Læsetid: 2 min.

Poeten Bob Dylan

I stedet for at insistere på en smal forståelse af den fine skønlitteratur, kan man se denne pristildeling som en sejr for det udvidede tekstbegreb og virke
15. oktober 2016

Det ligger ligefor at udlægge tildelingen af årets Nobelpris i litteratur som det Det Svenske Akademis knæfald for populærkulturen.

Jan-Werner Müller sagde, lige da navnet på prismodtageren blev offentliggjort, at det var, som om Trump allerede var blevet præsident, at det med andre ord var et udslag af tidens populisme.

Og på Facebook erklærede en toneangivende yngre kvindelig forfatter til manges bifald hermed Nobelprisen død.

Men stop lige. Det handler ikke så meget om, at ældre mænd nu har en fest over Bob Dylan, eller at den fine litteratur kompromitteres af en rockmusiker, men derimod om, at Det Svenske Akademi igen har udfordret den almindelige forventning i det litterære miljø og beriget vores diskussion om litteratur og om, hvad litteratur kan være.

De siger til os: Prøv nu at læse Bob Dylan som en stor digter. Læs og lyt til hans tekster. Tilfældigt faldt tildelingen af prisen til Dylan sammen med Dario Fos død – da han i 1997 modtog Nobelprisen, var det nyere tids mest kontroversielle valg, netop fordi det udvidede vores forståelse af litteratur.

Og sidste år udfordrede akademiet med prisen til Svetlana Aleksijevitj vores forståelse af litteraturen.

Hun er mere dokumentarist end skønlitterær forfatter, og netop af den grund udvider hun på meget spændende vis feltet for den gode litteratur.

I det lys kan Nobelprisen til Bob Dylan vise sig at være en af de vigtigste fornyelser af prisen i mange år.

Og det siger en, der slet ikke er nogen stor fan af Bob Dylan, men som elsker at blive udfordret i sin litterære smag og er åben for, at sangtekster også kan være lyrik af højeste karat.

Hans sange synes hverken at tilhøre en bestemt nation eller ideologi, men derimod snarere en generation og i begyndelsen en protestbevægelse, der på intelligent vis brugte ordet og musikken som den globale, offentlige diskussions udtryksform.

I stedet for at insistere på en smal forståelse af den fine skønlitteratur, kan man se denne pristildeling som en sejr for det udvidede tekstbegreb og virke.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu