Klumme
Læsetid: 1 min.

Bogtider

Kultur
5. november 2016

Foran på dette store tillæg i anledning af den kommende weekends BogForum har vi sat Karl Ove Knausgård, fordi han i sit fremragende essay her i tillægget taler om litteraturens berettigelse.

Når han læser, gør han det ud fra en mangel. Han ser litteraturen som et område, hvor det forudsigelige er ophævet, og hvor afstanden mellem forestillingen om virkeligheden og virkeligheden hele tiden udmåles. Det er faktisk dér i mellemrummet, at vi er i live, i bevægelse, i stadig tilblivelse på trods af idealer, dogmer, ideologier og utopier.

Afstanden til utopien handler det også om i Richard Swartz’ fantastiske reportage fra Minsk og i Svetlana Aleksijevitjs seneste bog på dansk, Secondhand-tid, om opløsningen af Sovjetunionen, der fortælles i en karakteristisk flerstemmighed, hvor én bestemt sandhed er udelukket.

Tyske W.G. Sebald spørger i Kasper Green Munks artikel om, hvad litteraturens nytte er, og han svarer, at det er at forstå de sammenhænge, som ingen kausallogik kan gøre rede for.

Og franske Delphine de Vigan vil i Anna Ravns interview vriste sig fri af den autofiktive spændetrøje, som hendes bøger har været forfulgt af. Det interview åbner mod et lille tema om den definitionskamp i forhold til litterære genrer, der har udspillet sig i en række af efterårets markante bøger.

Så der er rigelig af inspiration, også til at tage med ud på BogForum i næste weekend. Hvis du ikke helt ved, hvad du går efter i det brogede udvalg af arrangementer, er der også på side 4 en guide, du roligt kan benytte.

Selvfølgelig kan man, som Knausgård også skriver i sit essay, leve fint og ubekymret uden nogensinde at læse en bog. På den anden side, hvorfor skulle man dog løbe den risiko?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her