis Rowling og Thorne havde gjort de to hovedpersoner Albus og Scorpius eksplicit homoseksuelle, så var stykket kommet til at handle om homorepræsentation. Og Rowling ser det tydeligvis ikke som hendes opgave at være bannerfører for homoseksuel repræsentation.«

Til gengæld mener Lisa (aka Vaysh), at Thorne og Rowlings manuskript har skabt grobund for en hel masse ny slash fiction.

»Jeg er glad for, at Rowling turde beskrive sådan et intimt og kærligt venskab mellem Albus og Scorpius uden at være bange for, at sådan et venskab mellem to drenge ville blive læst som homoseksuelt. Med The Cursed Child har hun givet slash-fans en verden af materiale at arbejde videre med og noget, som vi kan basere en masse nye Albus/Scorpius-historier på.«

200 nye historier

På tumblr.com, hvor der findes et stort og vibrerende slash-miljø, er der mange, der er frustrerede over, at Harry Potter-universet ikke fik sit første officielle homoseksuelle par (Rowling har jo godt nok sagt, at hun altid har tænkt på Dumbledore som homoseksuel, men det fremgår ikke af bøgerne, hvorfor det ikke rigtig tæller).

Men noget tyder på, at Lisa har ret i, at Harry Potter and the Cursed Child har givet nyt liv til slash-miljøet. For selvom de to sønner i bogen er plaget af at leve i deres fædres skygge, så ser det ud til, at de har potentiale til at blive endnu større end dem inden for slash-miljøet.

Albus og Scorpius har altid levet et stille liv i fankulturen, men siden bogen blev udgivet for godt en måned siden, er der blevet tilføjet over 200 nye historier, så der nu ligger 1069 Albus/Scorpius-historier tilgængelige på det populære forum for fanfiktion archiveofourown.org.

Der er dog stadig lang vej op til de 30.429 Harry/Draco-historier, der ligger på siden. Men som en bruger skriver på tumblr.com:

»Scorbius/Albus is even gayer than Draco/Harry and I love it!«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer