Baggrund
Læsetid: 2 min.

Nordiske litteraturpriskandidater 2016

På tirsdag uddeles ved stor gallafest i København Nordisk Råds Litteraturpris for 2016. Informations Erik Skyum-Nielsen har læst de 14 nominerede værker og motiverer her, hvem der kan vinde og ikke
Kultur
29. oktober 2016

TOPPEN (De fortjener at vinde)

Guðbergur Bergsson ­– i erindring om fornøjelsen og fryden ved at oversætte hans smertelige, skarpøjede roman om mennesker på en øde kyst under og efter krig, ude ved verdens rand.

Klaus Høeck – i overvældet taknemmelighed efter at være blevet ført gennem (det, der føles som) millioner af vidt forskellige kloge, smukke, skægge, indsigtsåbnende, overraskende haiku.

Tom Malmquist – i lammelse over sorgen ved kærestens død af leukæmi, men i lettelse over den koncise, usentimentale beretning om såvel sygdom som datterens fødsel og første skridt.

Bjørn Rasmussen – i ustyrlig forundring over verslinjer tæt pakket med æstetisk overskud, kontrapunktisk digtet op mod farens død, sønnens psykiske lidelse og bøssebrylluppet i Balleby.

Klaus Høeck

Klaus Høeck

Melissa Kühn Hjerrild

MIDTEN (Har én af dem vundet, kan man forstå det)

Geir Gulliksen – i erkendelse af præcisionen, konsekvensen og den stilistiske klarhed i hans skilsmissebogs skildring af en norsk vaskeægte version af The Soft Man (scandinavian design).

Sirpa Kähkönen – i den af hendes skånselsløst sandfærdige fortællekunst fremkaldte vældige græmmelse over to fromme finske kommunisters utopiers fallit i Sovjet-samfundet 1922-37.

Katarina Frostenson – i anerkendelse af formatet, sprogsikkerheden og den åndelige rummelighed i hendes ædle poetiske kortlægning af forvandlingernes eviggyldige og grænseløse rum.

Sabine Forsblom – i sorgmunter mæthed oven på mødet med Betinka fra Borgå, hvis pige- og ungpigeliv i 1960’erne og 70’erne man nu kender indefra, et væv af glæde og bundløst savn.

Linn Ullmann

Linn Ullmann

Finn Frandsen

Carina Karlsson – i indlevelse hos den stakkels, men efterhånden stærke og stolte Johanna, portrætteret med sprød poesi og med tids- og miljøkolorit fra gårde og sunde på Ålandsøerne.

Linn Ullmann – i ærbødighed for den omhyggelige komposition og den roligt styrede sprogføring i hendes sarte omgang med vanskeligt håndterbare temaer (omsorgssvigt? ensomhed?).

BUNDEN (De overraskende vindere)

Carl Jóhan Jensen – i konfusion over mængden af digressioner og graden af opstyltet belæring, men også i imponeret begejstring for de intellektuelle ambitioners frygtindgydende format.

Sørine Steenholdt – i desperation over den æstetiske ubehjælpsomhed i hendes grumme beskrivelse af druk, vold og død, men også i respekt for dette ubarmhjertige indblik i livet i Nuuk.

Elisabet Kristín Jökulsdóttir – i irritation over skematikken og forudsigeligheden i digtenes billeder af vold i et udsigtsløst parforhold, men også med smil fremkaldt ved glimtene af rå humor.

Sara Margrethe Oskal – i frustration over digtenes fatale spinkelhed og stilistiske anonymitet, men også med øjnene åbnet for deres økokritiske ærinde gennem ultrakorte rids af samisk liv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her