Læsetid: 1 min.

Kvindekampsikonet og sangerinden Trille er død

Efter kort tids kræftsygdom er Trille Bodil Nielsen tirsdag død, 71 år gammel.
blev kendt i 1970, da hun fremførte sangen ’Øjet’, der placerede hende som en af landets fremtrædende feminister.

blev kendt i 1970, da hun fremførte sangen ’Øjet’, der placerede hende som en af landets fremtrædende feminister.

Kultur
18. oktober 2016

Folkesangerinden og kvindekampsikonet Trille Bodil Nielsen er natten til mandag sovet ind i sit hjem i Præstø. Det bekræfter hendes familie, der ikke ønsker at udtale sig yderligere.

Trille er død efter kort tids kræftsygdom og blev 71 år gammel.

Sangerinden blev kendt i 1970, da hun fremførte sangen ’Øjet’, der placerede hende som en af landets fremtrædende feminister.

Sangen var så kontroversiel, at Trille blev meldt til politiet for blasfemi af en pastor.

Flere år senere udkom hendes første album, hvor hun fik sit egentlige gennembrud.

På Kvinfos hjemmeside kan man læse om Trille og hendes musik:

»Hendes hudløst ærlige sange vakte genklang hos en generation af kvinder, der ligesom hun selv gjorde op med de traditionelle kønsroller og søgte en ny kønsidentitet.«

I 1980 skiftede hun officielt navn fra Gudrun Bodil Nielsen til Trille Bodil Nielsen og blev dermed officielt ét med sit kunstnernavn.

Flere år og album senere trak Trille sig fra musikbranchen, og ikke siden 1988 har hendes skarpe pen skrevet nye sange.

Læs også: Informations interview med Trille fra foråret 2015

Herefter gjorde hun sig bemærket som kvinden bag tv-serier, børne- og dokumentarprogrammer for DR, ligesom hun fortsat udtrykte sig som manuskriptforfatter og teaterdramatiker.

Privat trak hun sig tilbage til sit hobbylandbrug på Sjælland.

Folkesangerinden blev dog aldrig glemt for sine musikalske bidrag, og i 1993 blev to af hendes sange optaget i Folkehøjskolens Melodibog.

Helt frem til 2010 blev der udgivet opsamlinger med Trilles samlede værker.

Så sent som marts 2015 udkom hendes erindringer med titlen ’Altid har jeg længsel’.

/ritzau/

 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eigil Thomassen

Mon hun selv ville bryde sig om at blive kaldt kvindekampsikon ? Vi vil huske hende som et varmt, kærligt og frimodig menneske .

Erik Karlsen, Arne Lund, Karsten Aaen, Flemming Berger, Jørn Andersen og Eskild Nielsen anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Eigil Thomasson. Hun var nu populær i kvindemiljøet så hun var et ikon på mange måder, og nu er det vist noget galt med at også være en stærk kvinde, eller hvad?
R.I.P. Trille.

olivier goulin

Sød pige - desværre kendt for en temmelig elendig sang.

/O

Birgitte Nielsen

Farvel, "søster" og tak for alle sangene <3

Claus E. Petersen

Sød pige, dejlig kvinde.
En lille smule af mig selv forsvandt med nyheden.

Et Lille Lys i Mørket er slukket nu. Jeg siger mange tak og glemmer ikke de fantastiske gode tekster; de varmer

Flemming S. Andersen, Arne Lund og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Min ynglingssang med Trille, da jeg var lille var : "Bare det var søndag altid", jeg er født i 1969....først senere...fik jeg mere nuance på hvem, der var hvem i det store udvalg af gode og fantastiske danske kunstnere/sange, der dominerede 1970erne.....og som jeg voksede op med...hvil i fred Trille og tak for alle dine gode sange ;-)

Øjet i det høje var jo helt fin til at udtrykke at kristendommen/forældrene stadig kunne undertrykke unge pigers sexualitet. Hænderne over dynen var stadig gældende. Derfor blev hun jo også anmeldt
Æret være hendes minde

Søren S. Andersen

Trille var et varmt og solidarisk menneske, der ikke fortjener at få sit minde tilsmudset ved at blive kaldt for "feminist". Da hun var blevet gammel og havde mistet sin seksuelle tiltrækningskraft udtalte hun, at hun savnede en mand. Hvis hun havde været feminist, havde hun udtalt, at hun ikke havde mere brug for en mand, end en fisk har brug for en cykel.

En dejlig hjertevarm og ærlig sanger - for alle køn og aldre. Tak, Trille!

Ole Kristensen, Karsten Aaen, Søren S. Andersen og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
ulrik mortensen

Trille så ikke sig selv som feminist. Citat fra en lang (og god) artikel: "Jeg satte åbenbart ord og toner på noget, som en masse kvinder kunne genkende. Men jeg har jo aldrig været medlem af kvindebevægelsen – eller været rødstrømpe for den sags skyld. Og jeg har heller aldrig følt mig som en integreret del af det miljø" ...
http://amtsavisen.dk/gossip/trille-har-rundet-de-70-jeg-savner-en-mand

Grethe Preisler

Det er nemlig rigtigt, Ulrik Mortensen,
Trille var ikke 'rødstrømpe'. Trille var 'folkesanger' og skrev selv en del af sine sange, men visen 'Øjet i det høje', som i 1970 gjorde hende berømt og berygtet i højkirkelige og andre kredse som 'usædelig' oprørsk madamme og 'rødstrømpe' havde hun jo ikke selv skrevet teksten til. Den skrev forfatteren Jesper Jensen til studenterrevyen 'Gris på gaflen' allerede i 1962, dvs. ca. 6 år før han og Klaus Rifbjerg m.fl. senere prominente herrer på det danske kunst- og kulturparnas indledte 'studenter- og kvindeoprøret' i Danmark med at ryge hash på trappen op til Københavns Universitet, og ca. 8 år før oprettelsen af RUC og stiftelsen af den 'danske rødstrømpebevægelse' i 1970.

R.I.P. Trille - du var en sød og dejlig pige og havde fortjent bedre end at blive taget til indtægt for en studentikos, polariseret og akademiserende 'kønsrolledebat' på helt andre præmisser end dem, du selv stod inde for.

Grethe Preisler

P.S. I øvrigt var det ikke luften i Minervas Tempel i Nørregade (KU), de to revyforfattere m.m. Jesper Jensen og Klaus Rifbjerg forurenede med røgen fra deres chillums i 1970, men luften i Kulturministeriets hellige haller i Nybrogade (det gamle assistenshus) hvor den radikale Kristen Helveg Petersen for daværende residerede.

GRETHE - Lad nu hashrøgen hvile i fred over de, der var med på trappen den dag. De fleste er jo døde, så.....næste punkt på dagsordenen

Grethe Preisler

arne - og næste punkt på din højstegne dagsorden er?

Som du dog kan spørge. Kampen mod uligheden - at bekæmpe Støjberg/Henriksen-falanksen - modvirke klimaforandringerne - der er nok at tage af.