Læsetid: 4 min.

I ’South Park’ er danskerne stadig de progressive

Danskerne skildres som gyldenblonde og smånaive værdikrigere i 20. sæson af USA’s mest grænseoverskridende animerede tv-serie. Det er stereotypt, sjovt og måske ikke så langt fra virkeligheden, som vi til hverdag bilder os ind
Ud over Danmark og danskerne er den amerikanske valgkamp hovedtema i den ny sæson af South Park. Skildringen af Danmark lægger sig i øvrigt tæt op ad Danmarksbillede, Bernie Sanders billed fremførte i primærvalgkampen

Ud over Danmark og danskerne er den amerikanske valgkamp hovedtema i den ny sæson af South Park. Skildringen af Danmark lægger sig i øvrigt tæt op ad Danmarksbillede, Bernie Sanders billed fremførte i primærvalgkampen

Comedy Central

28. oktober 2016

Den største hædersbevisning, en amerikansk komiker kan modtage, er at blive udsat for en comedy roast.

Konceptet går ud på, at kollegaer på skift fortæller pinlige anekdoter om aftenens hovedperson.

Jo mere grovkornet drilleri, des større er kærlighedserklæringen.

Og hvis det ritual også gælder komedieserier, må South Park-skaberne, Matt Stone og Trey Parker, virkelig elske danskerne.

Danmark spiller nemlig en hovedrolle i den igangværende 20. sæson af serien, hvor anonyme trolde skriver ækle ting om kvinder på internettet.

Et af ofrene er det danske volleyballfænomen, brystkræftoverleveren Freja Ollegaard, der til sidst bukker under for troldenes kvindehad.

Fortvivlet begår hun selvmord ved at kaste sig ud fra 17. sal (!) i sin københavnerlejlighed, og efterfølgende samles danskerne – som i South Park-universet alle er blonde, noble og eventyrlige – for at erklære krig.

»En trold er kommet ind i vores landsby og har taget vores skønne prinsesse fra os,« erklærer den danske statsminister med løftet pegefinger og Rumleskaft-reference: »Men vi danskere har i århundreder vidst, at hvis du vil have en trold ud af sit skjulested, skal du sige dens navn.«

Danskerne begynder derfor at bygge hjemmesiden TrollTrace.com, hvis fysiske hovedkvarter er placeret oven på Operahuset i København.

TrollTrace.com kan angiveligt identificere enhver internettrolds sande identitet, hvilket får et korps af paniske trolde til at sprede rygter om, at LEGO står i ledtog med Islamisk Stat.

Og så går det ellers over stok og sten i den hæsblæsende sæson, hvor den amerikanske valgkamp og 10-årige drenges kamp for manderettigheder udgør andre hovedtemaer.

Sidstnævnte gennem et symbolsk manifest, der går ud på at hive bukserne ned, vise javertussen og løfte en knyttet hånd i prepubertær black power-salut. I skrivende stund er seks af sæsonens ti afsnit blevet sendt på Comedy Central.

Noble Danmark

South Parks blik på Danmark er så åbenlyst amerikanernaivt og stereotypisk, at det kun kan være kærligt drilleri. Og ser man bort fra bjergene, alpehuerne og de hollandske vindmøller er det i virkeligheden et nobelt portræt, der tegnes.

Danskerne fremstår både handlekraftige, progressive og fællesskabsorienterede.

De nægter at lade sig fedte ind i troldenes mudderkast – med åbenlyse referencer til Donald Trumps igangværende valgkampagne – og tager i stedet the high road, som det siges i USA.

Det er et Danmark, som vil beskytte de svage mod de onde, og som arbejder målrettet på at identificere de anonyme internettrolde til gavn for hele verden.

Dermed tegner South Park et billede af Danmark, som mange ægte danskere af kød og blod, måske særligt på venstrefløjen, vil mene hører fortiden til. Et Danmark af 1990’erne, hvis globale projekt gik ud på at udbrede menneskerettigheder, demokrati og bekæmpe fattigdom.

Ikke et Danmark af 2016, der engagerer sig i krigsførsel, skærer i udviklingsbistanden og sammenlignes med Nazityskland på grund af smykkelove og flygtningeskræmmekampagner.

Men måske foregår en del af kritikken oppe i danskernes hoveder. South Parks skildring af Danmark lægger sig tæt op af demokraten Bernie Sanders’, der i den amerikanske primærvalgkamp flere gange har fremhævet Danmark som et internationalt forbillede.

Det er ikke satire grebet ud af den blå luft. For mange i udlandet er danskerne stadig de progressive.

Smånaive, men noble værdikrigere, der kæmper for en bedre verden. Konkret i South Park for kvinders ret til ikke at blive svinet til på nettet.

Alt dette skrives i øvrigt med forbehold for, at serien endnu ikke er afsluttet, og at danskernes ledende troldejæger hedder Lennart Bedrager. Han har et småsært forhold til masseovervågning, den gode Bedrager.

I det seneste afsnit fører Bedragers anti-troldeangreb uforvarende til masseoptøjer og drab i byen Fort Collins, da alle borgere får afsløret deres digitale hemmeligheder. Collateral damage eller en kommentar til overvågningssamfundet?

Muhammed forbudt

Med den igangværende sæson er Danmark sandsynligvis det land, der ud over USA og Canada har optrådt flest gange i South Park.

Både med danskere som fremmedarbejdere og med René Diff fra Aqua i en ufrivillig, men morsom gæsteoptræden som penishoved under et trylleshow.

South Parks nære forhold til Danmark bunder sandsynligvis i en fælles skæbnefortælling.

Seriens skabere, Matt Stone og Trey Parker, har gentagne gange plæderet for, at enten kan man gøre grin med alt – eller også kan man ikke gøre grin med noget som helst.

I kølvandet på Muhammed-krisen lavede South Park derfor dobbeltepisoden Cartoon Wars i 2006. Afsnittet skulle kulminere med en tegning af profeten Muhammed, men under stort pres fra tv-kanalens bestyrelse blev den afgørende scene bortcensureret.

Fire år senere forsøgte South Park igen at vise Muhammed ved jubilæumsafsnittene 200 og 201, men i sidste øjeblik bortcensurerede Comedy Central alle referencer til profeten.

Den afsluttende moralske tale er derfor 45 sekunders ren censur og biiiip-lyde, og de to afsnit er aldrig blevet genudsendt. Angiveligt var Matt Stone og Trey Parker tæt på at lukke South Park efterfølgende.

Danskernes kamp er derfor også South Parks kamp. At turde sige troldens navn, som den danske statsminister fastslår i indeværende sæson, er at turde tegne Muhammed.

Derfor fremstår danskerne viljestærke og værdikonsistente i den nye sæson. For sådan ser Matt Stone og Trey Parker rent faktisk på Danmark.

Så gør det ikke noget, at alle tegnseriedanskerne taler halvtysk, har grimme skæg og blond hår. Eller at danskere hele tiden går i rødt-hvidt og danser fjollet til melodien »Tjing Tjang Tjing« fra julekalenderen Pyrus.

For måske er det i virkeligheden den største hædersbevisning, vi kan få.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Sørensen

South Park dømmer også en canadisk statsminister til at bo sammen med danskere, der skulle være nogen af de værste mennesker.... det går vidst lidt op og ned med hvem der er "in" og "out" i South Park.

Christian Lucas

Eller måske har de gennemskuet forskellen på hvad politikerne siger om Danmark i diverse fremstød og det de rent faktisk gør. Derfor navnet "Bedrager".

I see a, what you call those, coming....Plot twists!! Yes. Who is the REAL troll?