Feature
Læsetid: 3 min.

USA-eksperternes yndlingsjokes

Information har bedt tre iagttagere af den aktuelle valgkamp genfortælle den sketch fra amerikanske præsidentvalgkampe, de griner mest ad
Kultur
3. september 2016

Kristian Madsen, USA-korrespondent på Politiken

– Hvad er din yndlingssketch fra amerikanske præsidentvalgkampe?

»Min favorit er uden sammenligning Larry David, der spiller Bernie Sanders i Saturday Night Live og Kate McKinnons magtssyge Hillary Clinton-efterligner, der uden held prøver at vinde folkets kærlighed. Larry David spiller Bernie Sanders helt perfekt. Han holder en tale om, at han er så autentisk, at han kun har ét par rene underbukser, han render rundt med, mens han går og tørrer alt sit tøj på radiatoren. Hillary står ved siden af og prøver at være lige så ægte, men er i virkeligheden en falsk robot. Hun siger i begyndelsen: ’Jeg glæder mig virkelig meget til at vise jer den side af min person, som mit hold og jeg har opfundet i anledning af denne debat.’«

Sketchen var med til at slå en fortælling fast om, at Bernie Sanders er den her ægte person, der taler fra hjertet og siger ærlige ting, selv om de er skøre, mens Hillary er en falsk karakter, der desperat prøver at være elsket.«

– Det går meget på deres person. Kan satire også levere politisk substans?

»Saturday Night Live er mere klassisk, mens The Daily Show har ramt et publikum af unge mennesker, der samtidig er meget oplyste. Der er undersøgelser, der viser, at mange unge amerikanere har deres viden fra nogle af de her shows, fordi de går ind på temaer, som de brede amerikanske medier ikke er særligt gode til at dække.«

 

Peter Kurrild-Klitgaard, professor på Københavns Universitet

– Hvad er din yndlingssketch fra amerikanske præsidentvalgkampe?

»Det er en fra Saturday Night Live i 1988, hvor komikerne Jon Lovitz og Dana Carvey spiller Michael Dukakis og George Bush den ældre. Her ser man de to præsidentkandidater debattere i en tv-duel, som er bygget over en faktisk duel. George Bush den ældre vikler sig ind i labyrinter af sætninger, hvor han ikke kan komme ud. Han gentager sig selv helt vildt, indtil Dukakis-parodien siger noget, som Dukakis ikke sagde i virkeligheden, men som alle har tænkt i den situation: ’Jeg kan ikke tro, at jeg taber til den mand!’

Den ældre George Bush var ikke særligt god til at formulere sig. Der går historier om, at der var lidt ordblindhed i familien. Dukakis var derimod meget velformuleret, men tabte valget. Sætningen indkapsler hele valgkampen i 1988. Folk refererer ofte til den, og hver gang jeg ser den, griner jeg.«

– Kan amerikansk politisk satire noget, som almindelige nyheder ikke kan?

»I disse dage er det svært at kende forskel på, hvad der er satire, og hvad der er egentlige nyheder. Først og fremmest Trump, der går stik imod alt, hvad en normal politiker vil gøre eller sige. For eksempel da han begyndte at skælde ud på en mor med en grædende baby under en tale. De fleste politikere ville have selvdisciplin nok til at lade være med at skælde ud på en mor med en baby. Han leverer satiren selv.«

 

Derek Beach, professor på Aarhus Universitet

– Hvad er din yndlingssketch fra amerikanske præsidentvalgkampe?

»Den fedeste og mest rammende er den med Sarah Palin tilbage i 2008, hvor Tina Fey spiller Palin og siger ’I can see Russia from my house’. Hvis man skal tage en sketch fra denne valgkamp, så har Saturday Night Live lavet en rimelig god karakteristik af Trump, der hedder ’Racists for Trump’, men ellers har det faktisk været svært at gøre grin med ham, for han klarer det så godt selv.«

– Tror du, at den politiske satire har en effekt?

»Sarah Palin kunne aldrig nogensinde vende tilbage til politik for alvor, fordi hun blev latterliggjort. Trump er endnu ikke kommet så langt ud, for han er sin egen værste karikatur. Han siger de mest utrolige ting, og så trumfer han det igen og igen. Sådan nogle som Stephen Colbert og John Oliver laver nogle rimelig bidende analyser af Trump, men de lader ham mest bare tale for sig selv.«

I en tidligere udgave af denne artikel skrev vi, at Dave McCarthy spillede George Bush i Saturday Night Live i 1988. Der skulle selvfølgelig have stået Dana Carvey. Vi beklager fejlen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her