Interview
Læsetid: 3 min.

Sex er andet end tissekoner og tissemænd

Den klassiske håndbog om kvindekroppen ‘Kvinde kend din krop’ har fået en efterfølger
De tre forfattere af ‘Ung kend din krop’, fra venstre Ditte Nana Herskind, Gry Stevens Senderovitz og Sarah Wåhlin-Jacobsen. Bogen er illustreret med stregtegninger, hvilket har været et bevidst valg: ’Et foto er en fremstilling af et enkelt mennesker, hvor skitserne forhåbentlige er mere fri for fortolkning, så så mange som muligt føler sig genkendt.’

De tre forfattere af ‘Ung kend din krop’, fra venstre Ditte Nana Herskind, Gry Stevens Senderovitz og Sarah Wåhlin-Jacobsen. Bogen er illustreret med stregtegninger, hvilket har været et bevidst valg: ’Et foto er en fremstilling af et enkelt mennesker, hvor skitserne forhåbentlige er mere fri for fortolkning, så så mange som muligt føler sig genkendt.’

Mette Jokumsen/Tiderne Skifter

Kultur
7. oktober 2016

»Typisk vil vi slå på, at vi er et seksuelt frigjort samfund med ret til at have en seksualitet, men i virkeligheden har vi ikke rigtig noget sted, hvor vi formidler det til børn og unge – ikke engang til os selv,« siger jordemor Gry Senderovitz om motivationen til at skrive Ung kend din krop, som udkom i september.

Bogen er skrevet i samarbejde med jordemor Ditte Nana Herskind og læge Sarah Wåhlin-Jacobsen, som alle tre har erfaring med at rådgive unge om krop og seksualitet.

Den er vigtig, fordi vi alle – og særligt de unge – lider under, at vi lever i en »kulturløs kultur«, hvor vi glemmer at tale om de vigtige og komplicerede ting, mener Gry Senderovitz.

»Seksualitet bliver tit forstået som sex, og seksuel sundhed forstået som abort, sexsygdomme og prævention, men i virkeligheden er det også meget andet, f.eks. relationsdannelser. Hvordan har man det mellem hinanden? Hvordan indgår man i et parforhold? Jeg tror, at mange voksne ville ønske, at der var nogen, der havde talt med dem om det.«

Normer om køn

Præmissen for arbejdet med Ung kend din krop var fra begyndelsen, at den skulle være til alle unge mennesker uanset køn.

»Nogle mennesker oplever at have et andet køn end det, som de har fået fortalt er deres biologiske køn. Og det er i den grad på tide, at vi anerkender, at et køn ikke er noget, der er givet, men er noget man mærker og måden, hvorpå man gør sit køn,« siger Gry Senderovitz.

Hun mener, at seksualundervisningen ude i skolerne ofte på uhensigtsmæssig vis deles op i drenge- og pigehold. Det er begrænsende i forhold til at tale om krop og køn – især hvis der sidder en enkelt i klassen, som oplever sig selv som modsat af det biologiske køn. Og det er denne normative kultur, som de tre forfattere gerne vil gøre op med.

Den unge har ret til selv at undersøge, hvad der føles rigtigt, i stedet for at opleve sundhed og seksualitet som regler og forestillinger, man skal leve op til.

Ifølge Gry Senderovitz er voksne i høj grad med til at sætte og reproducere normer i vores samfund omkring, hvordan en krop skal se ud, når man som voksen for eksempel forholder sig til, om man ser godt nok ud til at gå på stranden, eller får lavet større bryster.

Forventningens overgreb

Ofte oplever Gry Senderovitz i sin lægepraksis at unge mennesker kæmper med egne og andres forventninger til seksualitet og det at være ung.

»Jeg sad forleden med en ung fyr, der på overfladen kunne ligne én, der bare syntes det var super nemt, og som egentlig kom for at blive testet for nogle sexsygdomme. Men så snart der blev åbnet et rum for, at man gerne måtte spørge og snakke, så væltede det ud af ham, og han fortalte, hvor svært han har det med forventningen om, at man skal knalde hele tiden. Og i virkeligheden synes han, det er super svært fysisk at få rejsning – det er slet ikke det, han har lyst til. Han føler sig nærmest udsat for overgreb i den forventning til ham.«

Gry Senderovitz håber, at den nye bog kan prikke til nogle kulturelle normer imellem os og forhåbentlig hjælpe til, at vi begynder at tale mere nuanceret og åbent om krop, køn og seksualitet.

»Hvis der bare er en ung, der har fået en eller anden åbning til at være mere undersøgende på sig selv eller dem, de kender, eller på måden vi taler om det hele på – bare én lille grad af øget refleksion – så er vi glade.«

’Ung kend din krop’ af Sarah Wåhlin-Jacobsen, Gry Stevens Senderovitz og Ditte Nana Herskind. Tiderne Skifter. Er udkommet. Oplev forfatterne på Fag- og debatscenen søndag kl. 14.00.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her