Analyse
Læsetid: 4 min.

Hygge har ikke gjort os til verdens lykkeligste folk. Tværtimod

Det er forkert, når engelsksprogede bøger udråber hygge til at være danskernes magiske lykke-eliksir. Vi har nemlig bygget et lykkeligt samfund på det modsatte af hygge: Kamp, konflikt og kritik
Det er forkert, når engelsksprogede bøger udråber hygge til at være danskernes magiske lykke-eliksir. Vi har nemlig bygget et lykkeligt samfund på det modsatte af hygge: Kamp,  konflikt og kritik

Nilas Røpke Driesen/iBureauet

Kultur
7. oktober 2016

Der ligger en butik i Indre København, som hedder Nordic Nesting (hvis det navn ikke giver dig kvalme then nothing will). Her sælger man hygge: En »blød og hyggelig fodskammel«. Hjemmesko af lammeskind.

Møbelfirmaet Bolia lidt længere nede ad gaden har et slogan under deres »cosy modulsofa« til 30.000 kroner (og jeg har ikke fundet på det her): »The courage to make lifechanges sometimes start with a new sofa«.

Velbekomme. Hygge er lig med lykke, forstår man.

De senere måneder er der udkommet en lang række engelsksprogede bøger, som alle iscenesætter hyggen som danskernes hemmelig lykke-eliksir. Vi er jo ikke verdens lykkeligste folk for ingenting, vel? De seneste titler er:

  • The Cozy Life: Rediscover the Joy of the Simple Things Through the Danish Concept of Hygge
  • The Year of Living Danishly. Uncovering the Secrets of the World’s Happiest Country
  • The Little Book of Hygge: The Danish Way to Live Well

Tidligere på måneden skrev The Guardian desuden en begejstret artikel, der udråbte hygge til »the Danish recipe for happiness«.

Men det er misforstået.

Danskerne er ikke lykkelige, fordi vi hygger os (hvis vi overhovedet er så lykkelige, som survey-dataen siger). Vi har overskud til at hygge os, fordi vi har opbygget et samfund med sikkerhed, frihed, tillid og lighed, og det har vi gjort ved ikke at hygge os.

Hygge er fraværet af modstand og anstrengelse. Det er mageligt og konfliktfrit; venskabelighed og varme. Det gode samfund og den stærke stat er bygget af det modsatte: århundreder med kontroverser, kampe og konflikter. Stærke institutioner, som kæmper imod korruption og magtmisbrug. Videnskab, som kontinuerligt kritiserer og korrigerer sig selv. En bramfri debat, hvor alle bliver hørt, og hvor alle synspunkter bliver tryktestet af nådesløse argumenter. En kritisk presse. Kvindekamp.

Er det hyggeligt? Nej. Men det er forudsætningen for, at alle kan leve frie og lykkelige liv.

Den vamsede hygge er ideologisk

Hyggen har også et andet problem: Den udgiver sig for at være et objektivt gode, og ordet klinger entydigt positivt (når noget gør det, bør man altid afsikre sin pistol). Men den vamsede hygge er reelt lige så ideologisk som den voldsomme konflikt – den skjuler det bare bedre.

Hyggen er en fortælling om det gode liv og den korrekte sociale adfærd. Man må f.eks. ikke ødelægge den gode hyggestemning ved at stille anstrengende spørgsmål om Muhammedtegningerne eller flygtningekrisen. Hygge er et konfliktfrit rum uden modsætninger og interessekonflikter. Alle er gode venner.

Det er også mindre hyggeligt, hvis der er mange mennesker, man ikke kender. En dansk standardkritik af enhver social sammenkomst er:

»Der var ikke så mange, jeg kendte.«

Man hygger med folk, man kender – og gerne med alkohol (Gammel Dansk har længe haft sloganet: »Ufattelig hyggelig«).

Lune stuer og koldt oprør

Derfor er hygge-mentaliteten ofte blevet kritiseret for at indskrænke danskernes udsyn. Som Jeppe Aakjær skrev om Danmark:

»Du pusling-land, som hygger dig i smug / Mens hele verden brænder om din vugge.«

Man kan ikke fikse klimakrisen eller krigen i Syrien, hvis man doper sig med stearinlys, Haribo og vamsede tæpper, og man kan ikke vinde over kineserne, hvis man hygger for meget. Hyggen sløver angiveligt. 

Politikeren Arne Melchior, som døde i sidste uge, har givet to grunde til, at der aldrig kommer revolution i Danmark:

»Først og fremmest regner det for meget, og man kan ikke revolutionere under en opslået paraply. Dernæst skal ethvert tilløb til revolution overstås inden spisetid, for danskeren vil ikke gå glip af sin varme aftensmad.«

De hyggeformede danskere er mere til lune stuer end til koldt oprør.

Tyranniserer privatlivet

Men det er ikke rigtigt, at hygge er et politisk problem. Hyggen har aldrig pacificeret den offentlige debat eller det politiske åndsliv, tværtimod er debatten i Danmark hård og kontant, og vi bryster os (med rette) af, at vi – modsat svenskerne og tyskerne – har turdet tage voldsomme livtag med sprængfarlige emner som islam og feminisme.

Vi tør faktisk skændes på den offentlige scene. Vi har en stærk kritisk tradition og stejler, hvis nogen forslår at ændre teksterne i børnebøger eller censurere kunstnere.

Den bløde hyggeideologi ødelægger ikke politikken, men den gør noget andet: Den tyranniserer privatlivet, og det kan gøre mennesker ulykkelige.

Ingen har nogensinde tilkæmpet sig frihed uden at ødelægge den gode stemning. Det er ikke hyggeligt, når en homoseksuel skal springe ud over for sine venner, eller når en ung indvandrerkvinde skal sige til sine forældre, at hun selv vil vælge sine kærester.

Hygge er ikke frigørende, og hygge kan ikke rumme tilværelsens store spørgsmål, for de er aldrig rolige og ukontroversielle. Hygge er en konservativ ideologi, hvor alt helst skal være, som det plejer. De brusende sider af menneskelivet – alt det som virkelig gør os lykkelige – er ikke hyggelige.

Derfor er det ikke hygge, som har gjort danskeren til verdens lykkeligste folk. Tværtimod.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tak for at rejse spørgsmålet. Det er en ret vigtig debat tror jeg.
Lykke er et temmeligt udefinerbart begreb, tilfredshed er nemmere. Man kan være godt til freds uden at være specielt lykkelig, og det er vel det vi er i Danmark, rimeligt tilfredse. Jeg er desværre ikke sprogkyndig nok, men kan man ikke sige "I'm happy with that" i betydningen jeg er tilfreds med det? Jeg tolker personligt resultatet af "lykkeundersøgelsene" som tilfredshed.
Og det er rigtigt, at det har vi kæmpet for.
I min tågede hukommelse mener jeg at finde videnskabelige undersøgelser at lokale samfund, stammer og sådant. Studiet viste, at det ikke var et spørgsmål om rigdom, der fik folk til at føle, de havde et godt liv. Det var spørgsmål om lighed i samfundet.
Selv den mindste ændring, kontakt med vestlig forbrugermentalitet, indgav en forestilling om "Rejsen til Amerika", og drog nogle fordel af kontakten, steg uligheden, og utilfredshed vokse med ustabilitet til følge.
Så vores tilfredshed skyldes lighed, der har gjort os tilfredse, ikke lykkelige.
Ikke et ord om nutidens politiske strømninger.

Britta Hansen, Flemming S. Andersen, Anne Eriksen, Jens Kofoed og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Hvis man går ind på The Independents online vil man se at af de sidste 10- 20 indlæg, fordelt over et par uger, er de langt de fleste utrolig negative i omtalen af DK. Og jo der er en enkelt om hygge, mens resten beskriver landet som hadefuldt, restriktivt og racistisk. Små sager i DK, som dårligt nok omtales i den danske presse bliver pumpet op. Det fandme uhyggeligt i Denmark, når man læser disse beskrivelser.

"I’m happy with that" - jeg kan leve med det? :)

Og vi er jo ret gode her til lands til at vedligeholde myten. Bl.a. fordi den omsættes til cool cash når turisterne kommer hertil for at se på hyggen. Senest vil Trolex tredoble antallet af turister, der skal komme og beundre vores hygge.
Ak ja, alt kan sælges - også løgne..

"Die hyggelige dänen" sådan har et sommerhusudlejningsfirma markedsført os i årevis. Det er et spil for galleriet. Ligesom inde på facebook, hvor der osse storhygges...

Det at hygge er vel bare et flig af lykken, lykken vil altid kun være i glimt og måske opdager vi det næsten ikke i vores normale travlhed. Men det er godt vi kan diskutere og kunne vi så bare lære at diskutere i fuld respekt for dem /den vi diskuterer med.

Jens Falkenberg

Glimrende analyse af et overanvendt jubelidiotisk koncept!

Steffen Gliese

Jeg synes, lykke er en permanent tilstand, der ikke afhænger af de øjeblikkelige konditioner.
Derfor er distraktioner fra lykken også umådelig frustrerende, som nu denne alt for lange digression fra velfærdsstaten.

Henrik L Nielsen

Jeg forstår ikke at man mener hyggen skulle være noget specielt dansk? Uanset hvor jeg har boet i verden gør familier og venner det samme. Eller også har jeg bare aldrig oplevet dansk hygge.

Touhami Bennour

Intet nyt under solen. der har altid været forsøg men at hygge sig I samfundet, det er en tendens hos homosapiens menneske. Der er hygge når der aholdes "hyggefest", det kan man se om der er vold eller hygge I de fester forfædrene har afhold I fortiden. I fønikien længe før jesus kristus var der afhold en fest hvert år( "frugtbareheds"fest , hvor ungekvinder står foran templet og vælger en hver en ung mand der passere templet og hygge sig med. der skal en praksis til eller tradition til at bekræfte den og ikke bare noget man siger.Men det sker heller ikke hverdag, tilværelset er ikke kontinuerligt. I vor tid det er ikke fakta, der gælder men hvad der siges om , en fortolkning er fakto idag.

Ordet hygge betyder faktisk trøst.
På oldislandsk/nordisk betød ordet at hugga=at hygge, det at trøste nogen, hvis han/hun var ked af det. Det vil sige, man søger trøst, især i de triste vintermåneder.

Søren Kristensen

Jeg tænker på hygge som samhørighed, beroende på at vi er et lille land, hvor vi alle mere eller mindre har eller har haft den samme baggrund og de samme referencer: bedsteforældrene kom fra landet og klumpede sig sammen i byerne, hvorfra de skabte industisamfundet og velfærdsstaten, hvorefter de fleste af os i næste generation fik SU, en billig slumlejlighed og en uddannelse, mens vi om aftenen fortsatte samhørigheden foran én og samme tv-kanal, der viste Højlunds Forsamlingshus, Huset på Christianshavn, Dus med Dyrene og ikke at forglemme: landskampe, kun afbrudt af TV-avisen, som afslørede når utilfredsheden med et eller andet var blevet for stor og de færreste, men mest utålmodige, sprang aftensmaden over og stilede sig op (gerne under parablyer og med bannere) fx. foran Christianborg, i Fælledparken eller ved den amerikanske ambassade. Men selv til demonstrationer herskede en vis ro og orden, indtil BZ-erne begyndte at kaste med brosten mod ordensmagten, uden dermed sagt at det er deres skyl at vi er gået fra at være relativt uinteresseret i krig til at være mere eller mindre i konstant krig. Men siden firserne har det været så som så med hyggen. Til gengæld har vi fået et hav af flygtninge, internettet, 98 tv-kanaler og måske får vi også en tosse, som præsident i det land der plejer at diktere vores livssyn. Alt i alt kan det godt virke sådan lidt uhyggeligt fremadrettet, og så meget desto mere grund er der til at hygge, hvor det lader sig gøre og altså må vi finde sammen om noget. SuperBrugsen foreslå i deres seneste kampagne: "Sammen om god mad". Men ak, forleden gik jeg til mit lokale og ellers velassorterede supermarked for finde en økologisk kylling. Der lå, siger og skriver én eneste økologisk kylling, blandt bunker af konventionelle og den var over en uge gammel, mens prisen stadig var 135 kr. Så måske er det noget andet vi skal gå sammen om, på en eller anden måde. I Århus har de et projekt der hedder "Sammen om et bedre liv", men det er målrettet til seniorer,hvoraf de fleste jo udmærket er bekendt med begrebet hygge. Udfordringen havde måske været lidt mere ædel om den var rettet mod de unge, som har livet foran sig. Men det få til gengæld i hak i SU´en. Det er heller ikke særligt hyggeligt og sådan kunne man blive ved.

Martin Kristensen

på Guardian går de helt amok over hygge, og kommentarsporet godt besøgt. Jeg syntes nu Englænderne er meget bedre selv til at hygge, er de ikke ?

De mødes til en bajer nede på pubben og får altid lige en kop te (en speciel hyggelig te som man fornemmer kun ka fåes i England)

Der var en der sagde at hygge er hvis det er nogle man kender (der var ikke nogle jeg kendte, ergo, ikke hyggeligt) men det oplever jeg ikke det er i min familie. Der er hyggeligt, og så er der "SÅ hyggeligt!" SÅ hyggeligt kan ikke opnåes kun med folk man er sammen med tit. SÅ hyggeligt er altid når man møder nogle nye mennesker eller nogle man ikke har set i mange år..

Jeg elsker SÅ hyggeligt