Analyse
Læsetid: 4 min.

Almindelige mennesker (med superkræfter)

Det er en helt anden og mere modvillig slags superhelte, der er på spil i Marvel og Netflix's superhelteserier ’Daredevil’, ’Jessica Jones’ og ’Luke Cage’. De tvivler og kæmper med sig selv, mens serierne undersøger, hvad det egentlig vil sige at være helt
Gangsteren 'Cottonmouth' (Mahershala Ali) og hans kusine, lokalpolitikeren Mariah (Alfre Woodard), i Harlem’s Paradise, klubben, der skal være omdrejningspunktet i Harlems genrejsning i tv-serien ’Luke Cage’.

Gangsteren 'Cottonmouth' (Mahershala Ali) og hans kusine, lokalpolitikeren Mariah (Alfre Woodard), i Harlem’s Paradise, klubben, der skal være omdrejningspunktet i Harlems genrejsning i tv-serien ’Luke Cage’.

Myles Aronowitz

Kultur
21. oktober 2016

Katolsk skyld. Selvtægt. Maskerede hævnere. Kvindefrigørelse. Gentrificering. Racefordomme.

Kampen mod undertrykkelse og frygt og for at kunne ranke ryggen og være stolt af sig selv.

Der foregår noget bemærkelsesværdigt i New Yorks gader lige for tiden.

I Hell’s Kitchen, der ligger på det midtvestlige Manhattan, og i Harlem, der ligger øverst på øen, nord for Central Park, kæmper en flok stærke, modige og uselviske kvinder og mænd for deres egen, for andres og for deres bydels overlevelse imod skruppelløse banditter, mystiske mafiaorganisationer og korrupte politifolk og politikere.

Nej, det er ikke i virkeligheden – selv om der vel også sker noget af den slags – men i tre superhelte-tv-serier, som det Disney-ejede tegneserieforlag Marvel har produceret for streamingtjenesten Netflix på baggrund af egne tegneserier.

Og tv-serierne minder ikke meget om de stort anlagte og meget populære superheltefilm, som Disney og Marvel også oversvømmer biograferne med flere gange om året.

Usædvanlige helte

Jo vist handler Daredevil, Jessica Jones og senest Luke Cage om superhelte – og både film og serier er en del af det såkaldte Marvel Cinematic Universe, MCU – men det er en anden og mere modvillig slags superhelt end højtflyvende Iron Man og renfærdige Captain America.

De tre serier fokuserer i højere grad på individerne bag maskerne og kostumerne, deres personlige kamp for at finde ud af, hvad de skal bruge deres superkræfter til, om noget overhovedet.

De foregår i en genkendelig verden, hvor helt almindelige mennesker kommer til skade og dør, når politi og forbrydere slår og skyder på hinanden, og når en superhelt ikke er der til at passe på, fordi hun eller han ikke kan finde ud af at håndtere sine superkræfter.

Og endelig diskuterer de, hvad det overhovedet vil sige at være en helt – hvornår er man rent faktisk en vaskeægte helt og ikke bare en selvtægtsmand? – og de lader heltene tvivle på sig selv og på det rigtige i det, de foretager sig.

Helle for Hell’s Kitchen

Daredevil har Charlie Cox i hovedrollen som advokaten Matt Murdock, der godt nok ikke kan se, men hvis øvrige sanser er så skærpede, at han om natten giver den som den maskerede superhelt Daredevil.

Hans hovedfjende er den frygtindgydende Wilson Fisk (Vincent D’Onofrio), der også er vokset op i Hell’s Kitchen, og som ser det som sin mission at forvandle det hårde kvarter til et attraktivt område – koste hvad det vil og med alle tænkelige midler.

Matt Murdock er dog lige så meget i konflikt med sine skiftevis bekymrede og frustrerede venner, sig selv og sin katolske opvækst, når han tæver løs på kvarterets forbrydere. I stil med Batman kæmper han med sin moral, samvittighed og religion og skal passe på ikke at blive ligesom dem, han jagter.

Det samme kan man sige om titelpersonen i Jessica Jones, en noget usædvanlig privatdetektiv (spillet af Krysten Ritter), der er på flugt fra en mystisk og traumatisk fortid i skikkelse af den uhyggelige Kilgrave (David Tennant).

Han kan manipulere hvem som helst til at gøre hvad som helst – mord, selvmord og lemlæstelse er blandt hans favoritter – og Jessica Jones, der selv har superkræfter, er den eneste, som nogensinde har kunnet modstå ham.

Harlems genrejsning

Jessica Jones holder sig gemt i Daredevils Hell’s Kitchen og møder blandt andre den sorte bartender Luke Cage (Mike Colter), der også er på flugt, og som viser sig at være endog meget stærk og noget nær usårlig, når det kommer til skydevåben og eksplosioner.

Og sørme om ikke Luke Cage er hovedpersonen i den tredje Marvel-serie, Luke Cage, der er det seneste skud på en stamme, som også snart omfatter Iron Fist og The Defenders.

 Hvad Cage, der engang var en politimand ved navn Carl Lucas, måtte gennemgå for at få sine superkræfter, må man se serien for at finde ud af, men i hvert fald er han nu flyttet til det mestendels sorte Harlem, hvor han arbejder i Pops barbersalon.

Pop (Frankie Faison) opfordrer Luke til at bruge sine utrolige kræfter til at hjælpe de lokale beboere mod de gangstere, som styrer det hele, ikke mindst Cornell Stokes alias 'Cottonmouth' (Mahershala Ali), der ligesom Wilson Fisk i Daredevil tror, at det er ham, som med magt skal redde kvarteret fra sig selv.

Til at begynde med vil Luke dog ikke blande sig, men skæbnen vil ham det anderledes, og snart er han i åben krig mod Cottonmouth og den ambitiøse og på overfladen respektable lokalpolitiker Mariah Dillard (Alfre Woodard), der faktisk er Cottonmouths kusine og gennemkorrupt.

Sammen med sin fætter, der har et musikalsk talent og ejer jazzklubben Harlem’s Paradise, mener hun, at det nedslidte, hårdkogte Harlem og den sorte stolthed skal stables på benene igen med musik, kunst og kultur.

Blander blod

Luke Cage står stort set alene i kampen mod Harlems gangstere, men han får dog hjælp af sygeplejersken Claire Temple (Rosario Dawson), der også plejede Matt Murdock i Daredevil og desuden reddede Cages liv i Jessica Jones, og kriminalinspektør Misty Knight (Simone Missick), en af de få betjente, der ikke er i lommen på Cottonmouth.

De tre tv-serier blander med andre ord blod, ligesom de refererer til ’hændelsen’, dvs. det rumvæsenangreb på New York, der afsluttede den første Avengers-film. Det hele hænger med andre ord sammen og foregår som sagt i det samme univers, MCU.

Dét er i sig selv ganske spændende. Konkurrenterne hos DC forsøger godt nok noget af det samme med serierne Arrow, The Flash, Gotham og Supergirl, men der er noget noget andet og på én gang mere mørkt, jordbundet og psykologisk og menneskeligt unikt på spil i Marvel-serierne.

På Netflix kan man se to sæsoner af Daredevil, én sæson af Jessica Jones og én sæson af Luke Cage. Flere sæsoner og nye serier er på vej.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her