Interview
Læsetid: 2 min.

’Jeg ved ikke, om du har set filmen 'Tarok', men det skulle du gøre, for så ville du forstå’

Svar på tiltale
Kultur
21. oktober 2016

Henrik Friis. Dansk Hestevæddeløb. 

Liberalisering af spil på hestevæddeløb er et af punkterne i det katalog over lovforslag, som regeringen vil fremsætte i det indeværende folketingsår. Liberaliseringen skal gøre det muligt for den mere end 150 gamle og traditionsrige hestevæddeløbsport at tjene penge til at overleve i fremtiden.

Det kan virke som en lille ting at tage op i Folketinget. Men det er det ikke, siger direktør i organisationen Dansk Hestevæddeløb, Henrik Friis. Vi har spurgt ham hvorfor. 

– Hvorfor er det et anliggende for Folketinget?

»Det er fuldstændig lige så relevant som alt muligt andet kultur. Nogle går på Frilandsmuseet, andre går på travbanen. Det er en forkvaklet opfattelse af kultur, at det skal foregå i et rum, og at alle kommer i deres pæne sko. Kultur kan være alt muligt andet.«

– At tage på travbanen for eksempel?

»Ja, det at se opbygningen i muskulatur på et dyr, man har opdrættet og avlet i årevis til at løbe væddeløb mod andre, er fascinerende. For mig er det lige så meget kunst som at se et maleri.«

– Hvad laver man på travbanen?

»Man kan se hestene og væddeløbene og spille på dem. Det er den primære ting. Men derudover er der god tid mellem løbene, 20 til 25 minutter, så man har god tid til at sidde ved bordene og hygge sig, og det er altid fantastisk at se den glæde, folk har ved at vise deres hest frem. Det er virkelig noget, de lægger mange timer i, lidt ligesom nordmændene og deres biler.«

– Hvorfor skal det bevares?

»For det første har hestesporten en stor historisk betydning, den har været vigtig for vores landsamfund. Det er ikke højkultur ligesom at gå i Det Kongelige Teater, men det har været bondemandens kultur, at man mødtes landsbyen, og så lod man sine heste rende om kap. Så det er noget, vi skal værne om.«

– Hvorfor?

»Jeg ved ikke, om du har set filmen Tarok, men det skulle du gøre, for så ville du forstå det. Det er den almindelige mands mulighed for at komme ud i uformelle omgivelser og få en oplevelse af noget, som har en lang tradition.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her